Life in Athens

7+1 πάρκα για να απολαύσεις τον Αύγουστο στην Αθήνα

Ποιός είπε ότι το καλοκαίρι η πρωτεύουσα δεν τρέχει;

Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί ο Αύγουστος να είναι ο πλέον κυκλαδίτικος μήνας, αν όμως έχεις μείνει στην Αθήνα για δουλειές, μπορείς να απολαύσεις μια πρωτεύουσα πολύ διαφορετική από αυτήν που είχες γνωρίσει μέχρι τώρα. Χωρίς κίνηση, με λιγότερο άγχος και πίεση και κυρίως με περισσότερη διάθεση, ιδιαίτερα, όταν ο ήλιος πέσει. Ο Αύγουστος είναι όμως και η καλύτερη εποχή για τρέξιμο ή έστω για χαλαρούς περιπάτους. Η Αθήνα, προσφέρει τα κατάλληλα μέρη για θερινή αναψυχή, με τα πάρκα, να κλέβουν την παράσταση. Ιδού τα 7 καλύτερα!

© Θανάσης Καρατζάς

1. Αττικό Άλσος
Από μπροστά του το Γαλάτσι, από πίσω το Ψυχικό και το Πολύγωνο και στο πιάτο του, όλη η Αθήνα. Έχοντας ανέβει στο Αττικό Άλσος, έχεις ήδη κάνει το ζέσταμά σου, ενώ εκτός από τρέξιμο, μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου στα γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, τένις και βόλεϊ που υπάρχουν γύρω. Το πράσινο άφθονο και η δροσιά του πάρκου σε απομακρύνει έστω και προσωρινά από τον αθηναϊκό καύσωνα.

2. Άλσος Νέας Σμύρνης
Ιδανικό για όλους τους τύπους τρεξίματος, αφού διαθέτει διαδρομές τόσο χωμάτινες, όσο και πράσινες και δεν βρίσκεται μακριά ούτε από το κέντρο της πόλης, αλλά ούτε και από την παραλία. Εκατοντάδες δρομείς το επισκέπτονται καθημερινά, αφού το κλίμα είναι άκρως αθλητικό, με το μόνο του «αρνητικό» να είναι, ότι για να μετρήσει κάποιος αρκετά χιλιόμετρα θα πρέπει να κάνει μπόλικες στροφές, μιας και είναι αρκετά μικρό.

3. Εθνικός Κήπος
Μόλις λίγα μέτρα μακριά από την Πλατεία Συντάγματος, ο Εθνικός Κήπος είναι προσβάσιμος από 7 εισόδους. Η διαδρομή είναι πολύ ευχάριστη και μαζί με τον κήπο του Ζαππείου καλύπτει 284 στρέμματα γεμάτα πράσινο. Στον Κήπο ζουν περισσότερα από 7.000 δέντρα και 40.000 φυτά, αρκετά από αυτά ιδιαίτερα σπάνια, με τις Ουασινγκτόνιες, που είχε φυτέψει η ίδια η Βασίλισσα Αμαλία να εντυπωσιάζουν. Στα αξιοθέατα του Κήπου είναι φυσικά το περίφημο Ηλιακό Ρολόι της κεντρικής εισόδου. Λέγεται, ότι ο Εθνικός Κήπος, αποτελεί το φυσικό προπονητήριο για τους αθλητές της αντοχής.

© Eurokinissi

© Eurokinissi

4. Άλσος Συγγρού
Στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, δεν έχει καμία σχέση με τη Λεωφόρο Συγγρού και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας και εκεί μπορεί κανείς να αθληθεί σε συνθήκες δάσους. Το τρέξιμο βρίσκει όλο και περισσότερους φαν, ωστόσο το Δασόκτημα Συγγρού διαθέτει κι άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι διαδρομές του δάσους είναι αρκετές, ενώ υπάρχει άφθονος χώρος και για ποδηλασία.

5. Άλσος Περιστερίου
Πρόκειται για ένα νεόκτιστο πάρκο 60 στρεμμάτων, το οποίο αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή από τους Περιστεριώτες δρομείς κι όχι μόνο. Σε περιόδους καύσωνα, κατάφερε να μειώσει την θερμοκρασία της περιοχής 3-5 βαθμούς Κελσίου και εκτός από κατάφυτο, το Άλσος διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ανοιχτά γυμναστήρια στην Ευρώπη. Παράλληλα, το πάρκο αποκτά και πολιτιστικό χαρακτήρα, με τους ειδικούς χώρους ανάγνωσης, το θέατρο και το υπαίθριο αμφιθέατρο να το έχουν μετατρέψει σε ένα στολίδι για το Δήμο Περιστερίου.

6. Ακαδημία Πλάτωνος
Μέσα σε μια από τις πιο φασαριόζικες περιοχές της Αθήνας, ποιός θα φανταζόταν, ότι υπάρχει μια τέτοια όαση πρασίνου; Το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος αποτελεί την καρδιά της περιοχής και μπορεί κανείς να διδαχθεί ζωντανά την ιστορία του τόπου, αθλούμενος. Πρώτα μαθαίνεις δηλαδή, για το έργο και τη ζωή του Πλάτωνα στο ψηφιακό Μουσείο, που υπάρχει στο Πάρκο και στη συνέχεια κάνεις και την προπονησούλα σου. Καθόλου άσχημα.

© Θανάσης Καρατζάς

7. Άλσος Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη
Από την ανατολική μεριά του, το Πάρκο έχει θέα, όλη την Αθήνα και έτσι προσφέρεται για μια εκδρομή όλων των ειδών. Οι καλοστρωμένοι δρόμοι και η εύκολη πρόσβαση στο Πάρκο, το καθιστούν έναν από τους δημοφιλέστερους χώρους για άθληση στην Αθήνα, ενώ η σκιά που αγκαλιάζει το Άλσος σχεδόν όλη τη μέρα, βοηθά τους δρομείς να ολοκληρώνουν την προπόνησή τους, ακόμα και τον καυτό Αύγουστο!

7+1 Πεδίον του Άρεως
Το πάρκο στην Κυψέλη, σε ιδανικές συνθήκες θα αποτελούσε μία από τις καλύτερες επιλογές για τρέξιμο στην πόλη, ωστόσο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δυστυχώς δεν το καθιστά ασφαλές. Οι προδιαγραφές του είναι αρκετά υψηλές και με την ανάπλασή του να τελειώνει το 2010, το Πεδίον του Άρεως θα μπορούσε να συμβάλει στην πολιτισμίκη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και το άλσος έχει γίνει άντρο τοξικομανών τα τελευταία χρόνια. Φέτος, ωστόσο δειλά-δειλά έχουν αρχίσει να γίνονται δράσεις με σκοπό την επιστροφή του πάρκου στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα, που μπορεί και πάλι να το κατατάξει ως έναν από τους κορυφαίους χώρους πρασίνου και αναψυχής στην πρωτεύουσα.

© Eurokinissi