- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Έτσι προετοιμάζεται η ΔούKISSα, η drag queen που αναστατώνει τις Πέμπτες μας στο Sodade2
Τριάμισι χρόνια πριν το Netflix δεν ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος για να «τσιλάρεις» στο σπίτι σου, το RuPaul’s Drag Race δεν ήταν η –όχι και τόσο– ένοχη απόλαυση εκατομμυρίων τηλεθεατών και το Pose δεν μας είχε μυήσει στον κόσμο των ballrooms και του voguing στη Νέα Υόρκη των 80s (αλλάζοντας παράλληλα τα δεδομένα στην τηλεόραση παγκοσμίως συμπεριλαμβάνοντας στο cast του trans ηθοποιούς). Τριάμισι χρόνια πριν, όταν η ΔούKISSα έκανε τα πρώτα της βήματα ως ένα από τα ονόματα της τότε ανερχόμενης drag αθηναϊκής σκηνής, λίγοι γνώριζαν αρκετά για την κουλτούρα του drag. Η μοναδική επαφή των περισσότερων Αθηναίων με το drag μέχρι τότε ήταν οι βραδιές στο στενάκι της Ζαν Μωρέας.
Η νέα γενιά των drag queens ήρθε με σαρωτική φόρα, πάτησε δυναμικά τα 20ποντα τακούνια της στους δρόμους της πόλης και σκόρπισε γκλίτερ στην άσφαλτο. Κατέρριψε το στερεότυπο που τις ήθελε να είναι αποκλειστικά trans γυναίκες ή/ και σεξ εργάτριες και ανέδειξε το drag ως μία μορφή τέχνης που μπορούν να ασκούν gay και straight αγόρια και κορίτσια. Κέρδισε μικρές και μεγάλες μάχες, όπως να κάνει περφόρμανς σε straight μαγαζιά και να εισάγει drag shows σε gay club που δεν είχαν σκεφτεί να τα συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους, μέχρι το να κυκλοφορεί in drag μετά το σχόλασμα στην Αθήνα, αψηφώντας τις αντιδράσεις. Έχασε φίλους, αλλά κέρδισε νέους πολύ περισσότερους από πριν.
Ο Γιώργος Κουκουλάκης φτάνει κάθε Πέμπτη στο Sodade2 τουλάχιστον 3 ώρες πριν την έναρξη του show του. Κουβαλά μαζί του μία βαλίτσα 20 κιλών και μερικές έξτρα τσάντες για την περούκα του, παπούτσια και άλλα πράγματα που θα στραπατσάρονταν αν τα στρίμωχνε στη βαλίτσα. Μία drag queen, άλλωστε, δεν έχει περιθώρια για ψεγάδια στην εμφάνισή της και ειδικά η ΔούKISSα στην οποία μεταμορφώνεται ο Γιώργος τις Πέμπτες στο Γκάζι, καθώς είναι μια αυστηρή επαγγελματίας που επιδιώκει την τελειότητα σε κάθε της εμφάνιση και επανεφευρίσκει τον εαυτό της κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή.
«Drag μπορούν να κάνουν όλοι. Γίνεται να σε βάψουν, να σε ντύσουν, να σου σκηνοθετήσουν το σόου, αλλά drag queens είναι λίγες. Μία drag queen πρέπει να κάνει όλα τα παραπάνω μόνη της. Ζητάμε βοήθεια σε κάποια πράγματα φυσικά, γιατί αν τα κάνεις όλα μόνος σου δεν γίνονται άψογα, ωστόσο, όσο ασχολείσαι με αυτό βελτιώνεσαι σε όλα τα πεδία. Το YouTube είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μία drag. Έχω μάθει να κάνω contouring από tutorials και κάνοντας πολύ εξάσκηση πάνω στο πρόσωπό μου. Ειλικρινά, όποια drag δεν ξέρει να βάφεται, να σταματήσει να δίνει περφόρμανς. Μέσα από το διαδίκτυο πλέον μπορείς να μάθεις ακόμα και τα πιο basic βήματα. Είναι τελείως χαζό συνεπώς να βγαίνεις με κακό μακιγιάζ», λέει ο Γιώργος κοιτάζοντας το είδωλό του σε έναν επιτραπέζιο καθρέφτη και απλώνει παχιές στρώσεις foundation στο πρόσωπό του. Με αργές και μεθοδικές κινήσεις κάνει τις απαραίτητες φωτοσκιάσεις. Έπειτα τοποθετεί κόλλα stick στα φρύδια του που θα βοηθήσει στην κάλυψή τους και το μακιγιάζ να εφαρμόσει καλύτερα. Μετά από μία παχιά στρώση eye liner και ένα σετ εντυπωσιακές βλεφαρίδες, η ΔούKISSα έχει αρχίζει να παίρνει τη θέση του Γιώργου.
