Όλα έτοιμα για το φετινό TEDxPanteionUniversity στο Μουσείο Μπενάκη
Τι θα δούμε στο «The Age of Smupid»;
Όλα όσα θα δούμε στο event τουTEDxPanteionUniversity, «The Age of Smupid» που θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη
Στις 11 Μαΐου 2019 η ομάδα του TEDxPanteionUniversity επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη για το 4ο κατά σειρά main event της με τίτλο «The Age of Smupid». Το φετινό event στοχεύει στην ανάδειξη της θέσης του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος δεν έχει υπάρξει πιο έξυπνος και ταυτόχρονα πιο «χαζός» από ποτέ. Ο όρος «smupid» θα αποτελέσει την αφετηρία για μία σειρά ομιλιών και performances από καταξιωμένους ανθρώπους, που εκλαμβάνοντάς τον ο καθένας από τη δική του οπτική και προσεγγίζοντας τον σύμφωνα με τον δικό του χαρακτήρα και τις ιδιαίτερες εμπειρίες του, έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν, αλλά και να προβληματίσουν το κοινό. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι Carrot Cards, γνωστοί από τα viral βιντεάκια τους στο YouTube.
Το πρόγραμμα του event περιλαμβάνει 3 Sessions, αποτελούμενα το καθένα από ένα Performance και από τέσσερις ομιλίες, ενώ κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μία σειρά από διαδραστικά workshops.
1ο Session: «Οbserve»
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα δεδομένα μεταβάλλονται και οι δυναμικές αλλάζουν. Μέσα σε ένα συνονθύλευμα αλλαγών γινόμαστε θεατές, «παρατηρητές», της ζωής μας. Παρατηρούμε και αντιλαμβανόμαστε τα όσα συμβαίνουν ή υπάρχουν γύρω μας, βασιζόμενοι πρώτα στις ίδιες μας τις αισθήσεις.
Το event θα ανοίξει η Αθηνά Ματίς, η οποία θα μιλήσει για τον δικό της «Smupid» κόσμο. Είναι αρχιτέκτονας, fashion influencer, trend forecaster και δημιουργική διευθύντρια σε θέματα μόδας και design. Για 20 χρόνια συνεργάστηκε με μεγάλες διεθνείς εκδόσεις όπως οι Vogue, Elle, Madame Figaro, Votre Beaute, STATUS, HOMME, Maison & Decoration.
Ο δεύτερος ομιλητής θα αναλύσει το πώς η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με «Smupid» τρόπο. Ο Σταύρος Σκαρπαθάκης είναι ο πρώτος και μοναδικός χειροπράκτης ζώων στην Ελλάδα, καθώς θεραπεύει εκτός από ανθρώπους, άλογα, σκύλους και γάτες.
Ακολουθούν οι ερωτικές σχέσεις και πως αυτές επηρεάζονται σε μία αποπροσανατολισμένη και «Smupid» κοινωνία. Η Ειρήνη Χειρδάρη είναι συγγραφέας τριών βιβλίων και υπήρξε η πρώτη ελληνίδα sex editor στην Ελλάδα.
Ποιος είναι ο σκοπός του θεάτρου; Μπορεί το πειραματικό θέατρο να σπάσει τις νόρμες; Ο Χρήστος Καρασαββίδης, τέταρτος ομιλητής του session “Observe”, απαντά. Ο ίδιος είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός-αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν».
Το πρώτο session ολοκληρώνεται με το performance του Δημήτρη Κωσταγιόλα. Γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο, μεγάλωσε στην Κέρκυρα και σπούδασε κιθάρα και μουσική σύνθεση στην Αγγλία. Είναι μουσικός, street artist και τραγουδοποιός.
Μετά την παρατήρηση έρχεται η «προσαρμογή». Αλλάζουμε προκειμένου να συμφωνήσουμε και λόγω της ανάγκης μας να ταιριάξουμε με το σύνολο. Όμως τι γίνεται, όταν η προσαρμογή δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή, αλλά αντίθετα ενστικτώδη κίνηση;
2ο Session: «Αdapt»
Το δεύτερο session ξεκινά με τους Il Grande Piano, μια ιταλική μουσική ομάδα που συνδυάζει τη μουσική, το χορό και το παιχνίδι, δημιουργημένο ώστε να παίζει μουσική στο δρόμο. Η καινοτόμος φόρμουλά τους; Μία αιχμαλωτιστική χορογραφία, πάνω σε ένα γιγάντιο keyboard MIDI, που μαγεύει μικρούς και μεγάλους σε όλον τον κόσμο.
Ο πρώτος εισηγητής του Session «Adapt» θα μιλήσει για τον δικό του τρόπο να «προσαρμοστεί» στη σύγχρονη εποχή και για τις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους να φέρουν την αλλαγή. Ο Δημήτρης Μαραγκός είναι ένας χαρισματικός επικοινωνιολόγος, σε φορείς που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα σχετικά με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την έρευνα.
Πόσο εφικτή είναι η κοινωνική αλλαγή; Οι επόμενες δύο ομιλήτριες, όχι μόνο «προσαρμόστηκαν», αλλά κατάφεραν να αλλάξουν τα δεδομένα για πολλούς ακόμη. Η Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι και Αριστέα Μπισμπίκη ίδρυσαν την «Kinitro» με στόχο μία κοινωνία ίσων ευκαιριών.
