- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Γενιά της Πρωτογένους
Η καθημερινότητα του πιο ζωντανού δρόμου του Ψυρρή, όπως τη ζουν οι άνθρωποί του
«Αυτό που ζούμε καθημερινά στην Πρωτογένους, θα μπορούσε να γίνει σίριαλ ή ταινία. Ο κάθε ένας από εμάς έχει τις ιδιαιτερότητές του, το χαρακτήρα του και ταυτόχρονα επικοινωνούμε όλοι μεταξύ μας». Ο Νίκος Κούρος, ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου Lemon Poppy Seed, δεν θα μπορούσε να περιγράψει με καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στο μικρό αθηναϊκό δρόμο στου Ψυρρή. Φτάνει να την επισκεφτεί κανείς ένα απόγευμα και αμέσως θα καταλάβει τα λόγια του κομμωτή. Έξω από το Color φερέλπιδες skaters αράζουν με τους βετεράνους στο μαύρο παγκάκι που κοσμεί το πεζοδρόμιο του υπόγειου καταστήματος. Στις Παλιοσυνήθειες κάποια αναμπουμπούλα επικρατεί, ένα έπιπλο βγαίνει από το μαγαζί, άλλο μπαίνει. Δίπλα ακριβώς, στο Τρανζίστορ, η συζήτηση έχει ανάψει στα τραπεζάκια, ενώ το «girl squad» της οδού αράζει σύσσωμο έξω από τη Γουαδελούπη, το κατάστημα με vintage ρούχα της Αγγελικής Δανοπούλου.
Καλοχτενισμένα κορίτσια που μόλις έχουν ανανεώσει την κουπ τους στο Lemon Poppy Seed κατευθύνονται στο Barrett για το πρώτο ποτό της βραδιάς, ενώ στο αδερφάκι του, το δισκάδικο Syd, έχει στηθεί το σύνηθες πηγαδάκι στο τραπεζάκι μπροστά από τη βιτρίνα του μαγαζιού, με μπίρες και τσιγάρα. Μάλιστα, σε λίγες μέρες ετοιμάζεται να ανοίξει ένα ακόμα κατάστημα, η πιτσαρία Crust. Η Πρωτογένους είναι ένα θορυβώδες μελίσσι και οι άνθρωποι των καταστημάτων της πετούν από τη μία κυψέλη στην άλλη, αδιάκοπα.
Παλιοσυνήθειες
Η άνοιξη της οδού Πρωτογένους έγινε σταδιακά. Το πρώτο κατάστημα που άνοιξε στο δρόμο, δίπλα στις βιοτεχνίες παπουτσιών και δέρματος (που είχαν ήδη αρχίσει να καταρρέουν από το 2005, όταν η πιάτσα της διασκέδασης μεταφέρθηκε στο Γκάζι και στη συνέχεια όταν βάθυνε η κρίση εξαφανίστηκαν), ήταν το Color Skates του Βασίλη Αράμβογλου. Ο αυθεντικός αθηναϊκός ναός του skate άνοιξε το 2008, τότε που η Πρωτογένους ήταν ένας «διαφορετικός δρόμος», όπως λέει ο Βασίλης, ένας δρόμος δύσκολος. Έξι μήνες μετά άνοιξε το Lemon Poppy Seed και το 2010 εγκαινιάστηκε το Τρανζίστορ. Σήμερα μιλάμε για ένα δρόμο στον οποίο μπορείς να περάσεις όλη σου τη μέρα, έχοντας ικανοποιήσει όλες σου τις ανάγκες. Ο Βασίλης Αράμβογλου, που έζησε την εξέλιξη αυτά τα 9 χρόνια, λέει με σιγουριά: «Οι άνθρωποι κάνουν αυτόν το δρόμο. Βοηθάμε ο ένας τον άλλο, σκαρώνουμε μεταξύ μας συνεργασίες, επισκεπτόμαστε ο ένας το μαγαζί του άλλου».
