- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μια βόλτα στα θερινά σινεμά
Τα θερινά σινεμά στην Αθήνα που μας περιμένουν με ανοιχτές τις ταράτσες και τους κήπους τους
Ένα σύντομο τουρ στα θερινά σινεμά του κέντρου της Αθήνας: Αίγλη Ζαππείου, Σινέ Θησείον, Βοξ, Ριβιέρα, Cine Δεξαμενή, Σινέ Όασις, Παλάς κ.ά.
Πέμπτη απόγευμα. Βοy meets girl. Ραντεβού στο Σύνταγμα, διαχρονικό σημείο συνάντησης άλλωστε. Όχι όμως μπροστά στο σιντριβάνι ή στα Μac γιατί αποπροσανατολίζεστε απ’ το μπουλούκι που περνάει τη διάβαση. Θα βρεθείτε στα σκαλάκια της πλατείας στο πλάι, εκεί που οι σκειτάδες του Συντάγματος κάνουν φιγούρες. Θα προτείνετε κάτι κλασικό, καφέ σε ταράτσα ή προς Βραχάκια Ακρόπολης, φαλάφελ στο Μοναστηράκι και βόλτες στους δρόμους με αναψυκτικό στο χέρι την ώρα που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα θερινά σινεμά.
Με ένα γρήγορο scroll στα maps η εφαρμογή υποδεικνύει το θερινό της Αίγλης Ζαππείου (Κήπος Ζαππείου) ως την ευκολότερη επιλογή. Εκεί βλέπετε ταινία και νιώθετε πιο «Αθηναίοι» από ποτέ, αφού είστε μια ανάσα από τη Βουλή, τον Εθνικό Kήπο και το Μέγαρο Μαξίμου. Ίσως να ακούγεται κάποιο μεγάφωνο από πορεία συνδικαλιστών που έχει αφετηρία το Σύνταγμα. Δεν σας πειράζει, γιατί ξέρετε ότι όταν τελειώσει η προβολή θα πάτε να καθίσετε στο Καλλιμάρμαρο, ένα από τα όμορφα σημεία της πρωτεύουσας. Αν παρόλα αυτά θέλετε να νιώσετε τουρίστες στην ίδια σας την πόλη, προσπερνάτε το Ζάππειο, φτάνετε στο ύψος περίπου της πύλης του Ανδριανού και κινείστε προς την Πλάκα.
Μπορεί να έχετε να πείτε πράγματα και τα σοκάκια της Πλάκας φαντάζουν πιο ρομαντικά από ποτέ, άρα η βόλτα ως το σινεμά θα είναι σκόπιμα λίγο μεγαλύτερη. Έτσι θα πάτε στο Σινέ Θησείον (Αποστόλου Παύλου 7). Θα περάσετε από μουσικούς του δρόμου, από καλλιτεχνάκια και πλανόδιους έμπορους με κοσμήματα, και μόλις φτάσετε θα συμφωνήσετε πως κάπου έχετε διαβάσει ότι αυτόν τον κινηματογράφο μνημονεύουν τα κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Επειδή αντέχετε κι άλλο φωτισμένη Ακρόπολη, θα καταλήξετε όντως στα Βραχάκια.