Ακολουθεί ο Φίλιππος Παγάνης, μέλος της επιστημονικής ομάδας του «Orlando LGBTQ+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα», του πρώτου επιστημονικού φορέα που ασχολείται εξειδικευμένα με τη ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Με την ομιλία του θα προσεγγίσει τα ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και την υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από τους ειδικούς.
Η διαφήμιση ικανοποιεί ή καθορίζει τις ανάγκες του ανθρώπου; Ο Thomas Kolster, Mr Goodvertising - ακτιβιστής μάρκετινγκ και διεθνής εμπειρογνώμονας στη βιώσιμη επικοινωνία, θα μας μιλήσει για το πώς οι σύγχρονες εταιρείες, οι οργανισμοί και οι άτυπες ομάδες μπορούν να «προσαρμοστούν» σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο της διαφήμισης.
«Παρατήρηση» - «Προσαρμογή» - «Εξέλιξη».
Τρία στάδια, μία φυσική ροή. Πρώτα αντιλαμβανόμαστε, έπειτα προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα και τέλος ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ενδόμυχα ανθρώπινη ανάγκη: την ανάγκη για εξέλιξη. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή ή υποσυνείδητη αντίδραση;
3o Session: «Evolve»
Οι Europe Beyond Access ανοίγουν το 3ο και τελευταίο session του «The Age of Smupid” main event. Πρόκειται για ένα τετραετές πρόγραμμα, που αποσκοπεί να φέρει στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής σκηνής καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών με αναπηρία.
Τι σημαίνει να είσαι δημιουργός περιεχομένου; Είναι ό,τι βλέπουμε πραγματικότητα; Εκφραζόμαστε με την συνείδηση μας ή μιμούμαστε μία τάση της εποχής; Ο σκηνοθέτης Σπύρος Μαλτέζος, θα μιλήσει για την τέχνη του filmmaking και την προβολή της στα social media.
Ποια είναι η θέση κάθε πλάσματος στο αστικό τοπίο; Ένα πλάσμα που αντιμετωπίζουμε με «Smupid» τρόπο είναι η μέλισσα. Η Αγγελίνα Κανελλοπούλου θα μας μιλήσει επί του θέματος καθώς είναι συμπεριφορίστρια ζώων από την Αθήνα, με πτυχίο Ψυχολογίας και μεγάλη αγάπη για τις μέλισσες.
Με πόσο «smupid» τρόπο αντιμετωπίζουμε την μουσική παραγωγή και την καλλιτεχνική δημιουργία στη σύγχρονη κοινωνία και πώς μπορούμε να εξελίξουμε τις προσλαμβάνουσές μας; Ο Γιάννης Βασιλόπουλος (γεν. 1998) είναι ο νεότερος στιχουργός της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας και θα μας μιλήσει επί του θέματος.
Το session θα κλείσει η Αλεξάνδρα Σολδάτου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής τη Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα αγγίξει το ευαίσθητο ζήτημα της παιδικής κακοποίησης.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι Αλέξανδρος Μάνος (Content Creator/ Youtuber- Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών) και Σιλένα Τριβιζά (Content Creator/ Youtuber- Ηθοποιός) ή αλλιώς «The Carrot Tards». Το event θα ολοκληρωθεί με ένα ιδιαίτερο after party με live DJ setting στο αίθριο του Μουσείου. Όπως κάθε χρόνο, η είσοδος θα είναι δωρεάν με παράλληλη ενίσχυση ενός κοινωφελούς οργανισμού. Φέτος, σε συνεργασία με τον οργανισμό STEPS συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης για την στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπαλόνια, κεράσματα, happenings, εκπλήξεις και πολλή μουσική στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival
Ελεύθερη πρόσβαση στους μαθητές για τη χρονική περίοδο 24.12 έως και 7.1
Από τις άριες στο πατημένο γαρύφαλλο: Σάββατο βράδυ στο κέντρο της πόλης
Μικρών και μεγάλοι θα φωτίσουν την πόλη με ευχές
Ένα παράθυρο στην ελπίδα και τα χαμόγελα μικρών και μεγάλων
Το εορταστικό πρόγραμμα και όλες οι δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Είδα με τα μάτια μου όλα τα δέντρα στο Πεδίον του Άρεως με τα φωτάκια τους ισομερώς κατανεμημένα και καλοχτενισμένα σαν να έκαναν ισιωτική. Σοκ!
Η μαγεία των γιορτών εξαπλώνεται στην πόλη και το πνεύμα των εορτών πλημμυρίζει κάθε γειτονιά
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της τέχνης, του αθλητισμού, της επιστήμης και της δημοσιογραφίας κατέθεσαν τις απόψεις τους
Η καρδιά της Αθήνας χτυπά σε γιορτινούς ρυθμούς με θέα την Ακρόπολη
Μια συζήτηση με την αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Αιμιλία Τζίβα
Ζωγραφίζοντας σε καρέκλες, σκαμπό, σεντόνια
Τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου το θρυλικό street party της Athens Voice θα περιμένει όλους εσάς
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.