Life in Athens

6 καλοκαιρινά και καθόλου δήθεν μυστικά της Αθήνας

Μια πανέμορφη αυλή, προσιτά εστιατόρια και στέκια με μοναδική αστική ατμόσφαιρα

Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με τις πρόσφατες συχνές και δυνατές βροχές, νομίζω πως θα συμφωνήσετε πια ότι ο μήνας που έφυγε ήταν ένας κανονικός ανοιξιάτικος μήνας κι ότι, όσο περνάν τα χρόνια, στην Αθήνα τουλάχιστον οι εποχές έχουν μετατοπιστεί κατά ένα μήνα. Δηλαδή το καλοκαίρι είναι Ιούλης – Αύγουστος - Σεπτέμβρης, το φθινόπωρο περιλαμβάνει και το Δεκέμβρη, ο Μάρτης είναι κανονικός χειμωνιάτικος μήνας και η άνοιξη μπαίνει Απρίλη. Αλλά αυτό ο Ιούνης, συνδυάζοντας βροχές με μακρά μέρα, μας έδωσε πολλές φορές μοναδική αστική ατμόσφαιρα. Στη φωτογραφία μια Δύση με απόβροχο, στο σταθμό του ηλεκτρικού «Αττική».

«Μεταξού». Άνοιξε και φέτος και είναι δίπλα μας ξανά για καφέ, ποτέ ή φαγητό, με μουσική ή και χωρίς. Η απόλυτη καλοκαιρινή αυλή στο μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, η «Μεταξύ» του Γιάννη και της Λενιώς, για πρωί, μεσημέρι ή βράδυ. Δε θα κουραστώ να το θυμίζω: Πυθοδώρου 10 (πεζόδρομος κάθετος στην Κωνσταντινουπόλεως, στο «μεταίχμιο» ανάμεσα σε Κολωνό, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνα), τηλ. 2105222290.

«Το στέκι της Κυπριάδου» και η συμβολή του στην αναγέννηση ενός τοπωνυμίου. Το τοπωνύμιο της περιοχής όπου συμβαίνει να ζω, της Κυπριάδη ή Κυπριάδου, είναι συμπιεσμένο ανάμεσα στα πολύ ισχυρότερα Άνω Πατήσια, Τέρμα Πατησίων, Γαλάτσι, Παπαδιαμάντη (ας όψεται η σχετική γραμμή του τρόλεϊ), μέχρι και Λαμπρινή. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, διάφορες περιπτώσεις δείχνουν ότι το όνομα της γειτονιάς μας ξαναζεί. Αρχικά, ήταν τα παιδιά που ονόμασαν το σύλλογό τους «ΑΟΚ», δηλαδή Αθλητικό Όμιλο Κυπριάδου, παίζοντας, απ΄όσο ξέρω, βασικά μπάσκετ στην παιδική χαρά της οδού Μητσάκη και στη Γκράβα. Ένα περίπου χρόνο πριν, ένα μίνι μάρκετ μεταστεγάστηκε σε μεγαλύτερο χώρο και πήρε τ΄ όνομα «Το παντοπωλείο της Κυπριάδου» (Γιώργος Βασιλάκος, Ορφανίδου 80). Πρόσφατα, η ανώνυμη πλατεία Παλαμά και Ηρακλείου πήρε το όνομα «Πλατεία Επαμεινώνδα Κυπριάδη». Και την άνοιξη στο ίδιο το τετράγωνο όπου μένω, ο Βασίλης Χλέτσος άνοιξε ένα συμπαθέστατο λαϊκό μεζεδοπωλείο -  καφενείο, βγάζοντάς το  «Το στέκι της Κυπριάδου». Νιώθω και λίγο σα νονός, γιατί το συζητήσαμε και το  πρότεινα, όταν το ετοίμαζε. Φυσικά, έγινε στέκι μου. Δροσίνη 17, 211 012 7995, 6979 671 963, πλατεία Παπαδιαμάντη, Κυπριάδη. 

«Πελαργός». Ένα πολύ συμπαθητικό, καλά οργανωμένο παλαιοβιβλιοπωλείο στη Νεάπολη, με μια πολύ ευγενική κι εξυπηρετική βιβλιοπώλισσα. Εύγε. Αλεξία Πολυμενοπούλου,  Ιπποκράτους 75, τηλ. 210 33 92 359, pelargosbooks.wordpress.com

Εστιατόριο «Μακεδονία». Ταπεινό φαγάδικο του Θρακιώτη Ιμάμ Φεϊμή του Μουχαρέμ, δίχως καμιά δηθενιά, απ΄ αυτά που αν δε στα πει κάποιος, δύσκολα τ΄ ανακαλύπτεις. Μεγάλη ποικιλία, χαμηλές τιμές και λαϊκός κόσμος. Εμείς πήραμε φασολάδα, κρεατόσουπα με μοσχάρι, κρασί και ψωμί, σύνολο 12 ευρώ. πεζόδρομος Μαιζώνος 3, πλατεία Βάθης (και όχι φυσικά Βάθη), τηλ.  210 5242821.

«Άλμπερτ Καμύ». Τον ξέρετε τον Άλμπερτ Καμύ; Όχι βέβαια. Ξέρετε φυσικά το μεγάλο Γάλλο συγγραφέα, τον Αλμπέρ Καμύ (ή Καμί). Οι αρμόδιοι όμως στην Αθήνα έχουν άλλη γνώμη και, μετονομάζοντας, ένα δρομίσκο, κάθετο στην Πατησίων, προς τιμή του νομπελίστα από το (κάποτε γαλλικό) Αλγέρι, αποφάσισαν με την ευκαιρία να τον κάνουν Αγγλοσάξονα.  Βάζεις ένα γράμμα στο τέλος, αλλάζεις τη θέση του τόνου και- βουαλά.

«Coffee Paola». Ένα παλιό καφεκοπτείο στο Κέντρο, που είχε ανοίξει από το 1962 και διατηρεί μια αυθεντική «ψυχεδελική» ταμπέλα, που θα πρέπει να κρεμάστηκε γύρω στο ΄70.  Το είχαν ανοίξει τ΄ αδέρφια Μαυροειδή, τώρα το συνεχίζει ο Γιάννης Μαυροειδής, γιος του ενός. Καφεκοπτείο εξαιρετικό και ξηροί καρποί.  1 ευρώ όλων των ειδών οι καφέδες- και με απόδειξη παρακαλώ. Αξιοθέατο ένα παλιό ξύλινο κουτί  με «οκάδες», που υπάρχει πριν από το μαγαζί (αφού η οκά είχε αντικατασταθεί από το κιλό το 1959). Σόλωνος 102, τηλ. 2103634836.

d.fyssas@gmail.com