Ελεύθερη είσοδος στις Εκδηλώσεις Λόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Διακεκριμένοι επιστήμονες και συγγραφείς συζητούν για τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ιστορία στο ΚΠΙΣΝ
Για επτά ημέρες (19-25/6) η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει επτά εκδηλώσεις λόγου στις νέες εγκαταστάσεις της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival. Τα θέματα των εκδηλώσεων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: από το δημοτικό τραγούδι στον Σολωμό και τον Σικελιανό, από τον Καπετανάκη στη Σιμόν Βέιλ και από τον Λούθηρο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, υπό την επιμέλεια του Πρόεδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρου Ζουμπουλάκη. Διακεκριμένοι επιστήμονες και συγγραφείς θέτουν και συζητούν ερωτήματα για τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ιστορία, ενώ γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν κείμενα συναφή με το περιεχόμενο κάθε εκδήλωσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
19/6: Τι σημαίνει σήμερα για μας το δημοτικό τραγούδι;
Αν και νοθεύτηκε πολύ νωρίς, υπέστη καπηλική εκμετάλλευση από απεχθή καθεστώτα, και σήμερα πλήττεται από τις ρηχές απομιμήσεις του, το δημοτικό τραγούδι εξακολουθεί να συγκινεί ευρύτερα, αλλά και να κινεί το ενδιαφέρον της φιλολογίας.
Η γλώσσα του, τα μοτίβα του, οι αφηγηματικές του τεχνικές, οι αναλογίες της σύνταξής του με τη σύνταξη παλαιότερων εκδοχών του ελληνικού ποιητικού λόγου, η σχέση του με την ποίηση των περίοικων λαών, το πνεύμα του, όπως αποκρυσταλλώνεται στα κλέφτικα ή στα τραγούδια της ξενιτιάς, του Χάρου και της αγάπης, η τόλμη του να καταπιάνεται με ακραίες εμπειρίες, όπως στις παραλογές, παραμένουν κεφάλαια που αξίζουν την ενδελεχή μελέτη.
Ομιλητές: Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. και Νέας Υόρκης), Αλέξης Πολίτης (Ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Παντελής Μπουκάλας (Συγγραφέας, δημοσιογράφος). Συντονιστής: Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ). Ανάγνωση: Κώστας Φιλίππογλου (Ηθοποιός)
20/6: Ανάγνωση της Γυναίκας της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού
Η Γυναίκα της Ζάκυθος είναι για πολλούς το καλύτερο έργο του Σολωμού, ένα σύνθετο και πρωτοποριακό λογοτεχνικό εγχείρημα. Γραμμένο στη ρυθμική πρόζα του βιβλικού verset, σε αριθμημένες παραγράφους και έντιτλα αριθμημένα κεφάλαια, συνδυάζει τη σάτιρα, το γκροτέσκο, το υψηλό και το λυρικό, και πραγματεύεται ζητήματα προσωπικά, εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά, με άξονα το αντιθετικό δίπολο Κακό-Καλό. Κεντρικά πρόσωπα: η ανώνυμη Γυναίκα της Ζάκυθος και ο αφηγητής Ιερομόναχος Διονύσιος, ο οποίος εμπλέκει τον αναγνώστη στις οραματικές-προφητικές αποκαλύψεις του. Άλλωστε, ο τίτλος που ο Σολωμός θα έδινε στο εντέλει ανολοκλήρωτο αυτό έργο είναι Όραμα του Διονύσιου Ιερομόναχου, εγκάτοικου εις ξωκλήσι Ζακύνθου.
Εισαγωγική ομιλία: Κατερίνα Τικτοπούλου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ). Συντονιστής: Φίλιππος Τσιμπόγλου (Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ). Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Στεφανία Γουλιώτη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννος Περλέγκας
21/6: Άγγελος Σικελιανός, Μήτηρ Θεού. 100 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση (1917)
Πριν από εκατό χρόνια, τον Απρίλιο 1917, ο Σικελιανός αρχίζει να δημοσιεύει στο περιοδικό Λόγος ένα από μεγαλύτερα ποιήματα της νεοελληνικής ποίησης, το Μήτηρ Θεού. Η δημοσίευση θα ολοκληρωθεί το 1919 στο ίδιο περιοδικό. «Όλη η νεκρώσιμη ακολουθία, επιζητώντας μόνο «τόπο χλόης και αναπαύσεως’», άξαφνα ανάμεσα από τα δάκρυα, δοξαστική της Μοίρας και της Δημιουργίας, να η Μήτηρ Θεού», κατά τον λόγο του ίδιου του Σικελιανού.
