Life in Athens

Ένα αυθαίρετο parking γίνεται πλατεία στο Μεταξουργείο

Μία urban διεκδίκηση στην Πλ. Αυδή από το Communitism, το This is COMM’ON και το MitΟst Festival

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Θανάσης Καρατζάς
The Square Makeover in the making, © Θανάσης Καρατζάς

Ακριβώς απέναντι από την πλατεία Αυδή και δίπλα από το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Μεταξουργείο βρίσκεται ένας ανεκμετάλλευτος υπαίθριος χώρος που χρησιμοποιείται άτυπα ως πάρκιγνκ από κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Ένα μόνιμο πάρκιγνκ που κανείς δεν νομιμοποιεί, αλλά και κανείς δεν απαγορεύει. Κάθε φορά που στην πολύχρωμη και δραστήρια γειτονιά του Μεταξουργείου στήνεται κάποια δράση, φεστιβάλ ή εκδήλωση υπάρχει δυσκολία να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα.

Με αφορμή το MitOst που φέτος διοργανώνεται στη γειτονιά του Μεταξουργείου, δύο υπερδραστήριες ομάδες με κοινό όραμα για το δημόσιο χώρο και την κοινωνική διάδραση μέσα στο αστικό τοπίο, το Communitism και το This is COMM’ON συμπράττουν με το φεστιβάλ με στόχο την ενεργοποίηση του εν λόγω χώρου για μια εβδομάδα μέσα από τη δράση The Square Makeover. Ο μακροπρόθεσμος στόχος ωστόσο είναι η μόνιμη μεταμόρφωσή του σε μία πλατεία, κάτι που θα συμβεί αν η γειτονιά, κάτοικοι, καταστηματάρχες και επισκέπτες ενδιαφερθούν να διατηρήσουν και κατόπιν να συμβάλουν δραστικά σε αυτή την ανακατάληψη δημόσιου χώρου.

© Θανάσης Καρατζάς
Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μόνιμη μεταμόρφωσή του σε μία πλατεία, κάτι που θα συμβεί αν η γειτονιά, κάτοικοι, καταστηματάρχες και επισκέπτες ενδιαφερθούν να τη διατηρήσουν, © Θανάσης Καρατζάς

Το MitOst Festival είναι ένα ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ που ιδρύθηκε το 2003 στη Γερμανία κάθε φορά λαμβάνει χώρα σε μία διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη. Στόχος του είναι η πολιτισμική και κοινωνική ανταλλαγή μεταξύ ευρωπαϊκών περιοχών καθώς και η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου μέσα από το οποίο κάτοικοι, τοπικές πρωτοβουλίες και δημιουργικές ομάδες ευρωπαϊκών πόλεων συνδιαλέγονται σχετικά με τον πολιτισμό, την αστική εμπειρία και τη διαχείριση του δημόσιου χώρου.

Φέτος το φεστιβάλ κάνει στάση στο Μεταξουργείο, το «μικρό χωριό της Αθήνας» όπως το περιγράφουν οι υπεύθυνοί του και από 3 έως 7 Οκτωβρίου περισσότερα από 320 μέλη και φίλοι του Δικτύου του MitOst από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν εκεί  για να εξερευνήσουν την πόλη, να δουλέψουν μαζί ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες και να γιορτάσουν. Συνολικά 33 τοπικοί και διεθνείς συνεργάτες συμπράττουν για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, οργανώνοντας 80 εργαστήρια, συζητήσεις και events σε 19 χώρους φιλοξενίας της γειτονιάς.

© Θανάσης Καρατζάς
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η δράση είναι αποτέλεσμα μίας συνεργασίας 35 ελληνικών και ξένων φορέων, μίας κινητοποίησης των τοπικών δυνάμεων», λέει ο συνιδρυτής του COMM'ON Στέλιος Βούλγαρης ,© Θανάσης Καρατζάς

Το Communitism είναι μία ανοιχτή κοινωνική - πολιτισμική κοινότητα δημιουργικών επαγγελματιών που προσπαθούν να επανενεργοποιήσουν εγκαταλελειμμένα ή μη επαρκώς αξιοποιημένα κτίρια – αρχιτεκτονικά διαμάντια, κομμάτια της αστικής κληρονομιάς, μεταμορφώνοντάς τα σε κοιτίδες πολιτισμού. Στόχος τους αυτό να επιτευχθεί μέσα από μία συνεργατική σχέση μεταξύ των δημιουργικών συλλογικοτήτων που αναλαμβάνουν τα κτίρια και των ιδιοκτητών τους.

