- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εξαρχειώτες, ανεβείτε στις ταράτσες σας
Την 1η Ιουνίου η ομάδα «Εγχείρημα Πουλιά» καλεί τους κατοίκους να ακούσουν μουσική στις ταράτσες τους
Σε μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία καλούνται να συμμετάσχουν οι ένοικοι πολυκατοικιών των Εξαρχείων με σκοπό να συναντηθούν στο δεύτερο και ανεκμετάλλευτο επίπεδο της πόλης, τις ταράτσες τους. Η πολυσυλλεκτική ομάδα Εγχείρημα Πουλιά επιχειρεί να δώσει πνοή στην ιδέα που γεννήθηκε το 2016. Στόχος της είναι για μία ημέρα να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη εκδήλωση-γιορτή την ώρα της δύσης του ηλίου. Η εκδήλωση βασίζεται σε μια πρόσκληση/κάλεσμα των κατοίκων να ανεβούν στις ταράτσες τους και να τις οικειοποιηθούν, με μια μουσική εκδήλωση (ηχοτοπίο) που θα διαρκέσει 60 λεπτά με μουσικούς που θα τους παρέχει η ομάδα. Στη συνέχεια, θα υπάρξει ένα ομαδικό ραντεβού όλων στην ταράτσα του ΒΟΞ. Το κάλεσμα δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους αλλά και στους ίδιους τους μουσικούς που θα πάρουν μέρος. Με την ανακοίνωση του εγχειρήματος υπήρξε υπερπροσφορά μουσικών, ωστόσο οι θέσεις δεν έχουν κλείσει ακόμα. Αυτό που αναζητά η ομάδα είναι περισσότερες ταράτσες. Τα μέλη της ομάδας Πάρης Λεγάκης (εκ-κινητής), Πανδώρα Γιαμαλίδου, Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Δάφνη Σοφιανοπούλου παρουσίασαν την ιδέα τους πριν λίγο καιρό στο Πολιτιστικό κέντρο Εξαρχείων και η Athens Voice ήταν εκεί για να μάθει περισσότερα.
Πριν 2 χρόνια ο Πάρης Λεγάκης κάθονταν στην ταράτσα του απολαμβάνοντας ένα ακόμη αθηναϊκό ηλιοβασίλεμα. Τότε ήταν που σκέφτηκε πώς θα μπορούσαν να γεμίσουν και άλλες ταράτσες με κατοίκους της γειτονιάς για να βιώσουν κάτι παρόμοιο. Από τη γέννηση της ιδέας πέρασαν 5 μήνες, «άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να το επικοινωνήσω στη γειτονιά. Σύντομα δημιουργήθηκε μία ομάδα των 9 και πέρασαν άλλοι 5 μήνες για να συγκεκριμενοποιηθεί η ιδέα. Έκανα αίτηση στο European Culture Foundation για στήριξη, η οποία και δόθηκε», μας λέει ο Πάρης Λεγάκης.
Η ομάδα κατέληξε σε δύο μελέτες και προέκυψε ένα ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα. Στον οριζόντιο άξονά του βρίσκονταν δύο χρονικά όρια, η μνήμη, που έχει να κάνει με το παρελθόν, και η φαντασία, που έχει να κάνει με το μέλλον. Στον κάθετο άξονα τοποθετήθηκαν τα χωρικά όρια, η γειτονιά στο κάτω μέρος και οι ταράτσες στο πάνω μέρος. Είδαν λοιπόν πως για να κάνουν κάτι στις ταράτσες και να καλέσουν τον κόσμο να ανέβει σε αυτές, πρέπει να ξεκινήσουν από κάτω, από τη γειτονιά, μιλώντας με τον κόσμο και μαζεύοντας υλικό για να δουν τι μνήμες έχουν σε σχέση με τη γειτονιά, αλλά και με την ταράτσα. Αυτή η διαδικασία θα αναδείκνυε τον τελικό στόχο του εγχειρήματος. Το κάθε βήμα θα τους οδηγούσε στο επόμενο.
