Life in Athens

Ούτε τα βαριά πρόστιμα σώζουν τις ράμπες των ΑμεΑ

Φωτορεπορτάζ της A.V. για τους αμετανόητους παραβάτες στους δρόμους της Αθήνας

Κατερίνα Καμπόσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτογραφίες: A.V. Team

Στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται αμείωτος ο παραλογισμός της παράνομης στάθμευσης. Παρά τις αλλεπάλληλες κλήσεις και τα υψηλά πρόστιμα, ένας στους δύο οδηγούς επιμένει να σταθμεύει σε πεζόδρομους, διαβάσεις πεζών και ράμπες για ΑΜΕΑ. Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν επιτέλους τα παραπάνω περιστατικά παραβατικότητας, ο Δήμος προσανατολίζεται στο να βαφτούν οι ράμπες στους δρόμους του κέντρου με έντονα χρώματα.

Μπορούμε μάλιστα να επιβεβαιώσουμε από πρώτο χέρι τις σχεδόν μόνιμες παραβάσεις στους δρόμους της Αθήνας. Με μια σύντομη βόλτα στα ειδικά σημεία που προορίζονται για άτομα με αναπηρίες εντοπίσαμε σχεδόν όλες τις ράμπες σε Τρικούπη, Ιπποκράτους και Ακαδημίας, να έχουν καταληφθεί από οχήματα, με την ίδια εικόνα να κυριαρχεί και περιμετρικά της πλατείας Κλαυθμώνος, στην Καρύτση, Καραγεώργη Σερβίας, Αθηνάς, αλλά και σε δρόμους εκτός κέντρου όπως στη λεωφόρο Μεσογείων. 

Έλλειψη παρατηρητικότητας ή κοινωνική αδιαφορία; Ο αντιδήμαρχος Κέντρου Πόλης και Αστυνομίας, Αντρέας Βαρελάς, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας επιβεβαίωσε το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο με τις παραβάσεις σε ράμπες παρά το καθημερινό «σαφάρι» της τροχαίας. Όπως μας είπε, «από τις 2 Απριλίου, που άλλαξε η νομοθεσία περί των ποινών στον ΚΟΚ, έχουμε σχεδόν 500 αφαιρέσεις πινακίδων, ενώ έχουν κατατεθεί τα αντίστοιχα διπλώματα και οι άδειες κυκλοφορίας». 

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται πως οι αρμόδιες αρχές δεν μένουν άπραγες, η στάθμευση στη ράμπα είναι «επώδυνη» και για τους παραβάτες. «Οι κλήσεις για τις ράμπες είναι άνευ ποσού, ενώ ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι δεν επιτρέπεται η επιστροφή πινακίδων, διπλώματος και άδειας πριν την πάροδο 60 ημερολογιακών ημερών. Το δε πρόστιμο μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος θα επιβληθεί βάσει εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών με αρχική ποινή αυτή των 75 ευρώ» εξηγεί ο κ. Βαρελάς.

Οι ποινές είναι βαρύτατες, ενώ μεγάλη είναι και η συζήτηση που γίνεται για την ηθική διάσταση του θέματος. Δημότες και χρήστες των social media καταγγέλλουν πως καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να στηρίξει τη στάση ή τη στάθμευση στη ράμπα, την οποία χαρακτηρίζουν ως εγκληματική.