- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πάρκο Ριζάρη
Η ανάπλαση τελείωσε και το πάρκο στη στάση «Ευαγγελισμός» περιμένει τους Αθηναίους να το ανακαλύψουν.
Η ανάπλαση τελείωσε και το πάρκο στη στάση «Ευαγγελισμός» περιμένει τους Αθηναίους να το ανακαλύψουν. «Σαν να μην είμαι στην Ελλάδα». Η Νίνα κάθεται στο πιο καινούργιο και καθαρό παγκάκι της Αθήνας. Ακούει μουσική από το mp3 της. Έχει γυρισμένη την πλάτη της στις μποτιλιαρισμένες, πολύβουες Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Μπροστά της ανοίγονται 10.000 τ.μ. πρασίνου με 98 δέντρα, 406 θάμνους και 9.000 τ.μ. χλοοτάπητα. «Πάρκο Ριζάρη, ο κήπος…Επιτέλους, εγκαίνια!», όπως γράφει στο ιστολόγιο “Katerina’s Diary”. Το πάρκο αυτό ήταν από τα πρώτα θέματα που κινητοποίησαν τους μπλόγκερ.
«Το πάρκο Ριζάρη ήταν για τους κατοίκους της περιοχής –αλλά και για όλους τους Αθηναίους– ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και συμπληρώνει, «είναι μια ακόμα ψηφίδα στη συνολική εικόνα που θέλουμε να έχει η πόλη μας στον τομέα αυτό». Για την ανάπλαση ο Δήμος συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Πατέρα. Δεν είναι η πρώτη συνεργασία του Δήμου με ιδιώτες. Έχει ξαναγίνει, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής μέσα από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων. «Θα πάρω από αυτούς που έχουν για να εξασφαλίσω αυτούς που δεν έχουν» είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο δήμαρχος της Αθήνας.
Οι εργασίες ανάπλασης ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009. Το έργο παραδόθηκε τον Δεκέμβριο. Ο χορηγός έφτιαξε μονοπάτια από κυβόλιθους και αντικατέστησε τα φώτα. Ο Δήμος έκανε τη φυτοτεχνική μελέτη, τις φυτεύσεις. Δεν αφαίρεσε δέντρο, μόνο αραίωσε τους αείλανθους. Ένα αυτοφυές είδος το οποίο ήταν ιδιαίτερα επιθετικό για τα υπόλοιπα φυτά του πάρκου. Προστέθηκαν μάλιστα νέα φυτικά είδη συμβατά με τα υπόλοιπα, και κυρίως μεσογειακά: ελιές, χαρουπιές, κουτσουπιές, κυπαρίσσια, πλατάνια, αγγελικές, δεντρολίβανα, κουμαριές.
Δίπλα στα δέντρα τοποθετήθηκαν τρία διακριτικά γλυπτά: «Πλαστικό όραμα» του Γ. Καλακαλά, «Μαζικοποίηση» του Γ. Λάμπρου και «Σύνθεση» του Χρ. Καπράλου. «Το Πάρκο Ριζάρη είναι μόνο η αρχή. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η συνολική διαμόρφωση θεματικών περιπάτων από το Πάρκο Ριζάρη, μέσω των χώρων του Πολεμικού Μουσείου, του Βυζαντινού Μουσείου και του Ωδείου, μέχρι τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο, το Ολυμπιείο και το Λόφο του Αρδηττού» λέει ο Νικήτας Κακλαμάνης.
«Για μένα η ανάπλαση ήταν καθοριστική» λέει η Ρίτα, η οποία περνάει ώρες μέσα στο περίπτερο. «Έχει ομορφύνει ο χώρος και είναι άλλη η αίσθηση να ανοίγεις την πόρτα του περιπτέρου και να βλέπεις όλο αυτό το πράσινο» συμπληρώνει. Στην οδό Ριζάρη είναι σταθμευμένο ένα Smart της δημοτικής αστυνομίας. «Είμαστε εδώ για την ευταξία του πάρκου» μου λέει ο ένας αστυνομικός, πολύ υπηρεσιακός. Η βάρδια τους είναι μέχρι να βραδιάσει.
Τα δέντρα εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα με 980 λίτρα οξυγόνου την ημέρα. Τα ίδια δέντρα απορροφούν το χρόνο 2.117 κιλά διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Όσον αφορά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, το πάρκο δεσμεύει 55 κιλά μικροσωματίδια, 10 κιλά διοξείδιο του αζώτου (NO2), 7 κιλά διοξείδιο του θείου (SO2) και 2 κιλά μονοξείδιο του άνθρακα (CO) ετησίως, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ατμόσφαιρας. Το πάρκο Ριζάρη προκειμένου να συντηρηθεί χρειάζεται δύο άτομα σε καθημερινή βάση και πολύ νερό. Για το πότισμα έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία για νέα γεώτρηση στην περιοχή προκειμένου να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες για νερό, κυρίως κατά τους τρεις θερινούς μήνες. Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο απαιτούνται 45 κυβικά μέτρα νερό την ημέρα, δηλαδή περίπου 5 κυβικά ανά στρέμμα.
Ο σταθμός Ευαγγελισμός του μετρό σε βγάζει κατευθείαν στο πάρκο. Ο περισσότερος κόσμος το διασχίζει μάλλον αγχωμένος καθώς βιάζεται να πάει στη δουλειά του. Στο βάθος ακούγεται ένα τύμπανο. Ο Νεοϋορκέζος ντι τζέι Κρις κάθεται μόνος και παίζει. Ήρθε για πρώτη φορά στο πάρκο τη Δευτέρα: «Είχα μόλις κατέβει από τον Λυκαβηττό. Είχε ήλιο, τα αδέσποτα έπαιζαν και αρκετός κόσμος ξεκουραζόταν στα παγκάκια. Μου άρεσε το σκηνικό. Σκέφτηκα, θα ξανάρθω εδώ αλλά μαζί με τη μουσική μου».
Το I.D. του άλσους
• Κληροδότημα από το 1844 του ευεργέτη Γεωργίου Pιζάρη. Έμπορος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.
• Στη διαθήκη του σημείωνε: «Τερπνότατον προς διασκέδασιν των µαθητών περιβόλιον, προς διατήρησιν του οποίου διατάττω να ληφθώσιν όλα τα αναγκαία µέτρα».
• Μέχρι το 2007 το πάρκο ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).
• Το 1975 κατασκευάστηκε το Πολεμικό Μουσείο.
• Τη δεκαετία του ’90 χωροθετήθηκε εκεί το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
• Μετά την ανάπλαση στου Ριζάρη σειρά έχουν: το Άλσος Προμπονά, έκτασης 29 στρεμμάτων στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα και η δημιουργία νέου χώρου πρασίνου στη Γαζία, έκτασης 1.926,70 τ.μ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.