- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μια ματιά σε vintage ρούχα και βιβλία
Το vintage είναι της μόδας, λόγω αφραγκίας του καταναλωτή αλλά και επειδή είναι ενδιαφέρον
Το vintage είναι της μόδας, λόγω αφραγκίας του καταναλωτή αλλά και επειδή είναι ενδιαφέρον. Εδώ, μια πολύ αξιοπρεπής «Αμερικάνικη», ένα σπέσιαλ «βιντατζάδικο» και βιβλία με €1.
Όταν άρχισα να δουλεύω στα περιοδικά ήταν στη μόδα η Τζόαν Μπαέζ και η Τζάνις Τζόπλιν, ως βίντατζ ήδη, όπως και η Άνι Λένοξ και η φρεσκαδούρα Μαντόνα. Αν σε ενδιέφερε το σπορ, έψαχνες στις «Αμερικάνικες αγορές» για ρούχα που σε έφερναν πιο κοντά στο ύφος της σταρ που σου γυάλιζε. Δεν υπήρχε περίπτωση στα 80s να βρεις στα κανονικά μαγαζιά μίνι φούστα από μαύρο βινύλ (Μαντόνα), ή μακρύ αέρινο φόρεμα με ψιλά μπεζ ανθάκια (Μπαέζ), ή μπουστάκι με πούλιες (Μαντόνα-Λένοξ), ή τζιν με τρύπες, σήματα ειρήνης και τρουκ (Τζόπλιν).
Οι Αμερικάνικες ήταν πολλές τότε στην Αθήνα, ξεφυτρώνανε η μία μετά την άλλη. Δεν αγόραζες τζιν παντελόνι ή καστόρινο σακάκι από «νορμάλ» μαγαζί, κυρίως επειδή στις Αμερικάνικες έβρισκες καλύτερα καστόρινα σακάκια και μεγαλύτερη ποικιλία από (βέρα αμερικάνικα!) τζιν, σε χαμηλότερες τιμές. Υπήρχαν Αμερικάνικες που πουλούσαν είδη προικός, αμερικάνικα σεντόνια «χωρίς σιδέρωμα» π.χ. που τα έχω μέχρι σήμερα ασιδέρωτα.
Μετά, για μια εικοσαετία, οι Αμερικάνικες έπεσαν στην αφάνεια. Άνοιξαν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με τζιν, σπορ και κυριλέ ρούχα, με είδη προικός, με τα πάντα. Ξεφύτρωσαν καταστήματα για νέους, νεότερους, μεσόκοπους, κυρίζια και περιθωριακούς (=πολλές τρύπες, ακόμα περισσότερα τρουκ κ.λπ.). Γύρω στο 2000 οι τιμές ήταν ανταγωνιστικές – έβρισκες σε Αμερικάνικη ένα κοντό τζάκετ από δερματίνη π.χ. σχεδόν στην ίδια τιμή που το πετύχαινες και στο μοντέρνο μαγαζί της Ερμού, του Κολωνακίου ή της Πατησίων.
Αλλά ο καιρός περνάει σαν αστραπόγιαννος και ορίστε που το βίντατζ είναι τρο-με-ρά της μόδας, από πανακρίβογλου μέχρι τσέτουλο, από «εκλεκτά κομμάτια επώνυμων σχεδιαστών» μέχρι πολύ-πολύ φθηνά ρούχα δεύτερο και τρίτο χέρι. Λίγο να ψάξεις στο διαδίκτυο, βρίσκεις ολόκληρο κατάλογο: μπότες Ιβ Σεν Λοράν, τσάντες Γκούτσι, σακάκια Πράντα, τα πάντα όλα ελαφρώς ή περισσότερο χρησιμοποιημένα και παρκαρισμένα σε μαγαζιά που διαλέγουν προσεκτικά την πραμάτεια τους προς επανα-πώληση.
