- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Μπήκαμε στο νέο εντυπωσιακό φαρμακείο του Κορρέ
Με άρωμα και φυσικά προϊόντα από το νησί των Κυκλάδων, το «The Naxos Apothecary» είναι το νέο στολίδι του Συντάγματος
«The Naxos Apothecary» είναι το νέο ομοιοπαθητικό φαρμακείο του Κορρέ στο Σύνταγμα, με μία σειρά από φυσικά προϊόντα και σκευάσματα από την Νάξο
Η Αθήνα είναι μια μεγαλούπολη που κινείται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που καμιά φορά και εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να τους ακολουθήσουμε. Όπως λένε οι επαγγελματίες του χώρου, η μία μέρα που έμεναν οι τουρίστες στο κέντρο της πόλης έχει γίνει πλέον τέσσερις. H Αθήνα δεν αποτελεί πια μόνο έναν transit προορισμό για τα νησιά. Νέα μαγαζιά, νέα boutique hotels και ντιζαϊνάτα εστιατόρια την έχουν βάλει στον χάρτη των hot προορισμών παγκοσμίως.
Περπατώντας στο Σύνταγμα παρατηρεί κανείς αυτές τις αλλαγές, χωρίς να περνάνε απαρατήρητα και τα πολλά ακόμα κλειστά μαγαζιά σε δρόμους σαν τη Σταδίου. Διασχίζω σχεδόν σε καθημερινή βάση την περιοχή και κάπου εκεί, απέναντι από την Παλαιά Βουλή, ένα κτίριο που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν σκοτεινό, γεμίζει τον δρόμο με φως. Είναι το διατηρητέο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστό και οι όποιες χρήσεις του ήταν για μικρό διάστημα (π.χ. όταν είχε ανοίξει pop-up κατάστημα ένα γνωστό brand με παγωτά). Το ανάγλυφο με το μεγάλο γράμμα Ν και γύρω του οι λέξεις «The Naxos Apothecary», όπως και τα αποσπάσματα από την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη στις μεγάλες βιτρίνες, μου τραβάνε αμέσως την προσοχή. Βρίσκομαι έξω και μπορώ να δω από εκεί που στέκομαι τα ανοιχτά εργαστήρια και τη «ζωντανή» παραγωγή σκευασμάτων και προϊόντων.
Καθώς εισέρχομαι στον χώρο, βρίσκομαι σε ένα διαφορετικού τύπου φαρμακείο – ένας συνδυασμός βιομηχανικού design που συναντάει τη ζεστασιά και το λευκό των ελληνικών νησιών. Είναι το νέο φαρμακείο της οικογένειας Κορρέ. Μοντέρνο αλλά με μια αύρα παλιού και κλασικού, με ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι μοναστηριακού τύπου στο επίκεντρο, παλιές ζυγαριές, vintage αντικείμενα και λεπτομέρειες. Μπορείς να καθίσεις στις καρέκλες και να διαλέξεις τι σκεύασμα, βότανο, κρέμα και άρωμα σου ταιριάζει –γίνεσαι ο ίδιος μέρος της παραγωγής ενός φυσικού σκευάσματος–, ενώ πολλά από τα φυσικά προϊόντα, αρώματα, καλλυντικά, πέραν του ότι προέρχονται από τη χλωρίδα της Νάξου, δεν μπορείς να τα βρεις πουθενά αλλού.
Μετά από λίγες μέρες επέστρεψα με κάποιες ερωτήσεις στον Αποστόλη Κορρέ σχετικά με τη μεταφορά του φαρμακείου από το Παγκράτι στο Σύνταγμα και τα φυσικά προϊόντα και τη χλωρίδα της Νάξου. «Ήταν μια σκέψη δική μου και του Γιώργου Κορρέ. Το Φαρμακείο Κορρέ στο Παγκράτι ήταν ιδιαίτερα γνωστό στον τομέα της Ομοιοπαθητικής για δεκαετίες. Όταν, όμως, είδαμε τον συγκεκριμένο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, αμέσως σκεφτήκαμε ότι είναι ιδανικός όχι μόνο για να ανανεώσουμε την εικόνα του Φαρμακείου Κορρέ, αλλά και για να υλοποιήσουμε μια δική μας επιθυμία που αφορούσε στον τόπο καταγωγής μας, τη Νάξο, και την ανάδειξή του πλούτου του νησιού μέσα από τα ναξιακά βότανα. Έτσι προέκυψε το The Naxos Apothecary – θα έλεγα ότι είναι ένας χώρος αφιερωμένος στις ιδιότητες των βοτάνων. Συνεχίζουμε τη λειτουργία του ομοιοπαθητικού φαρμακείου, παρασκευάζουμε φυτικά εκχυλίσματα και γαληνικά σκευάσματα.
