Life in Athens

Έχεις δοκιμάσει σπιτικό παγωτό στη Δάφνη;

Η Δάφνη είναι λίγο αχαρτογράφητη περιοχή για οποιονδήποτε κατοικεί βόρεια του Χίλτον, αλλά πολύ οικεία για όλους τους υπόλοιπους

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 658
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Spoiled cocktail bar
Spoiled cocktail bar

Αν σου πει κάποιος, «Μωρέ, πήγα σε ένα ωραίο μπαρ και άκουσα ωραία μουσική, αλλά ξέχασα το όνομά του»… σόρι, αλλά δεν μπορείς να βοηθήσεις. Χρειάζεσαι παραπάνω φίντμπακ. Αν ο αφηρημένος συνεχίσει, «...Έπαιζε ένα ωραίο ροκάκι συγκροτηματάκι, πολύ ουάου», επίσης είσαι στο μηδέν και το άπειρο. Αν όμως συγκεντρωθεί λίγο το άτομο και συνεχίσει ακόμα περισσότερο, «…στην Πλατεία της Δάφνης είναι αυτό το μπαρ που σου λέω» – το έχεις αμέσως: «Αερικό» λέγεται το μαγαζί, μεγάλη παράδοση στη Δάφνη και όχι μόνον, ροκάδικο, που φιλοξενεί συχνά λάιβ, ακόμα συχνότερα, με ροκ αποχρώσεις. Το «Αερικό» είναι όμορφο, κόζι, χαλαρό στέκι με καφέδες και σνακς όλη μέρα, με ποτά και μπίρες όλη νύχτα. Σε κάποια φάση της καριέρας σου, αν ζεις στην Αθήνα, έχεις περάσει σίγουρα από το «Αερικό» – για να ακούσεις/δεις ένα φρέσκο γκρουπάκι, ή επειδή βρέθηκες στην περιοχή. Σε περίπτωση, λέμε, που δεν μένεις εκεί γύρω, οπότε το έχεις για στέκι ένιγουεϊ.

Αερικό ροκ καφέ μπαρ
Αερικό ροκ καφέ μπαρ

Αερικό ροκ καφέ μπαρ
Αερικό ροκ καφέ μπαρ

Αερικό ροκ καφέ μπαρ
Αερικό ροκ καφέ μπαρ

Αερικό ροκ καφέ μπαρ
Αερικό ροκ καφέ μπαρ

Αερικό ροκ καφέ μπαρ
Αερικό ροκ καφέ μπαρ

Αερικό ροκ καφέ μπαρ
Αερικό ροκ καφέ μπαρ

Η Δάφνη είναι λίγο αχαρτογράφητη περιοχή για οποιονδήποτε κατοικεί βόρεια του Χίλτον αλλά πολύ οικεία για όλους τους υπόλοιπους. Λεγόταν «Κατσικοπόδι» παλιά (τύπου Μεσαίωνας), επειδή είχε πολλά κατσίκια ή επειδή το έδαφος ήταν μαλακό και τα κατσίκια, που ήτανε κάμποσα, αφήνανε ίχνη αλωνίζοντας πάνω-κάτω. Κατά άλλη εκδοχή, ένας μεγάλος γαιοκτήμονας της περιοχής λεγόταν Κατσικοπόδης κι έμεινε η χάρη του, πολλά χρόνια αφού συγχωρέθηκε αυτός και τα κατσίκια του.

Δεν έχει καμιά σημασία, έχετε δίκιο – αλλά πάντα ψάχνω την Ιστορία μιας γωνιάς πόλης, και η Ιστορία είναι ατελείωτη, σε βγάζει από γωνία σε γωνία. Το Μπραχάμι, π.χ., βαφτίστηκε από τον τρομερό Μπραχάμ Πασά, που έλυνε κι έδενε εκεί επί Τουρκοκρατίας. Το Κατσικοπόδι, από την άλλη, είχε πολλές δάφνες. Ή, ο δήμαρχος Ηλίας Πετροπουλέας, που καταγόταν από τη Δάφνη Λακωνίας, ονόμασε Δάφνη τη Δάφνη, αφού πρώτα φύτεψε πάρα πολλές δάφνες, το 1953. Η τύχη (της Δάφνης) θα ήταν άλλη, αν ο δήμαρχος καταγότανε από το Τσοτύλι Κοζάνης ή από το Βούτυρο Ευρυτανίας...

