- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μάθαμε τα μυστικά της επιτυχίας του TEDx Athens, λίγο πριν το «The State of X»
Η ομάδα του TEDxAthens για 10η φορά ταράζει τα νερά
Μιλήσαμε με την οργανωτική ομάδα του TEDxAthens, λίγο πριν το The State of X έρθει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα φιλοξενήσει για ακόμη μια φορά το TEDxAthens, την 1η Ιουνίου και οι διοργανωτές του μίλησαν στην ATHENS VOICE λίγο πριν υποδεχθούν για 10η φορά ομιλητές και κόσμο στο event τους. Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, ιδρυτής του TEDxAthens και curator και της 10ης επετειακής διοργάνωσης «The State of X» έχει συγκεντρώσει γύρω του μια δεμένη ομάδα, η οποία κάθε χρόνο γίνεται 1 με τους υπόλοιπους εθελοντές, για να παραχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Ποια είναι όμως τα μυστικά τους;
2009-2019: 10 χρόνια TEDxAthens
Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου ήταν εκεί από το πρώτο TEDxAthens και του ζητήσαμε να κάνει μερικές συγκρίσεις με τη φετινή διοργάνωση. Η πρώτη φράση που αναφώνησε ήταν το «δημιουργικό άγχος». Το πρώτο event μπορεί να ήταν για 100 άτομα, όμως το άγχος όλης της προηγούμενης εβδομάδας, όπως και της ημέρας του event δεν άλλαξε ποτέ για τον Δημήτρη. Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια και το event πλέον φιλοξενείται σε μία από τις λαμπρότερες αίθουσες στην Αθήνα, τα συναισθήματα είναι ίδια και αυτό είναι που κάνει κάθε διοργάνωση να προοδεύει.
Όταν ρωτήσαμε τον ιδρυτή του TEDxAthens για αυτά τα δέκα χρόνια, ήταν ειλικρινής και ήξερε που πατούσε. Ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα και δύσκολη περίοδος για να ξεκινήσει κάτι καινούργιο και το θέμα σύμφωνα με τον Δημήτρη δεν ήταν μόνο το οικονομικό, αλλά κυρίως το «άγνωστο» για το αν θα αρέσει κάτι τέτοιο στο ελληνικό κοινό. Το κατά πόσο δηλαδή ο κόσμος θα αγκάλιαζε τις «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν».
Τα πράγματα κύλησαν πολύ καλά και τελικά το γεγονός ότι το TEDxAthens λειτούργησε και αναπτύχθηκε υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως να ήταν και αυτό που το έκανε να ξεχωρίσει. Δηλαδή, όπως εξηγεί ο Curator, «όταν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον γίνονται διοργανώσεις που αρέσουν στον κόσμο, τότε είναι ακόμη πιο εύκολο να διαδοθούν».
Το TEDxAthens και η θεματολογία του
Μπορεί να είχαμε στο μυαλό μας ότι «οι σοφοί του TEDxAthens» κάθονται με τις ώρες σε ένα τραπέζι και λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η διοργάνωση να βρίσκουν το θέμα, όμως η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική, σχετικά με το πώς βρίσκεται η θεματολογία. Φανερά ήρεμος ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου μας είπε ότι «κοντά στο προηγούμενο event, διαλέγουμε και το θέμα του επόμενου. Ήταν δηλαδή τέτοιες μέρες πέρυσι που διαλέξαμε και το State of X και σήμερα έχουμε ήδη καταλήξει και στο θέμα του επόμενο, το 2020. Παραδοσιακά το θέμα έχει μια σχετικά μεγάλη ευρύτητα, για να μπορέσει να πιάσει πολλά επί μέρους θέματα και για να τυποποιηθεί με όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρον τρόπο».
Τι είναι όμως το «State of X»;
Για όλους στο TEDxAthens, το φετινό event είναι αρκετά σημαδιακό μιας και συγκεντρώνει όλα όσα έγιναν την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και εκείνα που θα ακολουθήσουν. Εκεί στάθηκε φυσικά και ο ιδρυτής της διοργάνωσης, όταν του ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για το φετινό θέμα. «Στόχος μας είναι ο κόσμος να δει ομιλίες που θα αφορά ό,τι έχει γίνει στον κόσμο από το 2010 μέχρι εκείνα που έρχονται ως το 2030. Πάντα με το βλέμμα στο μέλλον, αφού αυτό έχει συνηθίσει το κοινό μας τόσα χρόνια.»
Η αναστροφή της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κεντρική θεματική του φετινού TEDxAthens και ο ιδρυτής του, δεν ήθελε να ακούσει μια ομιλία γενική για αυτό, αλλά να μάθει ο κόσμος τι μπορεί να κάνει για να προσφέρει από την Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ομιλία του καθηγητή και πρώην Προέδρου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δημήτρη Λάλα τον έχει συναρπάσει. «Πρέπει η κάθε χώρα και κοινότητα, να καταλάβει τι θα πει Global Warming, εντός της και ο κ. Λάλας είναι ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσει για αυτό.»
