Life in Athens

2015: Ο νέος πράσινος πνεύμονας της Aθήνας

Είναι πλέον επίσημο. Ο νέος πνεύμονας πρασίνου για όλη την Αθήνα θα έρθει από την Καλλιθέα, δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 297
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι πλέον επίσημο. Ο νέος πνεύμονας πρασίνου για όλη την Αθήνα θα έρθει από την Καλλιθέα, δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Αν και ακόμα στο στάδιο της μακέτας, αποφασίστηκε ότι περισσότερα από 28.000 τ.μ. γης και τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή ανοιχτού κολυμβητηρίου, γηπέδου ποδοσφαίρου, παιδότοπου, αναψυκτηρίου και ανοιχτού χώρου στάθμευσης τουλάχιστον 60 θέσεων. Μέρος της δωρεάς θα διατεθεί για την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με τη μέριμνα φύτευσης, τοποθέτησης δικτύων άρδευσης, φωτισμού και διαμόρφωσης της εσωτερικής κυκλοφορίας.

Τη διαμόρφωση του «Δημοτικού Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής» και των συναφών βοηθητικών εγκαταστάσεων θα αναλάβει ο κορυφαίος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano. Είναι ο ίδιος που σχεδιάζει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Πάρκο συνορεύει και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του μελλοντικού Κέντρου Πολιτισμού. Το έργο θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το Κέντρο Πολιτισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στον Δήμο έως το 2015 το αργότερο. Η έκταση γης ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά θα χρησιμοποιηθεί στο διηνεκές από τον Δήμο Καλλιθέας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων  Έργων και του Δήμου Καλλιθέας, στις 12 Ιανουαρίου 2007. - Λ.Χ.

Πράσινοι τοίχοι

Ας πρασινίσουμε όχι μόνο τις στέγες, αλλά ολόκληρο το κτίριο...

Φύτευση σε τοίχους. Απαιτείται ένας τοίχος ειδικής υποδομής με δοχεία που έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, κατάλληλο υπόστρωμα, αλλά όχι χώμα, αυτόματο σύστημα ποτίσματος και, βέβαια, φυτά. Το ειδικό υπόστρωμα χρησιμοποιείται μόνο για τη στήριξη των ριζών, ενώ τα φυτά παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μέσα από το νερό, χωρίς να χρειάζονται χώμα, που θα επιβάρυνε την κατασκευή με υπερβολικό βάρος. Και γιατί να μη γεμίσουν γλάστρες οι ταράτσες; «Οι γλάστρες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για φύτευση και να μας δώσουν ένα όμορφο πράσινο περιβάλλον με οξυγόνο και σκίαση. Δεν προσφέρουν όμως σε καμία περίπτωση μόνωση, προστασία της στέγης από ακτινοβολία, περιορισμό της ροής του βρόχινου νερού κατά τη βροχή».

(Ευχαριστούμε τον Γιώργο Δέτση από το για τις πληροφορίες). - Λ.Χ.

