Life in Athens

Ειρήνη Κουρτέση

Billy Gee
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Το skate είναι κομμάτι της ζωής μου»

Η Ειρήνη είναι μια θηλυκή ύπαρξη που ανακάλυψε την μαγεία του skateboarding σε μικρή ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου η σανίδα έγινε τρόπος ζωής για αυτήν και καθημερινά καταφέρνει να ξεπερνά τους φόβους της εξελίσσοντας αυτό που κάνει. Γνωρίζει νέα πρόσωπα και συλλέγει εμπειρίες που την χαροποιούν. Η Athens Voice σας μεταφέρει την ιστορία της φίλης μας με χαρά, ελπίζοντας να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά ζώντας όμορφες στιγμές μαζί με την σανίδα της.

n

Κάνε μια γρήγορη παρουσίαση για τον εαυτό σου;

Με λένε Ειρήνη Κουρτέση και είμαι 17 χρονών. Ασχολούμαι με το skate εδώ και 2.5-3 χρόνια περίπου. Κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου και πλέον έχει γίνει κομμάτι της ζωής μου.

Περιέγραψε μας την ιστορία πώς ένα κοριτσάκι άφησε τις κούκλες και πήρε την απόφαση να ανέβει σε skateboard;

Μέχρι πριν δύο χρόνια έμενα στην Κόρινθο. Στη γειτονιά μου βρίσκεται μια εκκλησία οπότε από μικρή όταν με πήγαινε η γιαγιά μου για να παίζω με τα μικρά παιδάκια εγώ παρακολουθούσα τους μεγαλύτερους να κάνουν skate. Μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον αλλά δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία. Πριν χρόνια την περίοδο των Χριστουγέννων οι γονείς μου είχαν πάρει ένα skate για τον αδερφό μου αλλά τελικά κατέληξε σε μένα. Ξεκίνησα να παίζω με αυτό και να προσπαθώ να ισορροπήσω και όταν είδα παιδιά κοντά στην τότε ηλικία μου ασχολήθηκα περισσότερο. Τότε πήγαινα 1η Γυμνασίου. Στη συνέχεια ξεκίνησα να κάνω όποτε είχα χρόνο και σιγά σιγά άρχισα να μαθαίνω κόλπα.

Υπήρχαν αντιδράσεις από την οικογένεια σου και της φίλες σου για την απόφαση σου; ποιες ήταν αυτές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική αντίδραση ούτε από την μεριά της οικογένειας μου ούτε από τους φίλους ή τις φίλες μου. Από τότε που ξεκίνησα έως τώρα με στηρίζουν γιατί είναι κάτι που μου αρέσει και μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση όταν το κάνω.

Μετέφερε την αγαπημένη σου στιγμή επάνω στην σανίδα, αγαπημένοι skaters εντός και εκτός Ελλάδας;

Γενικά όταν είμαι πάνω στη σανίδα περνάω μεγάλες στιγμές αλλά η αγαπημένη μου είναι όταν ρολάρουμε με τα παιδιά στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας στις μεγάλες κατηφόρες.Εντός Ελλάδας θεωρώ ότι όσοι ασχολούνται αυτό τον καιρό επαγγελματικά με το skate είναι πολύ καλοί και δύσκολα μπορώ να τους ξεχωρίσω. Σίγουρα όμως θεωρώ πολύ καλό τον Νίκο Μολοχτό και τον Giorgio Zavo.Εκτός Ελλάδας είναι πάρα πολλοί αυτοί που μου αρέσουν αλλά προτιμώ τον Sean Malto, Μike Mo, Alex Mizurov και Eric Koston.

 Πως είναι τα πράγματα για σένα που μετακόμισες στην Αθήνα; Τι σε χαροποιεί και τι σε τρομάζει σε αυτήν την ζούγκλα;

Λόγω του ότι έμενα στην επαρχία μου φαίνεται πολύ διαφορετικό το να πηγαίνω σχολείο και να μένω μόνιμα στην Αθήνα. Είναι εντελώς διαφορετικά να έχεις συνηθίσει να ζεις σε μία πόλη που γνωρίζεις τους πάντες και να είναι όλα κοντά σου από το να ζεις σε μία πόλη με πάρα πολύ άγνωστο κόσμο και να χρειάζεται να χρησιμοποιείς καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από την άλλη όμως έχεις περισσότερες επιλογές σε όλους τους τομείς όπως και περισσότερα spots και κόσμο που κάνει skate.

Πόσο δύσκολη είναι η εξέλιξη στο skate για ένα κορίτσι; πώς είναι η αντιμετώπιση από το ανδρικό φύλο απέναντι σου;

Κατά τη γνώμη μου το skate είναι δύσκολο για ένα κορίτσι λόγω του πόνου που πρέπει να αντέχεις. Σιγά σιγά συνηθίζεις στην ιδέα του ότι πέφτεις συνέχεια και ξανασηκώνεσαι. Ίσως να αρέσει σε πολλά κορίτσια αλλά βλέποντας τους άλλους να πέφτουν συνέχεια φοβούνται να δοκιμάσουν. Επίσης είναι πολύ πιο δύσκολο να μάθει ένα κορίτσι παρά ένα αγόρι εξαιτίας της διαφορετικής μυϊκής δύναμης που έχουν τα δύο φύλα στα πόδια. Μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο περίεργο συμβάν με την αντίδραση των αγοριών όταν κάνω skate. Αντιθέτως οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να με βοηθήσουν αν θέλω κάτι και με παρακινούν ώστε να κάνω όλο και περισσότερα πράγματα και να μην φοβάμαι τη σανίδα ή την πτώση.

Κάτι τελευταίο που θα ήθελες να πεις, να στείλεις ένα μήνυμα;

Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας πως τώρα τελευταία αυξάνεται ο αριθμός των κοριτσιών που ξεκινάνε με το skate εκτός από το longboard. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο γιατί και τα κορίτσια έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τα αγόρια απλά ίσως χρειάζεται λίγη παραπάνω προσπάθεια. Εύχομαι να έχω τη δυνατότητα να κάνω όσο περισσότερο skate μπορώ στη ζωή μου και να βλέπω και άλλα κορίτσια στην Ελλάδα να ασχολούνται γιατί είναι κάτι πολύ όμορφο.


n


n

Elissa Steamer μια κοπέλα που έκανε την εμφάνιση της στον επαγγελματικό χώρο του skateboarding από το 1994 .

n

Τα συγκεκριμένα βίντεο που σας προτείνουμε γυρίστηκαν το 95-96-97 & 2011 μπορείτε να δείτε την άνεση, το στυλ που έχει η Elissa, πράγμα που την έκανε να ξεχωρίσει για τον λόγο ότι εκείνον τον καιρό ήταν σπάνιο φαινόμενο μια κοπέλα να έχει τόση μεγάλη άνεση πάνω στην σανίδα. Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κοπέλα εξελίσσεται πάνω στην σανίδα, κάνοντας ταυτόχρονα και Surf. Σίγουρα την σήμερον ημέρα αρκετές κοπέλες που ακολουθούν το skateboarding επαγγελματικά επηρεάστηκαν από την Elissa!