Life in Athens

Πήγαμε στο πρώτο Zero Waste Music Festival

Μουσική, τέχνη και μηδενική παραγωγή απορριμμάτων στο Μπάγκειον ξενοδοχείο

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atk_3337.jpg
Αλεξάνδρα Κλάδη © Θανάσης Καρατζάς

Εντυπώσεις από το πρώτο Zero Waste Music Festival στο Μπάγκειον στην Ομόνοια.

«Tι είναι το Zero Waste κίνημα;», η πρώτη ερώτηση που θα θέσει κάποιος. Zero Waste ονομάζεται ένα παγκόσμιο κίνημα, δίκτυο και γενικότερη φιλοσοφία που μας θέτει προ των ευθυνών μας, η προσπάθεια να μειώσουμε δραματικά τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε σαν άτομα αλλά και σαν επιχειρήσεις. Ακόμα και κάποιες μικρές καθημερινές κινήσεις από την πλευρά μας να γίνουν και συνήθειες να αλλάξουν, μπορούν να φέρουν την αλλαγή προς την προστασία του περιβάλλοντος.

zero_waste_extra.jpg
Αλεξάνδρα Κλάδη & Άγις Ζήτας © Θανάσης Καρατζάς

Η ανακοίνωση για το πρώτο Zero Waste μουσικό φεστιβάλ στο χώρο του Μπαγκείου Ιδρύματος, στην καρδιά της πλατείας Ομονοίας, μας γέμισε με προσδοκίες. Οι προηγούμενες δράσεις της ομάδας ήταν εξαιρετικές (όπως αυτή στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης τον περασμένο Ιούνιο), σε συνδυασμό τώρα με τον ιδιαίτερο χώρο του Μπαγκείου, τις μουσικές συναυλίες, vegan και vegetarian φαγητό, workshops και προβολές γύρω από την οικολογία και zero waste, performances και εκθέσεις τέχνης, μας έβαλαν από την αρχή σε καλό mood.

Zero Waste music festival
Αλεξάνδρα Κλάδη & Άγις Ζήτα © Θανάσης Καρατζάς

Πώς συνδυάζεται η μουσική και η τέχνη με το κίνημα Zero Waste; Όλοι ψάχνουμε μία καλή αφορμή για να έρθουμε κοντά. Με αφορμή τις συναυλίες και εκθέσεις που παρακολουθήσαμε στο τριήμερο φεστιβάλ (26-29 Σεπτεμβρίου), είχαμε και την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις δράσεις του κινήματος, να συνομιλήσουμε με φίλους και επισκέπτες και να επισκεφτούμε διάφορα περίπτερα εντός του φεστιβάλ. Μάλιστα, η ιδρύτρια της ελληνικής Zero Waste κοινότητας, Αλεξάνδρα Κλάδη, είναι μουσικός η ίδια, δεν χρειάστηκε πολύ να το σκεφτεί για να συμμετάσχει σε αυτό το φεστιβάλ.

Zero Waste music festival
© Θανάσης Καρατζάς

Οι δράσεις ξεκινούσαν από τις 7 το απόγευμα με ζωντανές εμφανίσεις από τους Smiling Frogs Band, Mato Grosso, Sma Rag Da, Another Metz, Ribbons of Euphoria, 182 Σελίδες και Da Band. Φυσικά, η μπάντα της Αλεξάνδρας Κλάδη και η ίδια έπαιξαν live (Alexandra Kladi & The Darlings), ενώ πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συνύπαρξή της με τον εικαστικό Άγι Ζήτα, σε ένα πολύ ιδιαίτερο περφόρμανς με τίτλο «A Wasteland Requiem». Υπό τη συνοδεία πιάνου της Αλεξάνδρας, ο Άγις δημιούργησε ένα έργο τέχνης από αντικείμενα και υλικά που έφεραν οι ίδιοι οι επισκέπτες του φεστιβάλ.

Zero Waste music festival
© Θανάσης Καρατζάς

Όλες οι εγκαταστάσεις και έργα τέχνης ήταν από υλικά που δεν χρειαζόταν κανείς, αντικείμενα και μέρη αντικειμένων που έχουν βρεθεί πεταμένα ή δεν χρησιμοποιούνται πια, εδώ μπαίνουμε στην ουσία της επανάχρησης υλικών στην τέχνη. Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος με εγκαταστάσεις ήταν οι Κατερίνα Αθανασίου, Ιάκωβος Βολκώβ, Greenwise, Μαίρη Στεφάνου, Καίτη Χόρτη και Εύης Χρήστου. Και στο κομμάτι market υπήρχαν πολύ ενδιαφέροντα περίπτερα, φυσικά σαπούνια από βιολογικό ελαιόλαδο, πάνινες τσάντες για μόνιμη χρήση, καλαμάκια από σιτάρι, χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ φτιαγμένα από καθημερινά αντικείμενα κ.α.