Ομιλητές: Ευριπίδης Γαραντούδης (Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.), Γιώργος Κοροπούλης (Ποιητής). Συντονιστής: Μαρία Γεωργοπούλου, Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ. Ανάγνωση: Γιώργος Κοροπούλης
22/6: Ο Δημήτριος Καπετανάκης αναγνώστης και οι αναγνώστες του Καπετανάκη
Ο δοκιμιογράφος και ποιητής Δημήτριος Καπετανάκης (1912-1944) διακρινόταν για τη βαθιά του καλλιέργεια, την ευαισθησία και το εξαιρετικό αναγνωστικό του κριτήριο. Πολύγλωσσος, με σπουδές στην Αθήνα, τη Χαϊδελβέργη και το Καίμπριτζ, με ενδιαφέροντα στη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες, διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο δοκιμιακό λόγο. Η αναζήτηση της φιλοσοφίας στη λογοτεχνία και το ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο πέρα και πάνω από το έργο τον διαφοροποιούν από τους δοκιμιογράφους και κριτικούς της γενιάς του. Οι εισηγητές θα επιχειρήσουν να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα της σκέψης του, μέσα από τον διάλογό του με τον Πλάτωνα και τον Κίρκεγκωρ· τον Ντοστογιέβσκι, τον Προυστ και την Ντίκινσον· τον Βίνκελμαν, τον Βαν Γκογκ και τον Τσαρούχη.
Ομιλητές: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.), Κώστας Ιωαννίδης (Ιστορικός τέχνης, επίκουρος καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής Τέχνης Α.Σ.Κ.Τ.), Εμμανουέλα Κάντζια (Δρ. Συγκριτικής Φιλολογίας, καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση). Συντονιστής: Μάνος Δημητρακόπουλος (Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ). Ανάγνωση: Κατερίνα Διδασκάλου (Ηθοποιός)
23/6: Η πνευματική μαρτυρία της Σιμόν Βέιλ (1909-1943)
«Αν και συνδικαλίστρια, προειδοποιεί για τους κινδύνους της συλλογικότητας· αν και επαναστάτρια, ευαγγελίζεται την κοινωνική ειρήνη· ειρηνίστρια, στρατεύεται με το όπλο στο χέρι στο πλευρό των Ισπανών δημοκρατών· υποστηρικτής της Συμφωνίας του Μονάχου, μετά την προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας καλεί σε ένοπλη αντίσταση ενάντια στον Χίτλερ· ελευθεριακή, υποστηρίζει στο L’ Enracinement (Το ρίζωμα) πως ‘‘η τάξη είναι η πρώτη ανάγκη της ψυχής’’· εβραία, απορρίπτει μετά βδελυγμίας τον Θεό της οργής και της εκδίκησης της Παλαιάς Διαθήκης· [...] χριστιανή με καθολικές τάσεις, δεν διστάζει να καταγγείλει την προδοσία της Εκκλησίας υπό την κηδεμονία της Ρώμης» (Ζακ Ζυλιάρ). Σε αυτήν που ο Καμύ θεωρούσε «το μόνο μεγάλο πνεύμα της εποχής μας», είναι αφιερωμένη τούτη η εκδήλωση.
