- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ξέρεις για τα κρατητήρια της Kommandatur στο κέντρο της Αθήνας;
Κοραή 4, ένας χώρος μνήμης με ιστορίες της γερμανικής κατοχής
Ο αριθμός 4 της οδού Κοραή, υπήρξε πέρασμα βασανιστηρίων για πολλούς Έλληνες, Γερμανούς και Ιταλούς αντιφασίστες επί γερμανικής κατοχής. Η ιστορία του κτιρίου παραμένει άγνωστη σε πολλούς Αθηναίους που διέρχονται από εκεί καθημερινά, αγνοώντας το βίαιο παρελθόν του. Πριν μεταφερθούν σε γερμανικά στρατοδικεία, στρατόπεδα συγκέντρωσης και τόπους εκτελέσεων, πολλοί πέρασαν από τα κρατητήρια και κέντρα μεταγωγών της Kommandatur στην Κοραή, στον χώρο που σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος μνήμης, ενώ φιλοξενεί και πολιτιστικές δράσεις.
Άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και παιδιά 14 ετών, βρέθηκαν εκεί για ασήμαντα παραπτώματα. Σε πολλούς τοίχους οι κρατούμενοι έγραφαν ή χάραζαν με όποιο αιχμηρό αντικείμενο βρισκόταν στην κατοχή τους μηνύματα, ονόματα, χρονολογίες και διάφορα σχέδια που δίνουν πληροφορίες για τις άθλιες συνθήκες που βίωναν, αφήνοντας ανεξίτηλες μνήμες στις επόμενες γενιές.
Όταν τα γερμανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944, η Εθνική Ασφαλιστική ετοιμαζόταν να εγκατασταθεί στο κτίριο, το οποίο επιτάχθηκε όμως από το ΕΑΜ και αργότερα από την ελληνική Κυβέρνηση. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια η εταιρεία ανέλαβε έργα για τη διάσωση και την επισκευή του κτιρίου, από τις φθορές που είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στο χώρο των κρατητηρίων βρέθηκαν διάφορα αντικείμενα των κρατουμένων, παραπεταμένα ή κρυμμένα για μισό αιώνα, σε αθέατα σημεία των υπογείων, στις δεξαμενές, στα στεγανά της αποχέτευσης και στις εσοχές των μεταλλικών θυρών, τα οποία αφού δέχθηκαν τη φροντίδα των ειδικών, εκτίθενται πια στο κοινό.
Σημαντικός ήταν και ο κατάλογος των 239 ονομάτων κρατουμένων που βρέθηκαν στους τοίχους των κρατητηρίων, πολλοί από τους οποίους επέζησαν, εντοπίστηκαν και διηγήθηκαν την ιστορία τους εμπλουτίζοντας το αρχειακό υλικό.
Ο χώρος έχει κηρυχθεί σήμερα Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, καθώς τα κρατητήρια διασώθηκαν, συντηρήθηκαν και παραδόθηκαν στο κοινό ως επισκέψιμοι χώροι. Tον Αύγουστο του 1894 η εταιρεία γενικών ασφαλειών «η Εθνική» αγόρασε την οικία Rossels στην οδό Κοραή 4 και σαράντα χρόνια αργότερα, το 1936, προχώρησε στην ανοικοδόμηση του κτηρίου. Τρεις αρχιτέκτονες-μηχανικοί, οι Μ. Λυκούδης, Ι. Αξελός και Α. Κριεζής ανέλαβαν την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, πολυτελούς κτιρίου, πρωτοποριακού για τα δεδομένα της εποχής που μπορεί να αποτελέσει μία ενδιαφέρουσα βόλτα στην σκοτεινή ιστορία της κατοχής.
Info: Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, 2103243581, korai4.gr και Facebook
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.