Άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι
Αν νομίζεις ότι έχεις επισκεφθεί κάθε αρχαίο μνημείο στην Αττική, ξανασκέψου το...
Ραμνούντα
Στα βορειοδυτικά της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Μαραθώνος βρίσκεται ο Ραμνούντας, ένας καλοδιατηρημένος αρχαιολογικός χώρος, όπου υπήρχε ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της θεάς Νέμεσης. Το άγαλμα της θεότητας είχε φιλοτεχνήσει ο Φειδίας, ενώ ο ναός καταστράφηκε κατά την εισβολή των Περσών το 480 π.Χ.
Θορικός
Στη δυτική πλαγιά του λόφου Βελατούρι βρίσκεται το κέντρο του αρχαίου δήμου Θορικού. Σήμερα σώζονται το θέατρο, μέρη του οικισμού και των εγκαταστάσεων από την επεξεργασία μετάλλων, τα νεκροταφεία και το ιερό της Δήμητρας και της κόρης. Το σημαντικότερο αξιοθέατο του αρχαιολογικού χώρου είναι το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο σήμερα στην Ελλάδα, ενώ στην ανατολική πλευρά του λόφου βρίσκεται ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου.
Μπρεξίζα
Στο Μικρό Έλος, νότια του Μαραθώνα, συναντάμε το ιερό των Αιγυπτίων θεών που ιδρύθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό. Σύμφωνα με επιγραφή το ιερό ενδέχεται να ήταν αφιερωμένο στο Σάραπι, εξελληνισμένη μορφή του αιγυπτιακού θεού Όσιρι. Κυρίαρχη θέση έχει η θεά Ίσιδα, σύντροφος του θεού Όσιρι, ενώ λατρευόταν και ο γιος τους θεός Ώρος. Σε κάθε πρόπυλο υπήρχαν τέσσερις βάσεις αγαλμάτων, καθένα από τα οποία απεικόνιζε την θεά Ίσιδα με διαφορετική ιδιότητα κάθε φορά. Κοντά στις βάσεις πεσμένα βρέθηκαν υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινα ανδρικά αγάλματα που μιμούνται την ιερατική κίνηση των αιγυπτιακών αγαλμάτων και φέρουν το επίσημο ένδυμα των Φαραώ και τα σύμβολα της Άνω και Κάτω Αιγύπτου.
Ιερό Αφροδίτης (Χαϊδάρι)
Ένας χώρος που ταυτίζεται με το Ιερό της Αφροδίτης, το οποίο αναφέρεται από τον Παυσανία καθ’ οδόν προς την Ελευσίνα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε περισσότερα για το είδος της λατρείας που λάμβανε χώρα. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτός ο χώρος χρησιμοποιείτο κατά τον εορτασμό των Ελευσίνιων Μυστήριων. Ο χώρος του ιερού της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά έχει αναστηλωθεί, αναδειχθεί, περιφραχτεί και είναι ανοιχτός στο κοινό.
Τύμβος Μαραθωνομάχων
Το σημαντικότερο σωζόμενο μνημείο της πεδιάδας του Μαραθώνα είναι ο Σωρός ή Τύμβος των Μαραθωνομάχων, όπως είναι πιο γνωστός. Έχει ύψος 9μ. και διάμετρο 50 μ. και σκεπάζει τα οστά των 192 Αθηναίων που έπεσαν στη μάχη του Μαραθώνα. Κάτω από το χώμα η ανασκαφική έρευνα έχει ανακαλύψει το τεφροφόρο στρώμα της πυράς με τα αποτεφρωμένα οστά. Μέσα στον Τύμβο βρέθηκαν και τα ίχνη του νεκρόδειπνου. Σύμφωνα με τα έθιμα, οι νικητές περισυνέλεξαν τους νεκρούς από το πεδίο της μάχης, τους έθεσαν στην πυρά και παρεκάθησαν σε περίδειπνο για να τιμήσουv την ανδρεία τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.