- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Τεχνόπολη απέκτησε ολοκαίνουργιο αμφιθέατρο
Πήρε το όνομα του Μιλτιάδη Έβερτ, προς τιμήν του δημάρχου που έφερε τη δημοτική ραδιοφωνία στην Αθήνα
Το νέο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μιλτιάδης Έβερτ»
Έξω από το κτίριο του 9,84 στην Τεχνόπολη, στην ταμπέλα, διαβάζεις ότι εδώ κάποτε ήταν το αεριοφυλάκιο που χτίστηκε για πρώτη φορά το 1860. Σε αυτόν το χώρο στεγάζεται το ανακατασκευασμένο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, που πήρε το όνομα «Μιλτιάδης Έβερτ», προς τιμήν του δημάρχου που έφερε τη δημοτική ραδιοφωνία στην Αθήνα, το 1987.
«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου να κυριαρχεί η αίσθηση μιας αναβαθμισμένης χωρικής και ακουστικής εμπειρίας, ένα χώρο ελκυστικό, με ταυτότητα» αναφέρει η αρχιτέκτονας, Ιουλιέττα Ζήνδρου, η οποία ανέλαβε τη μελέτη της ανακατασκευής του αμφιθεάτρου, το οποίο, πλέον, δεν μοιάζει καθόλου με τον προηγούμενο χώρο.
Διαθέτει νέα υπερυψωμένη σκηνή στην οποία έχουν άνετη οπτική πρόσβαση και οι 306 θέσεις, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ακουστική, βάσει της γεωμετρίας του χώρου. «Προσέγγισα σχεδιαστικά τον χώρο σαν μια ακουστική συσκευή», λέει η αρχιτέκτονας. «Η οροφή, η οποία αποτελείται από 564 κομμάτια, και οι περιμετρικοί του κοίλου τοίχοι, λειτουργούν ως ένας συνδυασμός ηχοανακλαστικών και ηχοαπορροφητικών επιφανειών, έτσι ώστε το ακουστικό αποτέλεσμα να είναι άρτιο, χωρίς να υπάρχουν ενοχλητικές επιστροφές», εξηγεί. Το πάτωμα είναι δρύινο, ο φωτισμός εντυπωσιακός, υπάρχει μεταφραστικό σύστημα, με τα ακουστικά να δίνονται στην υποδοχή, φυσικά ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, το φουαγιέ, που λειτουργεί καθημερινά έως τις 6 το απόγευμα ασχέτως αν υπάρχει κάποια εκδήλωση, κινείται στη λογική της μπρασερί και διαθέτει οθόνες με δυνατότητα live-streaming από την κεντρική αίθουσα, αυξάνοντας έτσι δυνητικά τη χωρητικότητα κατά περίπου 100 ακόμη θέσεις. Μια βόλτα να κάνει κανείς στον χώρο και θα αντιληφθεί ότι όλα έγιναν με προσοχή. Ακόμη και τα έπιπλα στα φουαγιέ, τα δρύινα τραπεζάκια και τα καθίσματα, έχουν τη γεωμετρία των σχημάτων της οροφής.
Πλέον το αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» μπορεί να υποδεχτεί μεγάλες παραγωγές, παραστάσεις θεάτρου και χορού, performances, συναυλίες σύγχρονης και κλασικής μουσικής υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, επιστημονικά και επιχειρηματικά συνέδρια, βοηθώντας τον συνεδριακό και επιχειρηματικό τουρισμό στην Αθήνα.
«Το νέο αμφιθέατρο έρχεται να συμπληρώσει το παζλ του νέου πολιτιστικού χάρτη της Αθήνας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες και στους επισκέπτες της πόλης να απολαύσουν περισσότερους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης υψηλής ποιότητας» αναφέρει ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνος Δέδες.
«Ο προηγούμενος χώρος είχε κατασκευαστεί πριν από 20 χρόνια. Καλός ήταν για την εποχή του, όχι όμως και για το σήμερα. Η Τεχνόπολη με τα χρόνια απέκτησε αυξημένες ανάγκες, φιλοξενεί συνέδρια, διαλέξεις, χορό, κινηματογράφο, συναυλίες. Έτσι, αποφασίστηκε το αμφιθέατρο να ανακατασκευαστεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Το έργο διήρκεσε 10 μήνες και πλέον το αμφιθέατρο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, Κώστας Μπιτζάνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.