- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού μάς ξεναγεί στα Αστεροσκοπεία
Η αστροφυσικός, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μας ξεναγεί στην Αθήνα
Η Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, μάς ξεναγεί στα Αστεροσκοπεία Θησείου και Πεντέλης.
Ξενάγηση στα Αστεροσκοπεία Θησείου και Πεντέλης
Κέντρο Επισκεπτών Θησείου
Ανηφορίζοντας με τη δύση του Ηλίου στον λόφο των Νυμφών, αντικρίζει κανείς το ιστορικό κτίριο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (έτος ίδρυσης 1842), που στέγασε το πρώτο Ερευνητικό Ίδρυμα της χώρας μας. Σήμερα, φιλοξενεί επιστημονικά όργανα των δύο προηγούμενων αιώνων, τηλεσκόπια, χάρτες του ουρανού και ένα εκπαιδευτικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Ένα κτίριο σύμβολο για την ιστορία της σύγχρονης επιστήμης στην Ελλάδα, που συνδέει το παρελθόν με τις σύγχρονες προοπτικές της Αστρονομίας στον τόπο μας.
Ξεναγήσεις - επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο στο Θησείο πραγματοποιούνται από την Τετάρτη έως και το Σάββατο από τις 21.00 έως τις 22.30 και κάθε μισή ώρα από ειδικευμένους αστρονόμους του Αστεροσκοπείου. Ξεκινούν από το ιστορικό κτίριο Σίνα, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, συνεχίζονται με μια περιήγηση στους κήπους και καταλήγουν στον λόφο της Πνύκας για αναγνώριση των θερινών αστερισμών - ουρανογραφία και παρατήρηση του ουρανού με τη χρήση του τηλεσκοπίου Δωρίδη. Πρωινές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται επίσης από Τρίτη έως Παρασκευή στις 11.00.
Στη διάρκεια των επισκέψεων για αυτό το καλοκαίρι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση γλυπτικής του εικαστικού Αντώνη Πολιτάκη «Το μπουκάλι που ήρθε από τα αστέρια», η οποία φιλοξενείται στους κήπους για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το φυσικό τοπίο στους λόφους των Νυμφών και της Πνύκας, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα, που ο επισκέπτης μπορεί να εντάξει κατά τον περίπατό του στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης
Ο επισκέπτης που επιθυμεί να απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης έχει την ευκαιρία να βρεθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη. Το κτίριο του τηλεσκοπίου, κατασκευασμένο το 1958 εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, περίπου 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και σε υψόμετρο 500 μέτρων, εντυπωσιάζει. Για το κοινό παραμένει ανοιχτό κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο, όπου ξεκινώντας στις 21.00 πραγματοποιούνται παρουσιάσεις σε θέματα Αστρονομίας, αναγνώριση των αστερισμών του καλοκαιρινού ουρανού - ουρανογραφία και παρατήρηση με τη χρήση του τηλεσκοπίου Newall, το οποίο υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της χώρας μας μέχρι το 1975. Τις Παρασκευές στις 21.00 πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Παιχνίδια Αστρονομίας» για οικογένειες και παιδιά 5-7 ετών. Πρωινές επισκέψεις πραγματοποιούνται από Δευτέρα ως Παρασκευή στις 11.00. Για όλες τις δράσεις απαιτείται προκράτηση θέσης. Ο έναστρος ουρανός της Πεντέλης σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα της Αττικής αποτελεί ιδανικό τόπο για μια συζήτηση με ειδικευμένο προσωπικό, κάτω από τα αστέρια.
Info
• Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, πληροφορίες και κρατήσεις για οργανωμένες ομάδες στα 2103490160, 2103490055, 2103490036 και visitorcenter@noa.gr / www.facebook.com/visitorcenters
• Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, πληροφορίες και κρατήσεις για οργανωμένες ομάδες στα 2103490022, 2108109107 και visitorcenter@noa.gr
Η Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού είναι αστροφυσικός, υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της Αστρονομίας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φάρμα της ευγένιας και της αγάπης
Από τις σκάλες του διώροφου club μέχρι το bar που γεμίζει από νωρίς, η εμπειρία λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύστημα
Premium clubbing, pop ένταση και Φουρέιρα στο LOHAN X
Ο γνωστός ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής οραματίζεται να γίνονται μικρές συνεδρίες στα παγκάκια της Αθήνας
Ραντεβού απόψε στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
Μικροί και μεγάλοι καλούνται να συμμετάσχουν στη γιορτινή εμπειρία 2,8 χιλιομέτρων του Athens Santa Run 2025
Όσα ζήσαμε στο Παγοδρόμιο και στο Warm Lounge του Φυσικού Αερίου
Συναυλίες, εκδηλώσεις και happenings όλη την οικογένεια
Μία μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Αγορά για όλη την οικογένεια και μουσική από τον Voice 102.5
Ήσυχη πολυτέλεια στην καρδιά της πόλης
Στον νότο της Αθήνας τα Χριστούγεννα γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά
Η πλατεία μετατρέπεται σε χριστουγεννιάτικη αγορά με ξύλινα σπιτάκια, μουσική και δράσεις για όλη την οικογένεια
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης όλων των Δήμων για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ιστορίες, μύθοι και πρόσωπα του δρόμου που άλλαξε την Αθήνα: Από τον ιπποσιδηρόδρομο στα ηλεκτροκίνητα τραμ και από την οικία Βούρου στα Grand Magasins
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Πώς δημιούργησε τον κόσμο του «Protergia Magic Lights», το λαμπερό μονοπάτι στο χριστουγεννιάτικο χωριό
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Ζωντανή εκπομπή με την Επιστήμη Μπινάζη και τον Διονύση Νοταράκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.