Life in Athens

Γιατί μιλάνε όλοι για την Πλατεία Βικτωρίας;

Οι δημιουργοί του «Victoria Square Project» μιλούν στην ATHENS VOICE για τις διαφορετικές δράσεις του νέου χώρου της περιοχής

13346851_1078867098855025_2080007892907860574_n.jpg
Χρήστος Βρεττός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βικτώρια
© Βέμπος Ανδρέας

Το «Victoria Square Project» του Rick Lowe και της Μαρίας Παπαδημητρίου αλλάζει την πλατεία Βικτωρίας

Στον πεζόδρομο της Ελπίδος επί της πλατείας Βικτωρίας, στο νούμερο 13, συναντήσαμε τον Γιώργο Καλύβη και τη Δωροθέα Κρητικού, οι οποίοι μας μίλησαν για το «Victoria Square Project». Το πρότζεκτ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο πλαίσιο της Documenta14 από τον Αμερικάνο Καλλιτέχνη Rick Lowe σε συνεργασία με την εικαστικό Μαρία Παπαδημητρίου.

Το Victoria Square Project είναι ένας κοινωνικός αλλά και καλλιτεχνικός χώρος στον οποίο διεξάγονται διάφορες δραστηριότητες, όπως –μεταξύ άλλων- εργαστήρια πλεξίματος, μαθήματα χορού, προβολές ταινιών, ανοιχτά γεύματα, εκθέσεις τέχνης, φεστιβάλ και καλλιτεχνικά residencies. Ο χώρος λειτουργεί ως ένα «κοινωνικό γλυπτό», δηλαδή βρίσκεται σε μία συνεχή καταγραφή του πως η τέχνη μπορεί να επηρεάσει μία κοινότητα.

Η έμπνευση για το πρότζεκτ γεννήθηκε από παρόμοια παρελθοντικά εγχειρήματα, όπως το Project Row Houses, του Lowe στο Χιούστον, Τέξας και το SuzyTros της Παπαδημητρίου στον Ελαιώνα.

Η βασική ομάδα του Victoria Square Project αυτή τη στιγμή αποτελείται από τον Γιώργο Καλύβη, ο οποίος διαχειρίζεται το χώρο, τη Δωροθέα Κρητικού, η οποία είναι υπεύθυνη των δράσεων και της επικοινωνίας και την Click Ngwere, η οποία συμμετέχει στο πρότζεκτ από την αρχή του και αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί μαθήματα πλεξίματος, upcycling και κάποιες φορές συμμετέχει σε χορευτικά performances με το σχήμα Mandela Gals. 

Στο χώρο πάντοτε κάτι συμβαίνει. Τις Τετάρτες τους επισκέπτεται η Κινητή Βιβλιοθήκη για Πρόσφυγες (Echo Refugee Library), ενώ γίνονται μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, τα οποία είναι ανοιχτά σε όλους. Τις Παρασκευές, σε συνεργασία με το Khora Free Shop έχουν εργαστήρια δυναμικής επανάχρησης ενδυμάτων (Re-fashion project) και την δεύτερη κυριακή κάθε μήνα γίνεται ανταλλαγή ρούχων στο χώρο. Τις Κυριακές γίνονται μαθήματα Αφρικανικών κρουστών (djembe) και Αφρικανικού χορού. «Δίνουμε έμφαση σε δράσεις που έχουν μία επαναληψιμότητα ώστε να υπάρχει χρόνος η γειτονιά να μάθει για την εκάστοτε δράση και να συναναστραφεί με αυτή σε βάθος», εξηγεί η Δωροθέα. «Έχουμε δημιουργήσει συμπαγείς ομάδες π.χ. ομάδα πλεξίματος με γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από πολλές διαφορετικές χώρες – από τη Βουλγαρία μέχρι τη Ζιμπάμπουε», συμπληρώνει ο Γιώργος. 

