Life in Athens

Φθινοπωρινή βόλτα στην Aγία Παρασκευή

Αν και πολύ πυκνοκατοικημένη, έχει αρκετούς λόγους να καυχιέται για το πράσινο προφίλ της

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
ΤΕΥΧΟΣ 632
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377949-781241.jpg
BΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΣΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΔΡΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΗΣ

Μία «βόλτα στην εξοχή» θεωρούνταν το ταξίδι στην Αγία Παρασκευή κάποτε και αυτό το κάποτε δεν είναι και τόσο μακρινό όσο νομίζεις. Σκόρπιες παραθεριστικές κατοικίες και αγροκτήματα με αμπέλια φιλοξενούσαν συχνά φυματικούς για ανάρρωση λόγω κλίματος και χαμηλών ποσοστών υγρασίας. Το 1931 ιδρύεται επίσημα ο συνοικισμός και η πόλη πλέον αναπτύσσεται. Το 1963 γίνεται πλέον δήμος και η αστικοποίηση συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς. Ως έδρα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, από το 1973 συγκεντρώνονται εκεί πολλές υπηρεσίες, όπως ΙΚΑ, Πολεοδομία, Εφορία κ.λπ., που εξυπηρετούν καθημερινά όλους τους δημότες των γύρω περιοχών, δίνοντας στην Αγία Παρασκευή ένα ρόλο «διοικητικής πρωτεύουσας».

Περίπου την ίδια εποχή κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή και μερικά κτίρια – σταθμοί, όπως το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Δημόκριτος και το Αμερικάνικο Κολλέγιο. Η γεωγραφική θέση της Αγίας Παρασκευής της προσφέρει την ευκαιρία να είναι κέντρο - απόκεντρο αλλά και κόμβος μεταξύ της Αθήνας και των Μεσογείων. Γειτνιάζει με την Αττική Οδό, απέχει μόλις 15 λεπτά από το Αεροδρόμιο, 20 λεπτά από το λιμάνι της Ραφήνας και 20 από το κέντρο της Αθήνας.

Σε αντίθεση με τις γύρω περιοχές, η λεωφόρος Μεσογείων για την Αγία Παρασκευή δεν αποτελεί όριο αφού έχει αναπτυχθεί αμφίπλευρα από τη λεωφόρο, με καρδιά θα λέγαμε την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Λόγω της μεγάλης του έκτασης, ο δήμος χωρίζεται σε πολλές γειτονιές - οικισμούς κατά τον ακόλουθο τρόπο: νοτιανατολικά, στους πρόποδες του Υμηττού εκτείνεται ο οικισμός του «Αϊ-Γιάννη», νοτιοδυτικά η γειτονιά της «Νέας Ζωής» και δυτικότερα, στα σύνορα με τον Χολαργό, ο «Τσακός». Στο βόρειο τμήμα της Αγίας Παρασκευής υπάρχει το «Κοντόπευκο» (που αποτελεί και σύνορο με το Χαλάνδρι), βορειανατολικά ο «Παράδεισος» και ανατολικότερα, τα «Πευκάκια», που συνορεύουν με τον Γέρακα.

Ταυτότητα

Ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου με βάση την τελευταία απογραφή είναι 59.704 κάτοικοι, ωστόσο εκτιμάται ότι φιλοξενεί και εξυπηρετεί γύρω στους 90.000-100.000 ανθρώπους. Η μέση ηλικία του πληθυσμού είναι τα 42 χρόνια, διαθέτει 23.667 νοικοκυριά με μέσο μέγεθος νοικοκυριού τα 2,47 άτομα. Η Αγία Παρασκευή δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει, αφού μόνο την περίοδο 1991-2011 ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 26%. Θεωρείται και είναι ένας πολύ πυκνοκατοικημένος δήμος αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι αντιστοιχούν 6.785 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όταν ο μέσος όρος της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών είναι μόλις 4.263 άτομα. Αντίστοιχα οι αστικοί ελεύθεροι χώροι είναι μόλις 9 στρέμματα, ενώ με βάση τον πληθυσμό θα έπρεπε να φτάνουν τα 450 στρέμματα, και οι αθλητικές εγκαταστάσεις 60 στρέμματα, ενώ θα έπρεπε να είναι 310!

