Life in Athens

Ανακάλυψε την Αθήνα με το κινητό στο χέρι

Η εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη» κι ένας περίπατος-ξενάγηση στο κέντρο της πόλης θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις όλα τα στοιχεία που συνδέουν τη χώρα μας με τη Γερμανία

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
360108-745984.jpg
Goethe-Institut Griechenland/ Gerasimos Bekas

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο πλουσιότερο ιδιωτικό μέγαρο του 19ου στην Αθήνα και τη θρυλική ερωτική ιστορία του Μιμίκου και της Μαίρης; Ποια σχέση έχει το πρώτο νοσοκομείο της πρωτεύουσας με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων; Ποια βίλα της Κηφισιάς φέρει το όνομα της  πρώτης ελληνικής εφημερίδας της Νέας Υόρκης; Και πού βρίσκεται το μνήμα του γιατρού, o οποίος βρέθηκε στο πλευρό του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι o οποίος προσπάθησε μάταια να σώσει τον θανάσιμα τραυματισμένο Καραϊσκάκη και συνέταξε τη νεκροψία του δολοφονημένου Καποδίστρια;

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα μπορείς να τα μάθεις από το κινητό σου μέσω της εφαρμογής «Γερμανικά ίχνη» του Ινστιτούτου Γκαίτε, η οποία όχι μόνο θα σου δώσει τις απαντήσεις, αλλά είναι και μια αφορμή να βγεις στους δρόμους της Αθήνας για να τις ανακαλύψεις. Το στοιχείο που συνδέει όλα αυτά τα σημεία της πόλης και τις ιστορίες τους, τόσο από τον 19ο όσο και από τον 20ό αιώνα, είναι η σχέση τους με τη Γερμανία.

Σιδηρoδρομικός Σταθμός Ρουφ © Goethe-Institut Athen

Με ένα κινητό στο χέρι είναι ευκαιρία να μάθεις όσα δεν ξέρεις για τη σχέση Ελλάδας - Γερμανίας στο παρελθόν, να μυηθείς στην αρχιτεκτονική, να γνωρίσεις τους πρωταγωνιστές της εποχής και να δεις, μεταξύ άλλων, εικόνες από το εσωτερικό κτιρίων που δεν είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Πίσω από τα 60 και πλέον σημεία −από κτίρια έως επιτύμβια μνημεία− που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή, βρίσκονται αρχιτέκτονες ή ιδιοκτήτες με καταγωγή από τη Γερμανία, που ο καθένας με τον δικό του προσωπικό τρόπο άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην ελληνική πρωτεύουσα.

Με τη βοήθεια ενός διαδραστικού χάρτη όπου προβάλλονται τα μνημεία, μπορείς να ανακαλύψεις το «κρυμμένο» προφίλ του καθενός από αυτά με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε μέσα από το επεξηγηματικό κείμενο και τις συνοδευτικές φωτογραφίες, είτε μέσα από μια ηχογραφημένη αφήγηση, που σου επιτρέπει να περιεργαστείς το μνημείο όσο ακούς τις πληροφορίες.

Σκοπευτήριο Καισαριανής ©Goethe-Institut Athen

Η εφαρμογή περιλαμβάνει πολυάριθμες φωτογραφίες, αρχεία και ηχητικές αφηγήσεις, ενώ παράλληλα με τη λειτουργία GPS ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει τα κτίρια που βρίσκονται κοντά του (ή στον περιβάλλοντα χώρο). Άλλο ένα χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ακόμα κι αν δεν είσαι συνδεδεμένος στο ίντερνετ, με την προϋπόθεση όμως να έχεις κατεβάσει τα δεδομένα στο κινητό σου.

Αν το ταξίδι εξερεύνησης με την εφαρμογή «Γερμανικά ίχνη στην Ελλάδα» σε γοητεύσει, τότε αναζήτησε τον ψηφιακό ταξιδιωτικό οδηγό του παγκόσμιας δράσης πολιτιστικού ιδρύματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο Ισραήλ, τη Βραζιλία, τη Στοκχόλμη, την Ιρλανδία, την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας ή την Ουκρανία, όπου ήδη λειτουργεί με επιτυχία.

Ξεναγήσεις - Ανακαλύπτοντας την Αθήνα με την εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη»

Ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος με ειδίκευση σε αθηναϊκά θέματα, θα πραγματοποιήσει έναν περίπατο-ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας ώστε να ανακαλύψουμε τα κυριότερα σημεία της εφαρμογής «Γερμανικά ίχνη». Στόχος είναι αυτή η ξενάγηση γνωριμίας να προσφέρει στον επισκέπτη μια πληρέστερη συνολική εικόνα για το ύφος και την ατμόσφαιρα της νεότερης Αθήνας, στρέφοντας το βλέμμα στις προσόψεις των κτιρίων της Αθήνας και την αλληλεπίδραση των ιστορικών περιόδων και των αντιφάσεων που συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης. 

«Γερμανικά Ίχνη» © Goethe-Institut Athen/Νίκος Παπαγγελής

Η διαδρομή αρχίζει και τελειώνει στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και ακολουθεί τον άξονα ανάμεσα στις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας με ενδιάμεσες στάσεις. Προϋπόθεση για να πάρεις κι εσύ μέρος στην ξενάγηση είναι να έχεις κατεβάσει την εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη». Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα δοθούν με σειρά προτεραιότητας

Οι επόμενες προγραμματισμένες ξεναγήσεις είναι στις 24 Ιουνίου & 22 Ιουλίου ενώ θα συνεχιστούν στις αρχές Οκτωβρίου. Κάθε ξενάγηση ξεκινάει στις 11.00 και διαρκεί περίπου 2 ώρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.