Πεθαίνουν οι μουριές της Αθήνας;
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δέντρα στους δρόμους της πόλης χάνονται από ξυλοφάγο έντομο
Οι μουριές της Αθήνας που δίνουν το στίγμα τους στην ταυτότητα της πόλης αργοπεθαίνουν, από ένα ξυλοφάγο έντομο
Βασιλίσσης Σοφίας, Καλλιδρομίου, Ηρακλειδών. Είναι κάποιοι μόνο από τους πιο χαρακτηριστικούς αθηναϊκούς δρόμους γεμάτους πυκνόφυλλες μουριές, που κάθε άνοιξη ανθίζουν και χαρίζουν τον ίσκιο τους στα στενά πεζοδρόμια, τα παγκάκια και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Εκατοντάδες μουριές όμως από αυτές που δίνουν το δικό τους στίγμα στην ταυτότητα της πόλης αργοπεθαίνουν, από ένα ξυλοφάγο έντομο που εντοπίστηκε το φθινόπωρο και προσβάλλει τους κορμούς και τα κλαδιά τους.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 25.000 μουριές της πόλης έχουν εκδηλώσει συμπτώματα προσβολής από το έντομο «Ξυλότριχος» περίπου 1.300 και από αυτές 350 θα πρέπει να κοπούν.
«Το έντομο αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο Ηράκλειο Κρήτης, ενδεχομένως από την Ασία, από εμπορεύματα που ξεφορτώθηκαν και με ανάλογο τρόπο έφτασε στην Αττική. Δυστυχώς υπάρχουν πιθανότητες να επεκταθεί και σε άλλα δέντρα, όπως η ελιά και το αμπέλι, και τότε θα μιλάμε για μια περιβαλλοντική καταστροφή» εξηγεί στην ATHENS VOICE o αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου Αθήνας, Σάκης Κολλάτος.
Γειτονιές στο Θησείο, τον Κεραμεικό, τα Σεπόλια, την Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και μπορεί να δει κανείς τις μουριές στους δρόμους τους να έχουν ξεραθεί και να έχουν γεμίσει σημάδια. Μπορεί να αντιστραφεί όμως η κατάσταση και να σωθούν οι μουριές που, μαζί με τις νεραντζιές, είναι τα δέντρα-μασκότ της πόλης; Σύμφωνα με τον κ. Κολλάτο, σε πρώτη φάση εξειδικευμένες εταιρείες θα κόψουν τα προσβεβλημένα δέντρα, θα κλαδέψουν τα υπόλοιπα και θα καταστρέψουν την βιομάζα που μπορεί να περιέχει πληθυσμό του εντόμου για να μη μεταφερθεί με τον αέρα. Έπειτα θα αντικαταστήσει τα κομμένα δέντρα με νέα.
«Κινούμαστε άμεσα ώστε να αντικαταστήσουμε τα δέντρα που έχουν προσβληθεί και να σταματήσουμε την επέκταση της ασθένειας. Οι μαζικές κλαδεύσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα θα δοκιμαστεί και φυτοφάρμακο για την απομόνωση του εντόμου. Έχουμε κινητοποιήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Το πράσινο στους δρόμους της Αθήνας είναι περιορισμένο και ίσως στο μέλλον να περιοριστεί περισσότερο. Από την άλλη, τα υπάρχοντα δέντρα που είναι κατάλληλα για τους δημόσιους αστικούς χώρους δεν προσφέρουν στον κάτοικο της πόλης αυτό που θα έπρεπε να προσφέρουν. Μουριές στο κέντρο της πρωτεύουσα, μπορεί να παρατηρήσει κανείς στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στις οδούς Καλλιδρομίου, Ηρακλειδών, Ριζάρη, Ρηγίλλης, Ιασσίου, Γενναδίου, Μονής Πετράκη, Πινότση, Ακαδημίας, Σπύρου Πάτση και Χέιδεν. Η πλατεία Κλαυθμώνος είναι ο πρώτος χώρος που δεντροφυτεύτηκε στην Αθήνα από τον Βαυαρό γεωπόνο Σμάρατ, ο οποίος ανέλαβε και τα σχέδια φύτευσης στη πόλη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα στη Ντισκομπάλα στον πεζόδρομο της Δελφών και στον Αρχάγγελο στο Μεταξουργείο
Χάρης Δούκας: «Με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους μπορούμε να σώσουμε ζωές»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.