Το μποτιλιάρισμα και το πρόβλημα με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα –κυρίως στον κεντρικό δρόμο της Αγίου Ιωάννου– είναι τεράστιο, αν και όλες οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν να το λύσουν. Το γεγονός ότι εκεί και γύρω από την κεντρική λεγόμενη «κάτω πλατεία», αυτής της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, βρίσκονται συγκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, ιατρεία, γυμναστήρια, σχολεία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, εμπορικά κέντρα και άλλα κάνει τον δρόμο να μοιάζει με διαστημόπλοιο καμιά φορά από τα πολλά «προσωρινά» αλάρμ των αυτοκινήτων που παρκάρουν όπου βρουν. Το μήκος του αστικού οδικού δικτύου του δήμου είναι 128 χιλιόμετρα ενώ τα πεζοδρόμια καλύπτουν 270 χιλιόμετρα.

Εκτός από τα λεωφορεία, η περιοχή εξυπηρετείται και από 4 σταθμούς μετρό που βρίσκονται στην περίμετρό της: το Νομισματοκοπείο, την Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και τη Δουκίσσης Πλακεντίας.

Τα στέκια της περιοχής απλώνονται στις δύο μεγάλες πλατείες, τις λεγόμενες «πάνω» και «κάτω». Και οι δύο πλατείες βρίσκονται επάνω στον κεντρικό δρόμο της Αγίου Ιωάννου.

Πράσινη πόλη

Η Αγία Παρασκευή, αν και πολύ πυκνοκατοικημένη με αποτέλεσμα να αναλογεί μόνο λίγο πράσινο ανά κάτοικο, έχει αρκετούς λόγους να καυχιέται για το πράσινο προφίλ της. Δύο συνεχόμενες χρονιές έχει βραβευτεί από το Best City Awards, την πρώτη για το «κινητό πράσινο σημείο» (ένα αυτοκίνητο που μαζεύει ανακυκλώσιμα υλικά σε τακτικά δρομολόγια ή όποτε το καλεί ο δημότης), και τη δεύτερη για τις «Περιπέτειες της Κυρίας Χάρτινης», ένα παραμύθι για την ανακύκλωση που δημιούργησε η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου και μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά της περιοχής ενώ έγινε και βίντεο.

Παράλληλα, χάρη στις δράσεις του δήμου, η Αγία Παρασκευή είναι η τρίτη μεταξύ 66 δήμων της Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων του ΕΔΣΝΑ, για το ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται στο 6,76% όταν ο μέσος όρος των άλλων δήμων είναι 4,16%.

Εδώ και λίγα χρόνια, στην περιοχή του Κοντόπευκου έχει φτιαχτεί και ένας σύγχρονος ποδηλατόδρομος με το χαρακτηριστικό μπορντό χρώμα επίστρωσης και ειδική σήμανση, ο οποίος είναι ενταγμένος στο πλάνο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης του Κοντόπευκου και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Το βασικό χαρακτηριστικό του, που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους σε άλλες περιοχές, είναι ότι δεν πρόκειται για διάσπαρτα κομμάτια, αλλά για ολοκληρωμένη διαδρομή που φτάνει μέχρι το σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας με την προοπτική να συνδεθεί εκεί και με τους αντίστοιχους του Χαλανδρίου και των Βριλησσίων. Απλώνεται σε περίπου 8 χιλιόμετρα και συνδέει σχολεία, πλατείες, εμπορικά κέντρα ενώ παράλληλα με την κατασκευή του έγιναν και δεντροφυτεύσεις 1.600 δέντρων σε διάφορα σημεία. Η κατασκευή του έχει γίνει έτσι ώστε να μη μετατραπεί σε επιπλέον χώρους στάθμευσης, αφού το μεγαλύτερο μέρος του είναι κλειστό και προστατευμένο και δεν μπορούν να μπουν καθόλου αυτοκίνητα. Αξίζει να πούμε ότι τον τελευταίο καιρό κάθε Κυριακή διοργανώνονται ποδηλατοβόλτες με μεγάλη επιτυχία.

