Life in Athens

Athens Sports City

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Κικίλιας, μιλάει στην A.V. για το αθλητικό (και όχι μόνο) πρόσωπο της πόλης

Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 248
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Κικίλιας, μιλάει στην ATHENS VOICE για το αθλητικό πρόσωπο της πόλης.

Είναι φιλική πόλη η Αθήνα για τέτοιες ενέργειες μαζικού αθλητισμού;
Για μένα αυτά τα events ξεπερνάνε τον αθλητισμό κι εντάσσονται στο γενικότερο κομμάτι της επικοινωνίας. Η Αθήνα είναι πανέμορφη. Αλλά φτιάχτηκε για 500.000 κατοίκους, όχι για 5 εκατομμύρια· για 100.000 αυτοκίνητα, όχι για 2 εκατομμύρια. Δεν μπορούμε να την γκρεμίσουμε και να την ξαναφτιάξουμε, μπορούμε όμως να βρίσκουμε διαρκώς λύσεις. Οργανωμένο και συστηματικό πλάνο μαζικού αθλητισμού όντως δεν υπήρχε τα τελευταία 30-40 χρόνια. Εγώ θα συμβούλευα λοιπόν τον καθένα να κάνει αυτό που του ταιριάζει, έστω περπάτημα ή ποδήλατο. Και ο Δήμος Αθηναίων μέσω του ΟΝΑ θα τον βοηθήσει. Με 15 γυμναστήρια, 18 πολιτιστικά κέντρα, 3 κολυμβητήρια, 5 κλειστά γήπεδα μπάσκετ, 3 γήπεδα ποδοσφαίρου, 15 γήπεδα 5x5, 80 ανοιχτά γήπεδα. Φιλοξενούμε στους 300 αθλητικούς χώρους της πόλης 48 αθλητικές ομοσπονδίες και 300 σωματεία (για όλες τις ηλικίες), αναλαμβάνουμε τη συντήρησή τους κι επωμιζόμαστε σημαντικό βάρος που αναλογεί στη ΓΓΑ.

Στα σχολεία υπάρχει κάποιο ανάλογο πρόγραμμα;
Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα «Αθλοπαιδιές», με 250 γυμναστές μας που διδάσκουν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τα ολυμπιακά αθλήματα. Επίσης ξεκινήσαμε σε διάφορα αθλήματα τα «Αθηναϊκά κύπελλα», μικρά τουρνουά μέσα στα σχολεία. 

Αναπλάσεις ανάλογες με αυτή που μεταμόρφωσε το Σεράφειο προβλέπονται στο άμεσο μέλλον;
Τον περασμένο Οκτώβριο εγκαινιάσαμε το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ακαδημία Πλάτωνα, στο πολύπαθο άλσος Παγκρατίου κατασκευάσαμε παιδική χαρά, την οποία θα εγκαινιάσουμε με street basket στα τέλη Μαρτίου. Άλλη μια παιδική χαρά στο Παγκράτι (πλατεία Πλυτά), ακόμα μία στα προσφυγικά του Άγιου Σώστη στον Νέο Κόσμο, φτιάχνουμε ένα ωραίο γήπεδο 8x8 στην οδό Κάδμου στα Σεπόλια. Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν σπίτι, πρέπει να παίζουν. Να κοινωνικοποιούνται και να εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες.

Αναφερθήκατε στο ποδήλατο, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το ολοένα αναπτυσσόμενο κίνημα των ποδηλατών στην Αθήνα;
Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΝΑ, ο ποδηλατικός γύρος είχε να γίνει τρία χρόνια. Δεν τον αναβιώσαμε απλά, τον κάναμε σύμβολο. Πριν από δύο χρόνια στην πλατεία Κοτζιά είχε 6.000 ποδηλάτες, τον περασμένο Οκτώβριο πίσω από το Καλλιμάρμαρο είχε τους διπλάσιους. Φυσικά, δεν φτάνει μόνο μια μέρα. Γι’ αυτό έχει υπογραφεί μεταξύ του κ. Κακλαμάνη και του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Χατζηδάκη σύμβαση για δημιουργία δύο ποδηλατόδρομων (η οποία εγκρίθηκε από τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Σουφλιά). Ο ένας κάνει το γύρο του άλσους Χωροφυλακής στου Γουδή και ο άλλος περιλαμβάνει το μεγάλο περίπατο των Δ. Αρεοπαγίτου - Απ. Παύλου στο Θησείο και καταλήγει στο Ζάππειο. Πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν άμεσα, τρέμω όμως στην ιδέα της οδικής συμπεριφοράς του Αθηναίου.  

Ποια είναι η γνώμη σας για το σίριαλ στο οποίο έχει εξελιχθεί η ανέγερση του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό;
Νομίζω ότι όλοι θέλουμε η πόλη να αλλάξει προς το καλύτερο και ότι όλοι σεβόμαστε την έννοια της πλειοψηφίας στη δημοκρατία. Είναι δεδομένο ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Αθήνας, υπερκομματικά, θέλει να γίνει η «Διπλή Ανάπλαση». Δηλαδή, η υπογειοποίηση και το γκρέμισμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με παράλληλη δημιουργία 35 στρεμμάτων πρασίνου και σε αντιστάθμισμα η αναβάθμιση μια περιοχής 4 χλμ. από την Ομόνοια με κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ, 100 στρεμμάτων πρασίνου και εμπορικό κέντρο που σε δύσκολες εποχές θα προσφέρει 6.000 θέσεις εργασίας. Σεβαστό το δικαίωμα της προσφυγής στο ΣτΕ, αλλά εγώ κορμοράνους δεν έχω δει στην περιοχή.

Η αμφισβήτηση, όμως, δεν αφορά τόσο το αποτέλεσμα της «Διπλής Ανάπλασης», αλλά τη διαδικασία που τηρήθηκε…
Το ότι ο κ. Βωβός πρόλαβε να αγοράσει ένα οικόπεδο και μετά το εκχώρησε στο δημόσιο και τον Παναθηναϊκό για να γίνει το γήπεδο με αντάλλαγμα τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης (από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) προκειμένου να χτίσει εμπορικό κέντρο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί κατά τη γνώμη μου. Έγινε μια συμφωνία, περιβαλλοντική μελέτη (που ενέκρινε το ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.), μελέτη κατασκευής, το είδαν όλες οι παρατάξεις – οι πιο πολλές συμφωνούν. Μακάρι να μπορούσε να φτιαχτεί χωρίς καμία προϋπόθεση, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.