«Η γειτονιά έχει παρά πολύ έντονη την αίσθηση της μνήμης, ήθελε περισσότερο να μιλήσει για το παρελθόν παρά για τη φαντασία, για το μέλλον δηλαδή», αναφέρει η Πανδώρα Γιαμαλίδου η οποία επιμελήθηκε το αποτέλεσμα των συνεντεύξεων που πήρε η ομάδα από μόνιμους κατοίκους των Εξαρχείων. Μεταξύ άλλων ερωτήθηκαν πώς θυμούνται το δημόσιο χώρο των Εξαρχείων στα παιδικά τους χρόνια, αν ανεβαίνουν στην ταράτσα τους, τι θα ήθελαν να συμβεί εκεί, τι τους λείπει από το δημόσιο χώρο που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στις ταράτσες. Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν έλλειψη της κοινής ζωής της παλιάς γειτονιάς, η υποβάθμιση της πλατείας και φυσικά οι ταραχές ιδιαίτερα την ημέρα της επετείου του θανάτου του Γρηγορόπουλου. Όλοι ανεξαιρέτως ωστόσο δήλωσαν πως δεν θα έφευγαν από τη γειτονιά τους ακόμα και να τους χάριζαν ένα σπίτι στα Βόρεια προάστια. Πολλοί τόνισαν επίσης ότι στα θετικά της περιοχής είναι η εγγύτητά της σε σχολές, σινεμά, θέατρα, η ύπαρξη πολλών νέων ανθρώπων, η ενδιαφέρουσα street art.
Τα «Πουλιά» θεωρούν το εγχείρημα μια αφορμή για να γνωριστούν οι ένοικοι της κάθε πολυκατοικίας μεταξύ τους, αλλά και για την ενεργοποίηση των ταρατσών ως τόπους συνάντησης. «Επιθυμούμε να χαρτογραφήσουμε αλλά και να προκαλέσουμε τα όρια της σκέψης και του συναισθήματος ούτως ώστε ο καθένας ξεχωριστά να κατανοήσει καλύτερα τη δικιά του αλήθεια για τον εαυτό του και το σύνολο. Ελπίζουμε το εγχείρημα αυτό να αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Η συνάντηση μετά το τέλος της μουσικής εκδήλωσης θα αποτελέσει αφορμή για το μοίρασμα της εμπειρίας που βιώσαμε, έναυσμα για συζήτηση σχετική με θέματα που αφορούν τη γειτονιά και εορταστικό κλείσιμο του όλου βιώματος. Για να πραγματωθεί η εκδήλωση-γιορτή, ζητάμε από τους ενοίκους να φιλοξενήσουν μία/έναν μουσικό στην ταράτσα τους. Λόγω της κοντινής απόστασης των πολυκατοικιών ο κάθε μουσικός μπορεί να ακούει τους άλλους στην απέναντι ταράτσα και όλοι μαζί να δημιουργήσουν ένα ηχοτοπίο. Η μουσική που θα παίξουν θα είναι ατμοσφαιρική αυτοσχεδιαστική, κυρίως με φυσικά μουσικά όργανα. Η επικοινωνία με τις υπόλοιπες ταράτσες μέσω του μοναδικού ηχοτοπίου που θα δημιουργηθεί θα τις ενεργοποιήσει. Το έντονο βίωμα είναι το κλειδί για τη διάρρηξη του φανταστικού. Όταν κάποιος βιώσει μία ιδιαίτερη εμπειρία αυτή καταγράφεται στη μνήμη του λόγω του έντονου συναισθήματος που ένιωσε. Ο βιωμένος χώρος μετατρέπεται έτσι σε τόπο. Έτσι, η ταράτσα (rooftop) θα μετατραπεί σε ταράτσα-τόπος (Rooftopos)», καταλήγει η ομάδα.
Αν λοιπόν μένετε στα Εξάρχεια, καλείστε την Παρασκευή 1 Ιουνίου στις 20.11 να φιλοξενήσετε έναν/μία μουσικό την ώρα της δύσης του ήλιου στην ταράτσα της πολυκατοικίας σας (υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι συναινούν όλοι οι ένοικοι). Μετά θα ακολουθήσει συζήτηση στην ταράτσα του σινεμά ΒΟΞ. Τα Πουλιά ευχαριστούν για αυτή τη συνεργασία ιδιαίτερα την κ. Πέγκυ Ρίγγα.
Ενημερωθείτε περαιτέρω, παραχωρήστε την ταράτσα ή αν είστε μουσικός δηλώστε ενδιαφέρον στην επίσημη σελίδα της ομάδας, www.facebook.com/birdsproject.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.