Η κλασική «Αμερικάνικη αγορά», που πάντα σκίζει στα τζιν κάθε είδους, σακάκια, φανελάκια και αμερικάνικα πουκάμισα, είναι η γνωστή στο Χαλάνδρι. Ανανεώνεται κάθε τόσο το εμπόρευμα, αποκλείεται να μη βρεις κάτι, και καλό είναι να πας με ανοιχτό μυαλό – αν ψάχνεις μια κόκκινη καμπαρντίνα μεσάτη μπορεί να μην την πετύχεις (αλλά μπορεί και ναι...), να είσαι έτοιμη/ος όμως να αγκαλιάσεις το περιβόητο καστόρινο σακάκι που φορούσε κάποτε ο Τζόνι Κας. Όχι ο ίδιος αυτοπροσώπως, ίσως. Αλλά οπωσδήποτε ένας κολλητός και, κυρίως, σύγχρονός του...
Στο Μοναστηράκι το «Δέντρο Arts shop by Loukoumi», κάτω από τον εκθεσιακό χώρο/εκδηλώσεων, έχει διαλεγμένα κομμάτια, 5-25 ευρώ. Το μαγαζί είναι μικρό, περιποιημένο και με άποψη, όπως και τα ρούχα ή αξεσουάρ του. Έχει κάτι τέλεια καρό χοντρά πουκάμισα («πατατούκες», όπως είπε ένας φίλος, κάτι ανάμεσα σε μπουφάν και ζακέτα), σε ωραία χρώματα, με 5 ή 9 ευρώ. Τα πουλόβερ και μπλουζάκια είναι πολύ χαριτωμένα, τα φορέματα διαφορετικά, μπορεί μάλιστα να βρείτε εδώ και μάρκες που δεν υπάρχουν πια στην αγορά, αν είστε της συλλογής.
Βιβλία... πωλούνται πλέον παντού – τα μεγάλα και τα συνοικιακά περίπτερα έχουν ράφια με βιβλία «δεύτερο χέρι» με 1-5 ευρώ, κάθε τόσο γίνονται bazaar βιβλίων παντού, οι εκδοτικοί οίκοι που κλείνουνε ξεπουλάνε, όπως και τα βιβλιοπωλεία. Λυπάμαι, πραγματικά, σαν επαγγελματίας-του-βιβλίου (συγγραφέας, μεταφραστής και τα σχετικά). Αλλά σαν αναγνώστρια... ανακαλύπτω βιβλία που δεν θα αγόραζα στην κανονική τους τιμή και, κατά το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», τα διαβάζω. Χρήσιμος, σε αυτό το θέμα είναι ο «Σταθόπουλος», με τιγκαρισμένα ράφια-κουτιά, απ’ έξω, γεμάτα βιβλία τσέπης, βιβλιοθήκης, με σκληρό ή μαλακό εξώφυλλο, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, όλα με 1 ευρώ. Βρήκα κάμποσα της Enid Blyton από θολές εκδόσεις, αστυνομικά του James Patterson που προτιμάς να σου τα χαρίσουν αλλά στην ανάγκη δίνεις μέχρι 1 ευρώ, την ακούραστη Mary Higgins Clark και κάνα δυο αστεράτα, πραγματικά καλά βιβλία, π.χ. του Mark Mazower, σε διάφορες αναγνωρίσιμες γλώσσες... όπως και όλους τους έλληνες συγγραφείς, διάσημους και άσημους. Μπορείς να ξεθάψεις ταλέντα εδώ, ανάμεσα στις κούτες και την απαραίτητη σαβούρα, να βρεις παρεξηγημένους, αδικο-θαμμένους συγγραφείς και να τους βγάλεις από την αφάνεια... ή έστω, να τους πάρεις σπίτι σου για να τους διαβάσεις. Με 1 ευρώ – όσο ένα πακετάκι τσίχλες, και δεν υπάρχει τίποτε άλλο, τώρα που το σκέφτομαι, δεν υπάρχει τίποτε άλλο που αγοράζεται με 1 ψωραλέο, μοναχικό ευρουλάκι…
«Αμερικάνικη αγορά», Σοφοκλή Βενιζέλου 6, Χαλάνδρι, 2106814022
«Δένδρο Basement Arts Shop by Loukoumi 10», Αγίου Φιλίππου 7, Μοναστηράκι, 2103315597
«Σταθόπουλος λιανικό-χονδρικό εμπόριο βιβλίων -δίσκων-dvd», Ασκληπιού 11, και Μαντζαγριωτάκη 20-22, Καλλιθέα, 6944279171