Life in Athens

City Lover

Πάρκο Τρίτση Είχα γράψει και παλιότερα δυο λέξεις για το «Πάρκο Τρίτση» (Νέα Λιόσια / Ίλιον), τον κήπο του πρώην «Πύργου Βασιλίσσης» (κάτι σαν εξοχικό ανάκτορο της βασίλισσας Αμαλίας). 

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 301
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6156-14258.jpg

Πάρκο Τρίτση
Είχα γράψει και παλιότερα δυο λέξεις για το «Πάρκο Τρίτση» (Νέα Λιόσια / Ίλιον), τον κήπο του πρώην «Πύργου Βασιλίσσης» (κάτι σαν εξοχικό ανάκτορο της βασίλισσας Αμαλίας). Επανέρχομαι, γιατί –με αφορμή το πάρτι γενεθλίων της εγγονής μου– γνώρισα κι άλλα σημεία του αχανούς (1.000 στρέμματα)  χώρου. Συγκεκριμένα, τριγύρισα στο βόρειο κομμάτι του. Εδώ κυριαρχεί ένα σύστημα από συγκοινωνούσες λίμνες (βλέπετε στη φωτογραφία ένα τμήμα), όπου επιχωριάζουν πάπιες, νεροχελώνες, βατράχια (χαλάνε τον κόσμο με τη φωνή τους) και πολλά νεροπούλια, φωλιασμένα στην υδρόβια βλάστηση. Ευκάλυπτοι, πεύκα, ελιές, ένα μικρό καρουσέλ, καφετέριες, μια εγκαταλειμμένη (αλλά ενδιαφέρουσα) σιδηροδρομική γραμμή, μονοπάτια πεζών και ποδηλάτων (απαγορεύεται η είσοδος αυτοκινήτων), ξύλινα τραπέζια - πάγκοι για όσους θέλουν να κάνουν πικνίκ, χώροι για άθληση, παιδιά που παίζουν ελεύθερα κρυφτό και κυνηγητό μέσα στα χώματα. Επίσης, σημαντικό είναι και το ίδιο το κτίριο του πύργου, νεογοτθικού ρυθμού. Το όλο συγκρότημα αξίζει μια επίσκεψη, μετά δεν θα ξεκολλάτε. Το πάρκο είναι ο χώρος ανάμεσα σε δύο μεγάλες λεωφόρους, τη λεωφόρο Χασιάς (6η στάση Χασιάς) και τη λεωφόρο Δημοκρατίας (στάση 1η Πολυκατοικιών, σχεδόν στα «Καρφούρ»), αν έρθετε με λεωφορείο. Αν όχι, πάρκινγκ υπάρχουν. Περισσότερα: 210 2316.977, http://park.ornithologiki.gr/gr/park/history.htm

60ό /15ο Λύκειο Κυψέλης
Υποθέτοντας ότι κάποιοι από σας είστε Κυψελιώτες, σίγουρα θα υπάρχουν ανάμεσά σας απόφοιτοι του 15ου ή του 60ού Λυκείου. Είναι το παλιό κτίριο επί των οδών Κυψέλης, Παξών, Σπετσών και Ρηνείας, με τη μεγάλη αυλή και τις νεότερες προσθήκες, εμβληματικό τοπόσημο της παλιάς συνοικίας. Τώρα ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Χαρούλας Σαμπατάκου (γεωλόγος), έρευνα Μαίρης Παπακωνσταντίνου (γαλλικών), και οι δύο καθηγήτριες που τιμούν την έννοια του εκπαιδευτικού, δίνει την ιστορία του κτιρίου: προπολεμικό έργο Ιταλού αρχιτέκτονα, υπήρξε κατά σειρά ιταλική σχολή, γερμανικό νοσοκομείο, νοσοκομείο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, λύκειο. Είδα την ταινία, μιλάμε για επαγγελματική δουλειά και συναρπαστικό περιεχόμενο. Ένα τρέιλερ βρίσκεται στο γιουτιούμπ  (www.youtube.com/watch?v=a4pWMf2gVY0). Κάθε ενδιαφερόμενος για θέαση/προβολή, μπορεί ν’ αναζητήσει την κ. Σαμπατάκου στο 60ό Λύκειο Κυψέλης.   

Γιατί το λένε Παγκράτι
Ο Μπίρης μάς λέει ότι Παγκράτι λεγόταν η περιοχή από το Καλλιμάρμαρο και τον Ιλισό (= οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου) μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Το ότι το 1953 βρέθηκε στην ίδια περιοχή και ανασκάφτηκε (Γιάννης Μηλιάδης) ένα αρχαίο ιερό του Παγκρατούς (παγκρατής από το παν + κρατώ = παντοδύναμος) Ηρακλέους, δείχνει ότι πρόκειται για αρχαίο τοπωνύμιο που έφτασε μέχρι τις μέρες μας, προφανώς μέσω τσομπάνων. Φυσικά, με τον καιρό το τοπωνύμιο επεκτάθηκε μέχρι Καισαριανή, Μετς και Γούβα. 

d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.