Όμως το όνομα του Δημήτρη Λάλα δεν είναι το μοναδικό που ξεχωρίζει στο επετειακό TEDxAthens. Μια γρήγορη ματιά στο lineup αρκεί για να δει κανείς ονόματα όπως του Αρούν Γκάντι, εγγονού του Μαχάτμα Γκάντι που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως επίσης και του βραβευμένου και πάντα αγαπητού στην Ελλάδα, Christopher King. Ο Curator της διοργάνωσης δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο όνομα όμως, αφού ανάλογα με το ενδιαφέρον του κάθε θεατή, αυτό μπορεί να αλλάξει. «Αυτό είναι που μας δίνει η πολυθεματικότητα του TEDxAthens» λέει και θυμάται το tip που μας έδωσε προηγουμένως.
150 εθελοντές σε κάθε οργάνωση. Πώς καταφέρνουν να συνυπάρχουν;
Η Στέλλα Ψαρρού, υπεύθυνη του Προγράμματος Εθελοντισμού του TEDxAthens, μίλησε για μια κοινότητα εμπνευσμένων εθελοντών που με αγάπη για αυτό που κάνουν, θα μπορούν στη συνέχεια να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές των ιδεών του TEDx. Των ιδεών δηλαδή που αξίζει να διαδοθούν. Η κοινότητα αυτή φέτος ξεπερνά τα 150 άτομα και αποτελείται από άτομα κάθε ηλικίας. Για παράδειγμα στην επετειακή διοργάνωση ο μικρότερος εθελοντής είναι 15 ετών και ο μεγαλύτερος, 65. «To TEDxAthens σου δίνει την αίσθηση ότι όλα μπορούν να συμβούν» λέει η Στέλλα και έτσι είναι, μιας και από το 2014 η ηλικιακή κλίμακα των εθελοντών έχει ανέβει αισθητά και όλοι το απολαμβάνουν περισσότερο.
Εθελοντές όμως δεν είναι μόνο εκείνοι που όλοι βλέπουν να εξυπηρετούν τον κόσμο που γεμίζει κάθε χρόνο τις αίθουσες του Κέντρου Πολιτισμού. Είναι και η ίδια η «ηγετική ομάδα» του TEDxAthens. Τόσο η Στέλλα, όσο και ο Γιάννης Κοτόπουλος, υπεύθυνος των χορηγιών, όσο και ο Curator Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, στις συζητήσεις που κάναμε δεν έβγαλαν τους εαυτούς τους από τους εθελοντές. Και ίσως έτσι να εξηγείται η εξαιρετική χημεία που αποδίδεται και επί σκηνής.
Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται με το οικονομικό σκέλος;
Από πού προέρχονται όμως τα έσοδα μιας τέτοιας διοργάνωσης; Δεν είναι δυνατόν μόνο τα εισιτήρια να φθάνουν για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα ενός τέτοιου θεσμού. ΧΟΡΗΓΙΕΣ είναι η λύση και ο άνθρωπος μας για να μάθουμε πως λειτουργεί αυτό το κομμάτι είναι ο Γιάννης Κοτόπουλος και εκείνος μέρος του TEDxAthens για περισσότερα από 5 χρόνια. Το κομμάτι των χορηγιών ξεκινά μήνες νωρίτερα από το event, όμως την ημέρα της διοργάνωσης, όπως χαρούμενος μας λέει ο Γιάννης, είμαστε αρκετά πιο χαλαρά από τους υπόλοιπους.
Μετά από τόσα χρόνια TEDxAthens στόχος πλέον δεν είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων χορηγιών, για να έρθουν περισσότερα έσοδα, αλλά η διατήρηση και η έναρξη καλών συνεργασιών, μέσα από ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης. Οργανισμοί – κολοσσοί όπως η Coca-Cola, η Bacardi, η Τράπεζα Πειραιώς, η Bombay κ.α. έχουν στηρίξει εδώ και χρόνια το TEDxAthens και η δημιουργία καλών σχέσεων είναι εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο το χορηγικό τμήμα. Φυσικά ανάλογα με το θέμα που θα έχει κάθε TEDx οι χορηγίες τείνουν να ταιριάζουν με αυτό και φέτος με το State of X, όπου το θέμα είναι λίγο πιο γενικό, τα πράγματα ήταν λίγο πιο εύκολα.
Παρ’ όλα αυτά είναι κάτι αρκετά δύσκολο, όσο κι αν το Brand Name του TEDxAthens έχει μεγαλώσει αρκετά και αυτό το διαπιστώνει και όταν μιλά με εκπροσώπους από τα κορυφαία TEDx του εξωτερικού. Εκεί, ξαφνιάζονται όταν μαθαίνουν ότι το TEDxAthens, που ανήκει στα πέντε κορυφαία TEDx του κόσμου είναι μια εξολοκλήρου εθελοντική δουλειά. «Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα σε θέματα funding και τίποτα από αυτά που βλέπετε στο τελικό αποτέλεσμα δεν είναι δωρεάν» λέει ο Γιάννης.