Παρουσιάζουμε, επίσης, την ομώνυμη προϊοντική σειρά που περιλαμβάνει tailor-made κρέμες προσώπου βασισμένες σε ναξιακά εκχυλίσματα, αλλά και αρώματα στα οποία προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε τις δικές μας μνήμες και ευωδιές από το νησί. Παράλληλα “εκθέτουμε” μια ευρεία γκάμα ελληνικών βιολογικών βοτάνων που καλύπτουν διάφορες ανάγκες, ενώ σύντομα θα προσφέρουμε και ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας».
Ο Αποστόλης Κορρές είναι αδελφός και ο πιο στενός συνεργάτης του επίσης φαρμακοποιού, Γιώργου Κορρέ. Ο Γιώργος Κορρές δούλευε στο φαρμακείο Τζιβανίδη στο Παγκράτι τη δεκαετία του ’80, το πρώτο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Αθήνας εκείνη την περίοδο. Μέσα στο φαρμακείο παρασκεύαζαν θεραπευτικές και καλλυντικές κρέμες που τις έδιναν και σε άλλα φαρμακεία. Με τη συνταξιοδότηση των ιδιοκτητών, αναλαμβάνει το φαρμακείο ο Γιώργος Κορρές το 1991, προσθέτοντας τα δικά του αισθητικά και επιστημονικά φίλτρα και το 1996 γεννιέται η εταιρεία Korres με καλλυντικά και φυσικά προϊόντα, μια εταιρία που θα κατακτήσει την παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια.
Επιμένουμε να ρωτάμε τον Αποστόλη Κορρέ για τη δική τους Νάξο, τη μορφολογία του εδάφους της αλλά και για τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας. «Η Ελλάδα εν γένει είναι ένας παράδεισος φυτών και βοτάνων, ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο hot spot βιοποικιλότητας. Παρά το μικρό μέγεθός της φιλοξενεί περισσότερα από 6.000 είδη φυτών, εκ των οποίων 1.500 είναι ενδημικά. Η εγχώρια χλωρίδα έχει επιβιώσει από την εποχή των παγετώνων, γεγονός που δικαιολογεί την απίστευτη ποικιλία ειδών, αλλά και τους ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει τα φυτά. Ειδικότερα η Νάξος είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο νησί του Αιγαίου – πρέπει να έχουν καταγραφεί περισσότερα από 900 είδη φυτών εκεί. Το νερό και η μορφολογία του εδάφους, το έντονο ανάγλυφο είναι οι κύριοι λόγοι για την ποικιλία των φυτών και αρωματικών βοτάνων που συναντούμε στο νησί. Στις tailor-made κρέμες προσώπου που ανήκουν στη σειρά Τhe Naxos Apothecary χρησιμοποιούμε ναξιακά εκχυλίσματα, π.χ. από άνθη κίτρου, αμάραντο, ύσσωπο, κρίνο της θάλασσας, άγριο αχλάδι. Αυτή η “συλλογή” των βοτάνων της Νάξου θα εμπλουτίζεται συνεχώς, καθώς προχωράμε».
To The Naxos Apothecary είναι ένας νέος χώρος που σκοπό έχει να γίνει τόπος συνάντησης επιστημόνων υγείας, ερευνητών και βιο-καλλιεργητών, μέσα από σειρά αφιερωμάτων, ομιλιών και workshops γύρω από τα βότανα, την Ομοιοπαθητική, τα φυσικά καλλυντικά και τη διατροφή. Τα «εκτεθειμένα» εργαστήρια είναι μοναδικό χαρακτηριστικό του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του. Επισκέπτες, αλλά και περαστικοί γίνονται παρατηρητές της δημιουργίας ομοιοπαθητικών και γαληνικών σκευασμάτων, των φυτικών εκχυλισμάτων και λαδιών, καθώς τα σύγχρονα εργαστήρια γίνονται για πρώτη φορά οι «βιτρίνες» του χώρου. Στο εσωτερικό επικρατεί το λιτό, βιομηχανικό design, οι καθαρές γραμμές, το λευκό χρώμα, το μέταλλο και το μασίφ ξύλο. Υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στον χώρο συνδέονται και με τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Νάξου, ισορροπώντας περίτεχνα την αυθεντικότητα και ποίηση ενός ελληνικού νησιού με το αυστηρό επιστημονικό προφίλ των εργαστηρίων.
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για έναν συμβολισμό. Θέλουμε τα πάντα να είναι ανοιχτά, προσβάσιμα σε όλους, να δείξουμε και να μοιραστούμε με όλους τη γνώση και την αγάπη μας για την επιστήμη και τα βότανα» συμπληρώνει ο Αποστόλης Κορρές για τα «εκτεθειμένα» εργαστήρια, με όλους εμάς να έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε ζωντανά την όλη διαδικασία δημιουργίας ενός προϊόντος του The Naxos Apothecary, ενός χώρου που συνδυάζει την αύρα ενός παλαιού φαρμακείου με το νέο και το πρωτοποριακό.
The Naxos Apothecary, Κολοκοτρώνη 3-5 & Βουλής, Αθήνα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.