Το COMM’ON είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση την Αθήνα που λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά για την προώθηση πρωτότυπων και βιώσιμων κοινωνικών συνεργασιών στην πόλη ή σε μικρότερες κοινότητες, με απώτερο στόχο οι άνθρωποι να συναντιούνται, να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, να ανταλλάσουν ιδέες και να δημιουργούν μαζί νέες και αποτελεσματικές λύσεις που προάγουν την ομαλή συμβίωσή τους μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο. Το COMM’ON συνεργάζεται με το MitOst Festival τα τελευταία δύο χρόνια.

© Θανάσης Καρατζάς
Έμπειροι upcyclers έχτισαν ένα θεατράκι από παλέτες, © Θανάσης Καρατζάς

Ο χώρος λοιπόν που φιλοδοξούν να μεταμορφώσουν σε πλατεία θεωρείται ιδιωτική περιουσία της Πινακοθήκης, όμως η Πινακοθήκη διοικείται από τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. , τον πολιτισμικό οργανισμό του Δήμου Αθηναίων  και εκεί ακριβώς βρίσκεται και το κώλυμα ως προς την αναγνώριση του χώρου για συγκεκριμένη χρήση με αποτέλεσμα το οικόπεδο αυτό να έχει μετατραπεί αυθαίρετα σε πάρκινγκ εδώ και πολλά χρόνια.

Το MitOst Festival στάθηκε μία πάρα πολύ καλή αφορμή για την επανεξέταση της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου. Έτσι σήμερα, Δήμος, Πινακοθήκη, MItOst Festival, Communitism και COMM’ON συμπράττουν μαζί με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της πλατείας Αυδή για τη δημιουργία μιας πλατείας, ενός τόπου συνάντησης για τη γειτονιά του Μεταξουργείου. Όπως τονίζει ο συνιδρυτής του COMM’ON, Στέλιος Βούλγαρης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η δράση είναι αποτέλεσμα μίας συνεργασίας 35 ελληνικών και ξένων φορέων, μίας κινητοποίησης των τοπικών δυνάμεων και αυτό αν μη τι άλλο είναι κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για την δημιουργία βιώσιμων λύσεων μέσω συνεργασιών και κατά συνέπεια ενός νέου κοινωνικού οικοσυστήματος.    

© Θανάσης Καρατζάς
Μέσα από τη βιωματική εμπειρία οι δύο ομάδες φιλοδοξούν να παρακινήσουν τους ανθρώπους του Μεταξουργείου και της πλατείας Αυδή να διεκδικήσουν το χώρο μέσα από την καθημερινή παρουσία τους εκεί, © Θανάσης Καρατζάς

Ποιος καλείται όμως να παλέψει και να πάει ένα βήμα παραπέρα αυτή την urban διεκδίκηση που το φεστιβάλ και οι δύο αθηναϊκές ομάδες θα ανακαταλάβουν με τις δράσεις τους για μία βδομάδα; Μα φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής. Η Νατάσσα Δουρίδα, συνιδρίτρια του Communitism τονίζει το γεγονός ότι η δράση απαντά σε μία ανάγκη, στην ανάγκη ύπαρξης μίας εύχρηστης φέτας δημόσιου χώρου που θα αποτελέσει σημείο συνάντησης, τόπο δημιουργικών παρεμβάσεων, γιορτών, όμως αν η γειτονιά δε το δει αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν το χρειάζονταν.

© Θανάσης Καρατζάς
Πυρώδεις προετοιμασίες για το opening του MitOst Festival την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, © Θανάσης Καρατζάς

Το όραμα και των δύο ομάδων που μαζί με το φεστιβάλ και με αφορμή αυτό διεκδικούν ένα χώρο είναι να τον παραδώσουν εκεί που ανήκει, δηλαδή στους κατοίκους της περιοχής που πιστεύουν ότι δε νιώθουν την ανάγκη της αναδιαμόρφωσής του επειδή δεν έχουν σκεφτεί πώς αλλιώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, πέρα από πάρκιγνκ. Φιλοδοξούν λοιπόν, μέσα από τη βιωματική εμπειρία, να παρακινήσουν τους ανθρώπους του Μεταξουργείου και της πλατείας Αυδή να διεκδικήσουν το χώρο μέσα από την καθημερινή παρουσία τους εκεί.

Στα πλαίσια του The Square Makeover έμπειροι upcyclers έχτισαν ένα θεατράκι από παλέτες, ανακατασκεύασαν παλιά καθίσματα, προχώρησαν σε φυτεύσεις και δημιουργία σκιάσεων. Καθ’ όλη τη βδομάδα θα πραγματοποιούνται στη μικρή πλατεία συναυλίες, ομιλίες και workshops.

Για το πλήρες πρόγραμμα του MitOst Festival εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.