Βικτώρια
Η Δωροθέα Κρητικού και ο Γιώργος Καλύβης έξω από το χώρο του Victoria Square Project / ©: Σαχπάζης Γιάννης

Η πλατεία Βικτωρίας έχει περάσει στην κοινή συνείδηση των Αθηναίων ως ένα σύμβολο της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Αποτελεί ένα σημείο-συνάντησης διαφορετικών πληθυσμών. Το Victoria Square Project στοχεύει στο να δημιουργήσει το αίσθημα του ανήκειν και της κοινότητας σε μία τόσο πολυπολιτισμική, αλλά και οικονομικά υποβαθμισμένη περιοχή.«Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο ο οποίος ανήκει σε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους, χωρίς φυλετικές, έμφυλες ή οποιουδήποτε άλλου είδους διακρίσεις», εξηγεί ο Γιώργος. 

Βικτώρια
Γιατί μιλάνε όλοι για την Πλατεία Βικτωρίας;

Δεν λείπουν όμως και οι one-off συνεργασίες και events, όπως η πρόσφατη συζήτηση των υποψήφιων δημάρχων για την Αθήνα με τους Παύλο Γερουλάνο, Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, Νίκο Σοφιανό, Γιάννη Τσιρώνη και Νάσο Ηλιόπουλο, το Ελπίδος 2030 που ενεργοποίησε ολόκληρο τον πεζόδρομο και το Παν-Αφρικανικό φεστιβάλ που φιλοξενούν τα τελευταία 2 χρόνια. Οι δράσεις τους είναι πάντοτε ανοιχτές σε όλους και δωρεάν.

Βικτώρια
Γιατί μιλάνε όλοι για την Πλατεία Βικτωρίας;

«Θέλουμε όμως οι σχέσεις οι οποίες θα δημιουργηθούν στο χώρο και με αφορμή τις δράσεις του χώρου να επιμείνουν και έξω από αυτόν. Τότε θα ξέρουμε πως το VSP εχει πετύχει πραγματικά το στόχο του. Στα πρότζεκτ που πραγματοποιούμε με ξένους φορείς ή καλλιτέχνες, πάντα τους παροτρύνουμε να ανακαλύψουν την Βικτώρια και να αναμειχθούν με και να αναμείξουν τον τοπικό πληθυσμό. Ορισμένοι άνθρωποι της γειτονιάς δεν συμμετέχουν στις δράσεις μας, αλλά πάντα περνάνε το πρωί για να μας πουν καλημέρα και να πιούμε μαζί έναν καφέ. Για εμάς αυτό είναι ένα ξεκάθαρο βήμα προς το στόχο μας για μία πιο ενωμένη γειτονιά». 

Βικτώρια
© Βέμπος Ανδρέας

Τελικά ποια είναι η σημασία του πρότζεκτ;

«Μαζί με το ουζερί της Άννας και του Γιώργου στη γωνία, έχουμε δημιουργήσει ένα ασφαλές, πολυσύχναστο και ζωηρό σημείο αναφοράς για τη γειτονιά, αλλά και ολόκληρη την περιοχή. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, το Victoria Square Project επαναδιαπραγματεύται τι σημαίνουν οι έννοιες του 'πολίτη' και της 'συμμετοχικότητας'. Θέλουμε να σπάσουμε τον εγκλεισμό της απομονωτικής ιδιωτικότητας που επικρατεί σε πόλεις όπως η Αθήνα και μαζί με την τοπική κοινωνία να συναποφασίσουμε και συνδημιουργήσουμε την ταυτότητα της γειτονιάς μας».

Open Call

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το χώρο του «Victoria Square Project» για οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί τους είτε στα social media (Facebook + Instagram) ή να τους στείλετε ένα e-mail στο: victoriasquareproject@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα πολύ Calm Concept store
Ένα πολύ Calm Concept store

To Calm Concept Store 113 στην Ιπποκράτους διαθέτει δικό του στυλ και επιπλέον τα έχει όλα και συμφέρει: ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, αρώματα, αρωματικά χώρου και καλλυντικά!

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.