Φοιτητές σχεδιάζουν το πάρκο Τρίτση

Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι και Καματερό. Τρεις δήμοι κι ένα πάρκο 1.150 στρεμμάτων. Επτά φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και μόλις 270 στρέμματα μικρότερο από το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. Το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου παραμένει αναξιοποίητο. Τα έργα για την αξιοποίησή του ξεκίνησαν με κοινοτική συγχρηματοδότηση πριν από 17 χρόνια. Μέσα στο πάρκο που βρίσκουν καταφύγιο 177 είδη πουλιών έχει λειτουργήσει από σχολή καράτε μέχρι έκθεση φιδιών. Γκρίνια και αντιδράσεις συναντούν τα κατά καιρούς σχέδια ανάπλασής του. Λείπει η φρεσκάδα και οι νέες ιδέες. Αυτό το κενό επιχειρεί να αναπληρώσει ο φοιτητικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον ανασχεδιασμό του πάρκου, τον οποίο προκήρυξαν το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ecoweek.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικών σχολών και όχι μόνο. Είναι ένα από τα τέσσερα μέρη του προγράμματος, «Τοπίο, Περιβάλλον και Αρχιτεκτονική». Οι φοιτητές θα πρέπει να φανταστούν μέχρι τις 30 Απριλίου ένα πάρκο μηδενικών ρύπων, πνεύμονα για την πόλη, νησίδα «άγριας ζωής» και παράδειγμα συμβίωσης του τοπίου και των βιοκλιματικών αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων. Παράλληλα με το διαγωνισμό διοργανώνονται σειρά από ανοιχτές συζητήσεις, διαλέξεις και διεπιστημονικά εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο την προώθηση της αρχής της βιωσιμότητας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών βιώσιμου αστικού σχεδιασμού μεταξύ των χωρών. Η πρωτοβουλία ολοκληρώνεται με την έκθεση των συμμετοχών και την τελετή βράβευσης στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης». Εντωμεταξύ η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει στο ίδιο πάρκο στις 17 και 18 Απριλίου τον 5ο Αττικό αγώνα παρατήρησης πουλιών, στις 16 Μαΐου την εκπαιδευτική παρουσίαση «Η Αθήνα των πουλιών». - Λ.Χ.

ΓΚΑΧ ΓΚΟΥΧ

Ημερήσιο δελτίο ατμοσφαιρικών ρύπων στο minenv.gr

Password: Ταρατσόκηποι

● Πράσινες ταράτσες σε σχολεία στη Νέα Σμύρνη.

● Πράσινη στέγη στου Φιλοπάππου.

● Οικοστέγη στα Πατήσια.

● Φυτεμένο δώμα στο Χαϊδάρι.

Η ορολογία αλλάζει, αλλά η ουσία παραμένει ίδια. Οι ταρατσόκηποι ξεφυτρώνουν παντού, από εκεί που πριν από μια πενταετία ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. «Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών, υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα. Μια προσπάθεια καταγραφής τους γίνεται στο greenroofs.gr, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης πράσινης στέγης μπορεί να τη δηλώσει» λέει ο δημιουργός της ιστοσελίδας Γιώργος Δέτσης. Η ιστοσελίδα είναι από τις πρώτες που έδωσαν πληροφορίες και κατέγραψαν τις προσπάθειες γύρω από τη δημιουργία πράσινων ταρατσών στην Ελλάδα. Εκεί μάθαμε ότι πριν από δύο χρόνια «πρασίνισε» το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Ήταν το πρώτο «πράσινο» υπουργείο στον κόσμο, μας λέγανε. Γκαζόν, λουλούδια και δέντρα σε μια ταράτσα 650 τ.μ. (Ελπίζουμε κάποτε να φουντώσει και να πρασινίσει για να φαίνεται και από εμάς, κάτω.)

Μπορείς να φυτέψεις ό,τι θέλεις στην ταράτσα σου

● Τι τύπο πράσινης στέγης θέλεις; Εκτατικό; Εντατικό; Ημιεκτατικό; (Έτσι θα προσδιορίσεις τα φυτά που θα επιτρέπεται να έχεις.)

● Μπορείς να έχεις από χαμηλή βλάστηση, χλοοτάπητα, ξηροθερμικά φυτά, λαχανόκηπο, θάμνους, έως μεγάλα δέντρα.

● Το κόστος μιας πράσινης ταράτσας σύμφωνα με τους ειδικούς κυμαίνεται περίπου από 100 ως 120 ευρώ ανά τ.μ. Όσο περίπου κοστίζει μια καλή μόνωση. - Λ.Χ.

Η μεγαλύτερη πράσινη στέγη στην Ελλάδα

Τα έξι στρέμματα στο αμαξοστάσιο στο Ρουφ (πρωτιά του ΗΛΠΑΠ). Βέβαια, το έργο αν και έχει ολοκληρωθεί δεν έχει παραδοθεί ακόμα. Περιμένουμε.