Σε στενάκι κοντά στην Πλατεία Καλογήρων βρίσκεται το εξαιρετικό μπαρ «Spoiled», που το άνοιξαν πριν μερικά χρόνια δύο παιδικοί φίλοι από πού αλλού, από τη Δάφνη. Ο ένας (Καβακλής Γιώργος) είναι διάσημος mixologist με τεράστια πείρα στη δημιουργία εξωτικών, παράξενων ή τέλος πάντων ιδιαίτερων cocktail που δεν τα έχεις πιει πουθενά αλλού: όχι απλά «με φυσικούς χυμούς», όπως όλος ο κόσμος, αλλά με απίθανες γεύσεις, οι οποίες παρασκευάζονται στο εργαστήριό τους… ναι, το μπαρ διαθέτει δικό του εργαστήριο, cocktail lab, για να φτιάχνει τα πάντα, από λικέρ μέχρι αποστάγματα κι από χυμούς μέχρι πουρέ λαχανικών. Δηλαδή, άμα πας μέχρι το «Spoiled» και παραγγείλεις κάτι απλό, π.χ. μια μπανάλ μπίρα ή ένα ξερό ουίσκι, πραγματικά δεν ξέρεις τι χάνεις: τα κοκτέιλ του, λέμε, που είναι μοναδικά, τολμηρά, δεν έχεις ξαναδοκιμάσει τέτοια, και ούτε πρόκειται, μια και είναι δική τους αποκλειστική πατέντα. Η μουσική είναι funky, soul, ταιριαστή με τον χώρο και πολύ ευχάριστη. Η σπιτική πίτσα είναι τραγανή και υπέροχη. Το σέρβις άψογο – και αυτό ισχύει γενικότερα για τη Δάφνη: αισθάνεσαι σπίτι σου με το «καλησπέρα σας», σε περιποιούνται φιλικά, σε συμπαθούν και τους συμπαθείς όλους.

Spoiled cocktail bar
Spoiled cocktail bar

Spoiled cocktail bar - Saudade cocktail
Spoiled cocktail bar - Saudade cocktail

Spoiled cocktail bar - Stereo Nova cocktail
Spoiled cocktail bar - Stereo Nova cocktail

Η άλλη ανακάλυψη (της φίλης Μισέλ, που μένει Δάφνη και αγαπάει) είναι το μικρό Εργαστήριο παγωτού που δεν έχει καν ταμπέλα, φτιάχνει μόνο τέσσερις γεύσεις παγωτού (αν και έχει προχωρήσει στις έξι…), αλλά παγωτό σαν αυτό που έφτιαχνε η γιαγιά σου. Ή σαν αυτό που έτρωγες σε οικογενειακά γαλακτοπωλεία της επαρχίας, όταν ήσουν πιτσιρίκι. Καλά, το εργαστήριο είναι ανακάλυψη μόνον για όσους δεν ζούνε στη Δάφνη, μια και οι ιθαγενείς το ξέρουν και το τιμούν με το παραπάνω. Το τρέχει η κυρία Σταυρούλα Παρίση, η οποία φτιάχνει κάθε μέρα το παγωτό που θα καταναλωθεί την ίδια ημέρα, και μόνον αυτό: το εργαστήριο είναι ανοιχτό από τη 1.00 μ.μ. ως τις 10.00 το βράδυ, Μάρτιο με τέλος Σεπτεμβρίου. Λειτουργεί από το 1967 με παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές (π.χ., το παγωτό φράουλα περιέχει μόνον φράουλες και ζάχαρη) τις οποίες συνεχίζει με επιτυχία η εγγονή της οικογένειας κ. Παρίση.

Εργαστήριο παγωτού
Εργαστήριο παγωτού

Εργαστήριο παγωτού

Προχωράει η άνοιξη με φόρα, ορίστε που με ροκιές, κοκτέιλ και σπιτικά παγωτά αισθάνεσαι ήδη πολύ καλύτερα. Από ότι χωρίς αυτά, εννοείται.


Αερικό ροκ καφέ μπαρ, Σοφοκλή Βενιζέλου 2, Πλατεία Δημαρχείου, 2109763155
Spoiled
cocktail bar, Μ. Αλεξάνδρου 18, 2109757386. spoiledbar.gr
Εργαστήριο Παγωτού, Εθνάρχου Μακαρίου & Μπουμπουλίνας 4

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.