Zero Waste music festival
© Θανάσης Καρατζάς

Σε μία ανάπαυλα  του φεστιβάλ, μιλήσαμε με την συντονίστρια, Αλεξάνδρα Κλάδη.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Zero Waste Music Festival;
Το φεστιβάλ ήταν μια ιδέα του Μπαγκείου Ιδρύματος και συγκεκριμένα του κ. Φίλιππου Δραγούμη και της ομάδας του, οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι με τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και ήταν από καιρό μέλη της κοινότητας Zero Waste Athens. Με κάλεσαν λοιπόν, ως ιδρύτρια της κοινότητας, να συνεργαστούμε και να αναλάβω τον Zero Waste χαρακτήρα της εκδήλωσης. Φυσικά δέχτηκα με πολλή χαρά. Καθώς και ο κ. Φίλιππος, αλλά και εγώ είμαστε μουσικοί, θεωρήσαμε ότι ένα μουσικό φεστιβάλ το οποίο θα παραγάγει μηδενικά απορρίμματα, θα είναι κάτι εντελώς καινοτόμο στον ελληνικό χώρο καθώς δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Όλοι μας γνωρίζουμε πως στα μουσικά φεστιβάλ παράγονται αμέτρητα σκουπίδια, οπότε ήταν για εμάς μια πρόκληση να διεξαχθεί ένα τέτοιο μουσικό φεστιβάλ. Νομίζω πως τα καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία!

Zero Waste music festival
Η Ομόνοια από το Μπάγκειον © Θανάσης Καρατζάς

Ο σκοπός αυτού του φεστιβάλ, είναι να διαδοθεί το μήνυμα του zero waste τρόπου ζωής, να δώσουμε λύσεις σε καθημερινές προκλήσεις, να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να το γιορτάσουμε με πολλή μουσική!

Zero Waste music festival
© Θανάσης Καρατζάς

Κλείνοντας το τετραήμερο φεστιβάλ και σαν πρώτη έκδοση με τη μουσική στο επίκεντρο, νοιώθετε ικανοποιημένοι;
Ναι! Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου και το ενδιαφέρον που έδειξε! Μιλήσαμε με εκατοντάδες ανθρώπους, είχαμε πολλούς εθελοντές από την ομάδα Zero Waste Athens που βοήθησαν σε αυτό και τους ευχαριστούμε, οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα διάφορα δρώμενα που συνέβησαν στις διάφορες αίθουσες του ιστορικού Μπαγκείου.

Zero Waste music festival
© Θανάσης Καρατζάς

Αυτές τις μέρες βλέπουμε τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή. Aργήσαμε ή ποτέ δεν είναι αργά για να σωθεί ο πλανήτης;
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα του οποίου η ανάλυση δεν χωρά σε μερικές γραμμές. Τα αποτελέσματα των ερευνών αλλάζουν συνεχώς καθώς οι παράμετροι είναι αμέτρητοι. Αν σωθεί ο πλανήτης ή όχι θα το δούμε στο μέλλον. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να αναλάβει ο καθένας αρχικά την προσωπική του ευθύνη με τις επιλογές του και τον τρόπο ζωής του. Να κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε, όποιο και αν είναι αυτό, λίγο ή πολύ. Είμαστε αισιόδοξοι πως η ανθρώπινη ευφυΐα θα ταχθεί υπέρ της ζωής.

Zero Waste music festival
© Θανάσης Καρατζάς

Πες μας μερικές απλές καθημερινές zero waste κινήσεις που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε;
Δέκα εύκολες λύσεις που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας:

  1. Επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες για τις αγορές μας
  2. Επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία νερού και ροφημάτων με επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια
  3. Αγορά προϊόντων σε χύμα μορφή στις δικές μας συσκευασίες
  4. Πάνινες πετσέτες vs χαρτοπετσέτες
  5. Οδοντόβουρτσες και μπατονέτες από μπαμπού
  6. Menstrual cup (για τις γυναίκες).
  7. DIY (φτιάξε ό,τι μπορείς μόνος)
  8. Second Hand ρούχα, έπιπλα, αξεσουάρ.
  9. Κομποστοποίηση (για όσους έχουν χώρο στην αυλή τους, οι υπόλοιποι περιμένουμε τους καφέ κάδους)
  10. Aνακύκλωση

Zero Waste music festival
© Θανάσης Καρατζάς

Καλό είναι να θυμόμαστε τους 5 πυλώνες του Zero Waste:

Refuse: Αρνούμαι συσκευασμένα προϊόντα που το υλικό κατασκευής τους είναι μη ανακυκλώσιμο και προϊόντα μιας χρήσης.
Reduse: Μειώνω την αλόγιστη κατανάλωση
Reuse: Επιλέγω μόνο επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα
Recycle: Ανακυκλώνω σωστά
Rot: Κομποστοποιώ τα βιολογικά απόβλητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

clubbing
Εμείς ήρθαμε για τα τέκνο. Γιατί χορεύουμε Ρουσλάνα;

Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Ίσως υπερβολή που περπατάω τόσο δρόμο τέτοια ώρα για να ακούσω τέκνο, αλλά το έχω ανάγκη να χτυπηθώ στο μπάπα μπούπα, που λέει και ο μπαμπάς μου.

Podcast Μετακινήσου αλλιώς
Podcast Μετακινήσου αλλιώς | O 28ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας και πώς μπορεί να βοηθήσει τη Βιώσιμη Κινητικότητα

Μια συζήτηση με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου και τον αντιπρόεδρο της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας Χάρη Κουγιουμτζόπουλο

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.