Όταν ξεκίνησε, τον Μάρτιο του 2016, μπορούσε να χωρέσει τα πράγματά της σε μία βαλίτσα μεγέθους χειραποσκευής. Επίσης, δεν ζούσε αποκλειστικά από το drag, ενώ σήμερα περήφανα μπορεί να δηλώνει πως βιοπορίζεται από τα shows της. Η διαδικασία της προετοιμασίας διαρκεί τουλάχιστον 2 ώρες. «Όταν βάφεται μία drag δε θέλει να την ενοχλούν και ειδικά να της ακουμπάνε τα πράγματα». Η αυστηρότητά της μοιάζει να είναι περισσότερο κομμάτι της περσόνας της, δεν φαίνεται να είναι τόσο σκληρή στην πραγματικότητα. Για αυτό και όταν ο Dj Skevo που συνεργάζεται μαζί της στα shows της, έρχεται για να κάνουν ένα τελευταίο τσεκ στα κομμάτια και τα βίντεο που θα πέσουν κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, εκείνη του αστειεύεται και τον πειράζει.
«Η ΔούKISSa υπάρχει για να διασκεδάζει τον κόσμο και κατ’ επέκταση εμένα. Κάνω την καύλα μου, ναι, μέσα σε αυτή εμπεριέχεται και το να διασκεδάζω τον κόσμο, άλλωστε είναι μια αμφίδρομη σχέση αυτή με το κοινό». Κάθε Πέμπτη στο Sodade2 δεν υπάρχει περίπτωση να δεις το ίδιο σόου, ούτε τη ΔούKISSα με ίδια ρούχα ή περούκα. Πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον 3μηνο, όπως αναφέρει η ίδια, για να ανακυκλώσει κάτι από τη ρουτίνα της, γεγονός ιδιαίτερα αγχωτικό. «Οι άνθρωποι θυσιάζουν το hangover της Παρασκευής για να έρθουν να δουν τη ΔούKISSα, πρέπει αυτό που θα δουν να τους αρέσει, να αρέσει στον κόσμο, στον Dj, στο μαγαζί».
Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα που είναι οι δυνατές μέρες του μαγαζιού ο Γιώργος πηγαίνει στο Sodade2 και «κάνει pr», όπως λέει, «αυτό οδηγεί τον κόσμο να έρχεται την Πέμπτη. Νιώθω πολύ περήφανος για αυτό. Το Sodade2 είναι το πιο παλιό gay club της Αθήνας και δεν είχε drag show, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την gay κουλτούρα, το διεκδίκησα για να το κάνω και το θεωρώ μία προσωπική νίκη». Μία ακόμη από τις κατακτήσεις της ΔούKISSας μέσα σε αυτά τα σχεδόν 4 χρόνια, είναι το γεγονός ότι την έχουν δει live όλα της τα πρότυπα, όπως ο Τάκης Ζαχαράτος, ο LENN –η drag queen που άνοιξε το δρόμο για να γίνει η Μύκονος Μέκκα του drag στην Ελλάδα– η Ρία Νόλι και η Priscilla.
Η ώρα είναι 11 και μισή το βράδυ και η ΔούKISSα ασχολείται ακόμη με το απαιτητικό make up της. Πόσο εύκολο είναι για μια drag queen να περνά όλη αυτή τη διαδικασία τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα; «Αν έβρισκα κάτι δύσκολο τότε δεν θα το έκανα καθόλου. Το drag είναι πάρα πολύ άβολο, αλλά μ’ αρέσει τόσο πολύ που δεν με ενοχλεί. Σκέψου το λίγο. Κλείνεις όλους τους πόρους του προσώπου σου με το μακιγιάζ, φοράς μια περούκα που σκάει το κεφάλι σου και σε περιορίζει, έχεις πάντα το άγχος μη γίνει κάτι, έχεις το πουλί σου ανάμεσα στα πόδια σου και όλα αυτά που φοράς περιορίζουν την κινησιολογία σου και σου ανεβάζουν την θερμοκρασία. Όλα αυτά δεν μου δημιουργούν δυσφορία, γιατί μ’ αρέσει αυτό που κάνω».
