- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ξέρεις για τα κρατητήρια της Kommandatur στο κέντρο της Αθήνας;
Κοραή 4, ένας χώρος μνήμης με ιστορίες της γερμανικής κατοχής
Ο αριθμός 4 της οδού Κοραή, υπήρξε πέρασμα βασανιστηρίων για πολλούς Έλληνες, Γερμανούς και Ιταλούς αντιφασίστες επί γερμανικής κατοχής. Η ιστορία του κτιρίου παραμένει άγνωστη σε πολλούς Αθηναίους που διέρχονται από εκεί καθημερινά, αγνοώντας το βίαιο παρελθόν του. Πριν μεταφερθούν σε γερμανικά στρατοδικεία, στρατόπεδα συγκέντρωσης και τόπους εκτελέσεων, πολλοί πέρασαν από τα κρατητήρια και κέντρα μεταγωγών της Kommandatur στην Κοραή, στον χώρο που σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος μνήμης, ενώ φιλοξενεί και πολιτιστικές δράσεις.
Άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και παιδιά 14 ετών, βρέθηκαν εκεί για ασήμαντα παραπτώματα. Σε πολλούς τοίχους οι κρατούμενοι έγραφαν ή χάραζαν με όποιο αιχμηρό αντικείμενο βρισκόταν στην κατοχή τους μηνύματα, ονόματα, χρονολογίες και διάφορα σχέδια που δίνουν πληροφορίες για τις άθλιες συνθήκες που βίωναν, αφήνοντας ανεξίτηλες μνήμες στις επόμενες γενιές.
Όταν τα γερμανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944, η Εθνική Ασφαλιστική ετοιμαζόταν να εγκατασταθεί στο κτίριο, το οποίο επιτάχθηκε όμως από το ΕΑΜ και αργότερα από την ελληνική Κυβέρνηση. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια η εταιρεία ανέλαβε έργα για τη διάσωση και την επισκευή του κτιρίου, από τις φθορές που είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στο χώρο των κρατητηρίων βρέθηκαν διάφορα αντικείμενα των κρατουμένων, παραπεταμένα ή κρυμμένα για μισό αιώνα, σε αθέατα σημεία των υπογείων, στις δεξαμενές, στα στεγανά της αποχέτευσης και στις εσοχές των μεταλλικών θυρών, τα οποία αφού δέχθηκαν τη φροντίδα των ειδικών, εκτίθενται πια στο κοινό.
Σημαντικός ήταν και ο κατάλογος των 239 ονομάτων κρατουμένων που βρέθηκαν στους τοίχους των κρατητηρίων, πολλοί από τους οποίους επέζησαν, εντοπίστηκαν και διηγήθηκαν την ιστορία τους εμπλουτίζοντας το αρχειακό υλικό.
Ο χώρος έχει κηρυχθεί σήμερα Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, καθώς τα κρατητήρια διασώθηκαν, συντηρήθηκαν και παραδόθηκαν στο κοινό ως επισκέψιμοι χώροι. Tον Αύγουστο του 1894 η εταιρεία γενικών ασφαλειών «η Εθνική» αγόρασε την οικία Rossels στην οδό Κοραή 4 και σαράντα χρόνια αργότερα, το 1936, προχώρησε στην ανοικοδόμηση του κτηρίου. Τρεις αρχιτέκτονες-μηχανικοί, οι Μ. Λυκούδης, Ι. Αξελός και Α. Κριεζής ανέλαβαν την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, πολυτελούς κτιρίου, πρωτοποριακού για τα δεδομένα της εποχής που μπορεί να αποτελέσει μία ενδιαφέρουσα βόλτα στην σκοτεινή ιστορία της κατοχής.
Info: Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, 2103243581, korai4.gr και Facebook
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα στη Ντισκομπάλα στον πεζόδρομο της Δελφών και στον Αρχάγγελο στο Μεταξουργείο
Χάρης Δούκας: «Με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους μπορούμε να σώσουμε ζωές»
Μια συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του getelectric.gr Δημήτρη Σκιάννη
Πανηγύρια που ξετυλίγονται σαν τεράστιες λαϊκές αγορές, με θρησκευτικό πρόσχημα αλλά με κοινωνικό περιεχόμενο
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Ίσως υπερβολή που περπατάω τόσο δρόμο τέτοια ώρα για να ακούσω τέκνο, αλλά το έχω ανάγκη να χτυπηθώ στο μπάπα μπούπα, που λέει και ο μπαμπάς μου.
Οι ημερομηνίες και οι θεματικές
Μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Θανάση Τσιάνο
Λίγο πριν μετατραπεί σε ξενοδοχείο φιλοξενεί την έκθεση «Wanderlust /all passports», σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Σ’ ένα κλαμπ της πλατείας Βικτωρίας στα μέσα του Οκτώβρη
Τι δουλειά έχει ένα τροπικό πτηνό στην Αθήνα; Ποια αποστολή ήρθε να εκπληρώσει; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Έσω έτοιμη. Expect and respect the unexpected!
Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των μικρών Αθηναίων, είπε ο Χάρης Δούκας
Μια συζήτηση με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου και τον αντιπρόεδρο της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας Χάρη Κουγιουμτζόπουλο
Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης φτιάχνει ένα ασφαλές σημείο διασκέδασης για τους μικρούς δημότες
Προτιμάς να έχεις δίπλα σου ένα διώροφο με κήπο ή μια πολυκατοικία-τέρας;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.