Η Αθήνα όμως δεν είναι μόνο το εμπορικό της τρίγωνο. Αν από το αρχικό σημείο συνάντησης, την πλατεία Συντάγματος πάρετε την αντίθετη κατεύθυνση και κινηθείτε προς την Ακαδημίας, είστε σε καλό δρόμο… για τα Εξάρχεια και το Βοξ (Θεμιστοκλέους 82). Conversation starter τα μπλε καρεκλάκια και η ιστορία της Μπλε Πολυκατοικίας. Υπόσχεση, κάποτε θα θυμάστε και θα λέτε σε συζητήσεις με φίλους ότι βγήκατε πρώτο ραντεβού σε ταράτσα πάνω στην πλατεία Εξαρχείων! Ή σε κήπο στη πλατεία Εξαρχείων, αφού ακριβώς δύο λεπτά μακριά με τα πόδια είναι το σινέ Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46). Δεν θα φιληθείτε εκεί – λένε ότι είναι πιο παρεΐστικο. Εκτός αν, όταν τελειώσει η ταινία αράξετε, όπως θα δείτε πώς κάνουν όλοι, στα γύρω πεζούλια για περιπτερομπίρες.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν όμως δεν θα κατηφορίσετε στην Ακαδημίας αλλά θα κατευθυνθείτε προς το Κολωνάκι για να δείτε την ταινία σας στο θερινό που θυμίζει νησί, το Cine Δεξαμενή (Πλατεία Δεξαμενής) και ν’ ακούσετε τα κουτσομπολιά της πόλης από παλιούς Κολωνακιώτες. Μπόνους, το παγκάκι κάτω από το γιασεμί στα σκαλάκια της Πλουτάρχου, που θα πάτε μετά την ταινία.
Τι γίνεται όμως αν έχετε ψιλοβαρεθεί τον ρομαντισμό των παραπάνω περιοχών και είστε τύποι που σας αρέσει η ουρμπανίλα του Παγκρατίου; Κάνετε τον περίπατο στη Βασιλίσσης Σοφίας ή παίρνετε το μετρό Ευαγγελισμό για μία στάση και προσγειώνεστε στον πλανήτη «που δεν πάρκαρε ποτέ κανείς» ή αλλιώς στον πλανήτη του «Τσέλσι». Σινέ Όασις (Πρατίνου 7), ανάμεσα σε παλιές γκρι πολυκατοικίες, yoga studios και (vegan) streetfoodάδικα, χωρίς λαθραίους θεατές να βγαίνουν στο μπαλκόνι τους για να «μαζέψουν την μπουγάδα» αφού η πρασινάδα του χώρου λειτουργεί σαν φυσικός φράχτης. Η ενόχληση από τα κουνούπια θα διαρκέσει λίγο, αλλά αν ρωτήσετε στο μπαρ, παίζει να έχουν απωθητικό. Όλοι οι δρόμοι όμως στο Παγκράτι οδηγούν στην Υμηττού, που βρίσκεται το θερινό του Παλάς (Υμηττού 109). Σχεδόν μουσειακής αξίας, νιώθετε ότι «ο σινεμάς αυτός», όπως τα λένε οι παλιοί αιθουσάρχες, είναι εκεί από τότε που δημιουργήθηκε το Παγκράτι. Παρατηρείτε τον ηλικιωμένο υπεύθυνο. Περνάει απ’ το μυαλό σας η σκέψη πως κάποια στιγμή πρέπει να αγοράσετε αυτό το μέρος. Η σκέψη φεύγει γρήγορα, αφήνοντας ένα περίεργο νοσταλγικό συναίσθημα, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν τελειώνει μια προβολή σε θερινό σινεμά.
Τα θερινά σινεμά σε όλη την Αθήνα:
Περιμένουν με ανοιχτές τις ταράτσες και τους κήπους σε όλη την Αθήνα. Αναφέρουμε μερικά ακόμη ενδεικτικά: Μπομπονιέρα και Χλόη (Κηφισιά), Cine Φλοίσβος (Μαρίνα Φλοίσβου, Φάληρο), Τριανόν (Πατησίων) και Λιλά (Πατήσια), Σινέ Γαλάτσι (Άλσος Βεΐκου), Cine Φιλοθέη (Πλατεία Δροσοπούλου, Φιλοθέη), Cine Άλσος (Λεωφόρος Δεκελείας, Ν. Φιλαδέλφεια), Αμαρυλλίς (Πλατεία Αγίας Παρασκευής), Μαργαρίτα (Χαλάνδρι), Κάρμεν (Αμπελόκηποι), Αριάν (Γλυφάδα), Παναθήναια (Αμπελόκηποι).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.