Ιστορίες

Το όνομα του δήμου προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία επί της Λεωφόρου Μεσογείων. Αρχικά ήταν ένα μικρό ξωκκλήσι, με εμβαδόν μικρότερο από 40 τ.μ. στην άκρη ενός χωματόδρομου σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Δεν διέθετε ιερέα ή ψάλτη και το φώτιζαν μόνο τα καντήλια του. Το 1931 αποφασίστηκε η πρώτη επέκταση και κάπου το 1950 η εκκλησία πήρε τη σημερινή της μορφή. Η αγιογράφησή της κράτησε πάνω από 15 χρόνια.

Η κατασκευή του ΕΚΕΦΕ - Δημόκριτος ξεκίνησε το 1950. Ιστορική στιγμή η 27η Ιουλίου 1961, όπου λέγεται ότι γύρω στις 10 το βράδυ ακούστηκε μία φωνή να λέει «Προσοχή! Αντιδραστήρ κρίσιμος!». Οι μαγικές αυτές λέξεις που ήρθαν από το δωμάτιο ελέγχου σηματοδοτούσαν την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα της Ελλάδας μαζί με τη γέννηση του μεγαλύτερου δημοσίου ερευνητικού κέντρου.

Ο Θανάσης Βέγγος έζησε πολλά χρόνια στην Αγία Παρασκευή. Οι γείτονές του έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν για αυτόν, μέχρι και τα τελευταία του που πλέον δεν έβγαινε πολύ και ήταν σε κακή κατάσταση και πάντα τους αποκαλούσε με το θρυλικό του πλέον «καλέ μου άνθρωπε!». Ο μπακάλης δίπλα στο σπίτι του τον θυμάται πάντα να αγοράζει καραμέλες και γλυκά με τις χούφτες και να κερνάει τα παιδιά που έπαιζαν στο δρόμο.

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο που είναι χτισμένο σε έκταση 240 στρεμμάτων στις πλαγιές του Υμηττού, πήρε το όνομά του από την Orlinda Childs Pierce, σύζυγο του μεγάλου δωρητή William Pierce για να τον τιμήσει το 1936. Η ιστορία του σχολείου ξεκινά το 1875 στη Σμύρνη. Στη συνέχεια, το 1923 μεταφέρεται στο Φάληρο και εννιά χρόνια αργότερα πηγαίνει σε μία μεγάλη έκταση στο Ελληνικό. Το 1965 ήρθε πλέον και εγκαταστάθηκε στην Αγία Παρασκευή, σε εγκαταστάσεις που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δοξιάδης εμπνευσμένος από τα μινωικά ανάκτορα με τα πολλά αίθρια.

Έζησαν - ζουν στην Αγία Παρασκευή

Ιόλας, Γλυκερία, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Μποστ, Θανάσης Βέγγος, Μήτσος Κασόλας, Μαρία Αλιφέρη, Μαίρη Συνατσάκη, Ευσταθία, Μαρία Καραμολέγκου, Σπύρος Ζαγοραίος, Γιάννης Μπέζος, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διαθέτει:

3.000 πράσινους κάδους

827 κάδους ανακύκλωσης

2 δημοτικά ιατρεία

13 πιστοποιημένες παιδικές χαρές

3 κλειστά γυμναστήρια

2 γήπεδα

3 αθλητικά κέντρα

1 ΚΕΠ

2 ΚΑΠΗ

5 γυμνάσια

4 λύκεια (+1 ΕΠΑΛ)