Ομιλητές: Florence de Lussy (Επίτιμη Γενική Συντηρήτρια στο Τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας), Θανάσης Γιαλκέτσης (Συγγραφέας, δημοσιογράφος), Φιλήμονας Πατσάκης (Συγγραφέας), Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ). Συντονιστής: Μάνος Δημητρακόπουλος (Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ)
24/6: Η σημασία της Μεταρρύθμισης στον δυτικό πολιτισμό. Πέντε αιώνες από τη θυροκόλληση των 95 θέσεων του Λουθήρου (1517-2017)
Πριν από 500 χρόνια ένας άσημος, φοβισμένος Αυγουστινιανός μοναχός, ανίκανος μέχρι τότε ακόμη και να αρθρώσει τις προσευχές του μπροστά στον Θεό, τόλμησε να υψώσει τη φωνή του θυροκολλώντας τις 95 θέσεις του και βάζοντάς τα με την παντοδύναμη Ρώμη. Τίποτα δεν έμεινε το ίδιο από τότε στην Ευρώπη. Σήμερα όλος ο κόσμος αναστοχάζεται το έργο, τη συνεισφορά, το μήνυμα και την επιρροή του Λουθήρου. Ο μεγάλος αναμορφωτής είναι σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι μια καλύτερη γνωριμία με το έργο του Λουθήρου και τον ρόλο του στη διαμόρφωση του κόσμου μας είναι εντελώς απαραίτητη και στον τόπο μας.
Ομιλητές: Γιώτης Κανταρτζής (Ποιμένας της Α΄ Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθηνών), Γεράσιμος Μακρής (Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο). Συντονιστής: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ). Ανάγνωση: Ιερώνυμος Καλετσάνος (Ηθοποιός)
25/6: «Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό, όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο» (Γ. Σεφέρης). Πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου
Με αφορμή τη συμπλήρωση πεντηκονταετίας από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών (21η Απριλίου 1967), συζητάμε την παρέμβαση των λογοτεχνών και διανοουμένων στη δημόσια σφαίρα στα δίσεχτα χρόνια της χούντας. Ειδικότερα, θα συζητήσουμε τον ρόλο της λογοκρισίας, της καταστολής και της εξορίας στη βιωματική εμπειρία της γραφής, καθώς και την προετοιμασία του νέου λογοτεχνικού πεδίου της Μεταπολίτευσης σε ό,τι αφορά την πνευματική κίνηση των ιδεών στα περιοδικά λόγου και τέχνης.
Ομιλητές: Λίζυ Τσιριμώκου (Καθηγήτρια Γενικής και Συγκριτικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.), Γιάννης Παπαθεοδώρου (Αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Κώστας Καραβίδας (Επιστημονικός συνεργάτης στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Συντονιστής: Δημήτρης Δημητρόπουλος (Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ). Ανάγνωση: Νίκος Γιωργάκης, (Ηθοποιός)
Info: Δευτέρα 19 Ιουνίου - Κυριακή 25 Ιουνίου 2017. Ώρα 18.30 - 20.30. Είσοδος ελεύθερη. Πύργος Βιβλίων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα στη Ντισκομπάλα στον πεζόδρομο της Δελφών και στον Αρχάγγελο στο Μεταξουργείο
Χάρης Δούκας: «Με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους μπορούμε να σώσουμε ζωές»
Μια συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του getelectric.gr Δημήτρη Σκιάννη
Πανηγύρια που ξετυλίγονται σαν τεράστιες λαϊκές αγορές, με θρησκευτικό πρόσχημα αλλά με κοινωνικό περιεχόμενο
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Ίσως υπερβολή που περπατάω τόσο δρόμο τέτοια ώρα για να ακούσω τέκνο, αλλά το έχω ανάγκη να χτυπηθώ στο μπάπα μπούπα, που λέει και ο μπαμπάς μου.
Οι ημερομηνίες και οι θεματικές
Μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Θανάση Τσιάνο
Λίγο πριν μετατραπεί σε ξενοδοχείο φιλοξενεί την έκθεση «Wanderlust /all passports», σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Σ’ ένα κλαμπ της πλατείας Βικτωρίας στα μέσα του Οκτώβρη
Τι δουλειά έχει ένα τροπικό πτηνό στην Αθήνα; Ποια αποστολή ήρθε να εκπληρώσει; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Έσω έτοιμη. Expect and respect the unexpected!
Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των μικρών Αθηναίων, είπε ο Χάρης Δούκας
Μια συζήτηση με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου και τον αντιπρόεδρο της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας Χάρη Κουγιουμτζόπουλο
Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης φτιάχνει ένα ασφαλές σημείο διασκέδασης για τους μικρούς δημότες
Προτιμάς να έχεις δίπλα σου ένα διώροφο με κήπο ή μια πολυκατοικία-τέρας;
Δείτε το πρόγραμμα και κλείστε θέση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.