Όταν έρχεται η ώρα ωστόσο που πρέπει να εφαρμόσει το κραγιόν της, παραπονιέται πως είναι το πιο εκνευριστικό κομμάτι του μακιγιάζ της, καθώς πρέπει να ζωγραφίσει τα χείλη της από την αρχή. Πάνω στον πάγκο που χρησιμοποιεί υπάρχουν τουλάχιστον τρία νεσεσέρ, πινέλα μακιγιάζ για διαφορετικές χρήσεις, άπειρα προϊόντα. Τουλάχιστον μία φορά τον μήνα θα επισκεφτεί κάποιο κατάστημα καλλυντικών για να ανανεώσει το στοκ της, όμως ο καλύτερος φίλος μιας drag queen είναι το ίντερνετ και η ΔούKISSα το εμπιστεύεται για τις περισσότερες ανάγκες της. Άλλωστε, όπως ομολογεί, ειδικά για τις περούκες δεν βρίσκει την ποιότητα που αναζητά στα καταστήματα της Αθήνας και έτσι παραγγέλνει από το εξωτερικό, αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Παραδίδει τις περούκες της στον προσωπικό της hair stylist Μιχάλη Κουτσοθανάση για να τους κάνει styling, ώστε να είναι έτοιμες για το επόμενο περφόρμανς. Έτσι δεν κάνει εντύπωση όταν δηλώνει πως ο ένας και απαράβατος κανόνας είναι ότι «δεν ακουμπάμε ποτέ μία drag, αν δεν μας το πει η ίδια». «Πολλοί έρχονται και με φόρα. Βέβαια, δεν το κάνουν επίτηδες, μπορεί να έχουν πιει λίγο παραπάνω και δεν έχουν συναίσθηση, σε κάθε περίπτωση εγώ τεντώνω το χέρι μου, να έτσι, σαν χειρόφρενο και τους σταματάω».
Η σκηνική παρουσία της ΔούKISSας ξεχειλίζει ενέργεια, ερωτισμό και μία αυτοπεποίθηση που τη ζηλεύεις. Δεν αφήνει κενά και ξέρει πώς να διατηρεί το κοινό της διαρκώς σε εγρήγορση με τα αστεία της, την πρόζα, τα χορευτικά της. Ακόμα περισσότερο φαίνεται ότι ξέρει να το διαβάζει. Γνωρίζει ποιον να πειράξει, ποιον να ανεβάσει στη σκηνή, ποιον να βάλει στη θέση του αν δει ότι έχει ενθουσιαστεί λίγο περισσότερο από όσο ίσως θα έπρεπε. Μετά το σόου πλέον δεν κυκλοφορεί in drag στην πόλη καθώς ο χώρος της δίνει τη δυνατότητα να ξεντυθεί και να ξεβαφτεί ήσυχα. Όταν δεν είχε αυτή την ευκαιρία, όμως, έβγαινε in drag και σπάνια εισέπραττε αρνητικά, σεξιστικά ή ομοφοβικά σχόλια. Πρόκειται για μία προσωπική διεκδίκηση; «Και προσωπική διεκδίκηση είναι, αλλά νομίζω ότι έχει να κάνει με τον κόσμο που επιλέγω να συναναστρέφομαι και τα μέρη στα οποία συχνάζω. Πάντως και στο Μπουρνάζι να πάω να κάνω σόου, αν η συμπεριφορά μου είναι decent, δεν θα αντιμετωπίσω πρόβλημα. Τι σημαίνει decent; Το να ξέρω το κοινό μου. Να ξέρεις πού πας, μέχρι πού σε παίρνει. Άμα έχεις λίγο νιονιό ξέρεις τι ανέχεται ο κόσμος και τι όχι, τι μπορεί να τον κάνει να νιώσει άβολα. Αν θες να λέγεσαι επαγγελματίας οφείλεις να ξέρεις το κοινό σου, αλλιώς μένεις στο σπίτι σου».
Είναι περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη και το make up έχει τελειώσει. Τα προσθετικά σε στήθος και γλουτούς που θα σμιλέψουν τη φιγούρα της ΔούKISSας τοποθετούνται σχεδόν με ευλάβεια. Να ολοκληρώσει το ντύσιμό της τη βοηθά ο Νικόλας (με το stage name Nicole Nasty), φίλος, βοηθός και νέα γενιά drag queen που εμπνεύστηκε από τη ΔούKISSα. Tα χρώματα στο outfit που έχει επιλέξει η drag queen είναι εκείνα του ουράνιου τόξου, σύμβολο της LGTBQI+ κοινότητας και το ατρακτοειδές pattern του θυμίζει αιδοίο. Μάλλον η επιλογή του φορέματος δεν είναι τυχαία. Το κομμάτι που θα συμπληρώσει την εμφάνισή της, μία μεγάλη φούξια περούκα, τοποθετείται στο κεφάλι της με την ίδια προσοχή που θα έστεφε κάποιος μία βασίλισσα. Οι μηχανές καπνού θολώνουν τη σκηνή του Sodade2 και με ένα της νεύμα ο Dj Skevo είναι έτοιμος να πατήσει το κουμπί. Η ΔούKISSα με ένα άλμα βρίσκεται πιο ψηλά από όλους, στο κέντρο της προσοχής. Είναι ώρα για σόου.