10 δημοτικά σχολεία

14 νηπιαγωγεία

1 νεκροταφείο

Αριθμοί

  • 140 τόνοι απορριμμάτων παράγονται κάθε ημέρα
  • Από το 1923 λειτουργεί ο θερινός κινηματογράφος Αμαρυλλίς (το 1997 κηρύχθηκε διατηρητέος)
  • 2 φορές το μήνα προσφέρει δωρεάν τρόφιμα το κοινωνικό παντοπωλείο
  • 150 μερίδες φαγητού μαγειρεύονται καθημερινά στο κοινωνικό μαγειρείο
  • 2 θερινά σινεμά λειτουργούν στο δήμο
  • 5 υποψηφιότητες έχει πίσω του ο Γιάννης Σταθόπουλος μέχρι να εκλεγεί δήμαρχος το 2014
  • 12% μειώθηκαν συνολικά τα δημοτικά τέλη από το 2014
  • 53% των δημοτών είναι γυναίκες και 47% άνδρες
  • 30-39 είναι η μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού που περιλαμβάνει 9.519 άτομα

Steak-I

Steak-I

Steak-I

Steak-I

Για όσους αγαπούν το κρέας εδώ τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν. Οι άνθρωποι του Steak-I είναι ειδικοί και ως τέτοιοι ξεκινούν από το πρώτο βήμα, που είναι ο φούρνος. Πρόκειται για τον ξακουστό Josper, που έρχεται από την Ιβηρική χερσόνησο και εγγυάται εξαιρετική επίγευση καπνίσματος και ζουμερό αποτέλεσμα. Από εκεί και μετά, το μενού είναι προσεγμένο και προσφέρει μεγάλη ποικιλία επιλογών, με σούπερ ορεκτικά και ευφάνταστες σαλάτες, αλλά είπαμε, πρωταγωνιστής είναι το κρέας, με μοναδικές κοπές από black angus βοδινό αλλά και τρυφερά χοιρινά, με εξαιρετικά κομμάτια Ribeye, T-Bone, Picanha. Ασυγκίνητους δεν θα σας αφήσουν ούτε τα πλουσιοπάροχα burgers, ενώ αντάξια του μενού είναι και τα φανταστικά γλυκά, σαν το “The ice cream Burger”. Πλατεία Κοραή 5 & Μεσογείων 366, Αγ. Παρασκευή, 2130370700, www.steaik-i.gr, fb: Steak_i


Wall Street

Wall Street

Wall Street

Wall Street

Δεν είναι μαγαζί, είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Όχι μόνο για το λαχταριστό brunch, αλλά κυρίως γιατί εδώ οι άνθρωποι δείχνουν συμπόνια και κατανόηση σε όλους εμάς που δεν είμαστε και τόσο πρωινοί τύποι. Βλέπεις, το brunch του Wall Street σε περιμένει όποια στιγμή κι αν ξυπνήσεις (επιτέλους!), κάθε μέρα από τις 8.00 το πρωί έως τις 21.30 το βράδυ! Τι θα βρεις; Τα άπαντα του σάντουιτς και όλες τις εκδοχές που ονειρεύεσαι σε αυγό, πληθωρικά burgers (βάλε στα οπωσδήποτε το “Loose Tie”), βουνά από κολασμένα pancakes και μερικά Brunch Plates για εσένα που δεν μπορείς να διαλέξεις αμαρτία (ενδεικτικά αναφέρουμε το “Ties Up” που περιλαμβάνει pancakes, δύο αυγά μάτια, λουκάνικο, bacon, maple syrop και σαλάτα εποχής). Το καλύτερο; Το Brunch in a Box, που σου φέρνει ένα ολόκληρο brunch σπίτι σου (από τις 8.30 έως τις 22.30) με ένα τηλεφώνημα. Εκτός από τον κατάλογο του brunch όμως, θα ανακαλύψεις επίσης υπέροχα ζυμαρικά (πες «ναι» στη Hangover Carbonara), τεράστιες σαλάτες, εξίσου κολασμένα κυρίως πιάτα και γλυκά που κάνουν θραύση σε όλα τα Βόρεια Προάστια. Το βραδάκι, πέρνα ακόμα μια βόλτα για τέλεια cocktails και ψαγμένες μουσικές. Ελπίδος 2Α και Γούναρη, Αγία Παρασκευή, 210600384, Fb: WallStreet Food and Bar

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.