Και όταν τα φώτα κλείσουν;
Όλη η οργανωτική ομάδα μίλησε για μια τεράστια ευφορία όταν το Event τελειώνει. Μετά από αρκετούς μήνες συνεχούς δουλειάς, η αυλαία κλείνει και τα βάρη φεύγουν. Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου θυμάται μια ιστορία πριν από 5 χρόνια: «11 πρωί Κυριακής, ξυπνάω μετά από μια διοργάνωση και μόλις βλέπω την ώρα σηκώνομαι από το κρεβάτι, βιαστικός και σκέφτομαι ότι πρέπει να φύγω για τη συνάντηση, αφού τέτοιες ώρες βρισκόμασταν κάθε Κυριακή. Ε, το σοκ μόλις συνειδητοποίησα ότι η διοργάνωση είχε ήδη πραγματοποιηθεί ήταν μεγάλο! (γέλια)».
Όλοι οι οργανωτές του TEDxAthens αναφέρθηκαν αρκετές φορές στην έννοια της ομάδας στη συνομιλία μας και αυτό είναι που ξεχωρίζουν όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί το TEDxAthens, έστω και μια φορά. Το πώς δηλαδή μια τόσο μεγάλη ομάδα καταφέρνει να συνεργάζεται τόσο καλά και αυτό να φαίνεται στο συνολικό αποτέλεσμα. Καθώς λοιπόν μιλάμε για «μυστικά του TEDxAthens, δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω καθέναν από την κύρια ομάδα των οργανωτών, ποιο είναι το μυστικό τους για τη δημιουργία μιας «καλής ομάδας».
Στέλλα Ψαρρού: Να προσπερνάμε το «εγώ» μας και να συνεισφέρουμε προς όφελος της ομάδας. Όλοι μαζί θα φέρουμε το αποτέλεσμα που θα δει ο κόσμος 1η Ιουνίου και όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε αυτό, τόσο το καλύτερα. Το κλειδί είναι να ξεκλειδώσουμε το εγώ μας.
Γιάννης Κοτόπουλος: Η καλή διάθεση. Είναι πολλά τα meeting και οι ώρες που αφιερώνουμε, οπότε αν δεν έχεις όρεξη και καλή διάθεση δεν θα μπορέσεις να πετύχεις σε αυτό που κάνεις!
Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου: Να αφήσουμε το «εγώ» μας στην άκρη και να έχουμε όρεξη να μάθουμε. Να μαθαίνουμε τόσο για εμάς, όσο και για τους δίπλα μας. Αυτό είναι το δικό μου μυστικό, όπως και κάθε χρόνο να δίνουμε στους ανθρώπους μας, μεγαλύτερο ρόλο και τη δυνατότητα να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, για να εξελίσσονται και αυτοί μαζί με το event.
Στο επετειακό TEDxAthens, το Athens Voice Radio 102,5 θα είναι και αυτό εκεί! Στα διαλείμματα θα ακουστεί η μουσική λίστα του σταθμού, ενώ από τις 20:00 ως τις 22:30 θα ακολουθήσει DJ set από την παραγωγό του Athens Voice Radio 102.5, Μαρία Πετρίδη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα στη Ντισκομπάλα στον πεζόδρομο της Δελφών και στον Αρχάγγελο στο Μεταξουργείο
Χάρης Δούκας: «Με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους μπορούμε να σώσουμε ζωές»
Μια συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του getelectric.gr Δημήτρη Σκιάννη
Πανηγύρια που ξετυλίγονται σαν τεράστιες λαϊκές αγορές, με θρησκευτικό πρόσχημα αλλά με κοινωνικό περιεχόμενο
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Ίσως υπερβολή που περπατάω τόσο δρόμο τέτοια ώρα για να ακούσω τέκνο, αλλά το έχω ανάγκη να χτυπηθώ στο μπάπα μπούπα, που λέει και ο μπαμπάς μου.
Οι ημερομηνίες και οι θεματικές
Μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Θανάση Τσιάνο
Λίγο πριν μετατραπεί σε ξενοδοχείο φιλοξενεί την έκθεση «Wanderlust /all passports», σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Σ’ ένα κλαμπ της πλατείας Βικτωρίας στα μέσα του Οκτώβρη
Τι δουλειά έχει ένα τροπικό πτηνό στην Αθήνα; Ποια αποστολή ήρθε να εκπληρώσει; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Έσω έτοιμη. Expect and respect the unexpected!
Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των μικρών Αθηναίων, είπε ο Χάρης Δούκας
Μια συζήτηση με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου και τον αντιπρόεδρο της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας Χάρη Κουγιουμτζόπουλο
Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης φτιάχνει ένα ασφαλές σημείο διασκέδασης για τους μικρούς δημότες
Προτιμάς να έχεις δίπλα σου ένα διώροφο με κήπο ή μια πολυκατοικία-τέρας;
Δείτε το πρόγραμμα και κλείστε θέση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.