Treasure House
Απέναντι από το Color βρίσκεται το Treasure House του Γιώργου Καρρά, ο οποίος συλλέγει ήδη από το 2006 ρούχα περασμένων δεκαετιών, αναζητώντας τα στα αποθέματα βιοτεχνιών εποχής και σε ιδιωτικές συλλογές συλλεκτών της Ιταλίας και της Γαλλίας. Τον Μάρτιο του 2014 αποφάσισε να εγκαταλείψει το showroom που διέθετε επίσης στην περιοχή του Ψυρρή και να ανοίξει την Treasure House Boutique στον αριθμό 6 της οδού. «Είπα στον Γιώργο, “έλα εδώ στην Πρωτογένους να κάνουμε γειτονιά!”» μαρτυρά η Αγγελική, ιδιοκτήτρια της Γουαδελούπης που μαζί με το Like Yesterday’s ήταν τα δύο πρώτα μαγαζιά vintage clothing της περιοχής. «Τα μαγαζιά μας είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο που φεύγεις χωρίς να σε νοιάζει ότι θα το αφήσεις αφύλαχτο. Πας μέχρι το Barrett, για παράδειγμα, και ακόμα μπορείς να το τσεκάρεις. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί πολλές φιλίες» επιβεβαιώνει ο Γιώργος Καρράς που τον βρήκαμε να αράζει στο σκαλοπάτι του καταστήματός του με το φίλο του Χάρη. «Κυρίως έξω καθόμαστε, ειδικά αν δεν έχει πολλή δουλειά αράζουμε έξω από τα μαγαζιά μας, μιλάμε μεταξύ μας, κυλάει αλλιώς η μέρα».
Like Yesterday's
Μία από τις φρέσκιες προσθήκες στη γειτονιά είναι οι El Rocks, οι σχεδιάστριες Έλλη Κουραντίδου και Μαρία Κουκούτση που έχουν δημιουργήσει ένα brand με 90s αισθητικής street wear, που αντλεί έμπνευση από τα νέα κορίτσια και τις γυναίκες που αισθάνονται όμορφα με τον εαυτό τους, το σώμα τους, την αντίληψή τους για την αισθητική και τη μόδα. Πριν μετακομίσουν στο υπόγειο κατάστημα του αριθμού 12, δίπλα ακριβώς από το Τρανζίστορ, οι καινοτόμες δημιουργίες τους ήταν διαθέσιμες στο showroom τους στην οδό Αγάθωνος. «Την αγαπάμε πολύ την Πρωτογένους, βγαίναμε εδώ και μας άρεσε πάρα πολύ το κλίμα, η παρεΐστικη ατμόσφαιρα που επικρατεί, έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε μαγαζί σε αυτόν το δρόμο» λένε η Έλλη και η Μαρία. Το υπόγειο κατάστημά τους/showroom βρίσκεται ανάμεσα από το Τρανζίστορ και τη Γουαδελούπη, έτσι, συνήθως αράζουν έξω μαζί με την Αγγελική και από το παγκάκι τους περνά όλη η Πρωτογένους. Μασκότ των συχνών συνάξεων η Snob, το πανέμορφο πιτ μπουλ της Μαρίας και «Βασίλισσα της Λεβεντογένους», όπως την αποκαλούν.
Color
Στην παρέα τους έρχεται συχνά η Χριστίνα, η ψυχή του Τρανζίστορ που το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έσβησε 7 κεράκια και το γιόρτασε με ένα 3ήμερο γεμάτο events στα οποία συμμετείχαν όλοι οι άνθρωποι του εναλλακτικού δρόμου. «Στην αρχή ήταν δύσκολα, όμως όταν ήρθαμε εδώ βρήκαμε το Color και το Lemon Poppy Seed. Σήμερα, η Πρωτογένους για εμένα είναι μία μεγάλη οικογένεια, ένα στέκι» λέει η Χριστίνα. Η Αγγελική προσθέτει: «Υπάρχουν μέρες που δεν θέλουμε να φύγουμε από το δρόμο. Κλείνουμε τα μαγαζιά μας και βγαίνουμε όλοι παρέα για ποτό. Δεν υπήρξε στιγμή ανταγωνισμός μεταξύ μας, άλλωστε ο καθένας έχει διαφορετικό αντικείμενο. Ακόμα και που είμαστε τρία μαγαζιά με vintage ρούχα, έχουμε διαφορετικό ύφος ο καθένας». «Κάθε μαγαζί έχει τη δική του ιστορία, τον δικό του χαρακτήρα, δεν υπάρχουν φαγωμάρες» συμφωνεί ο Νίκος Κούρος που άφησε για λίγο το σεσουάρ για να μιλήσει για τον αγαπημένο του δρόμο. «Αν έχω κάποιο επαγγελματικό ραντεβού θα το κάνω στο Τρανζίστορ, το βράδυ θα πάω για το ποτό μου στο Barrett, που δεν το βλέπω και πολύ από εδώ που βρίσκομαι» καταλήγει.
Barret
Cid
To Barrett είναι μία ακόμα προσθήκη που εκτίναξε τη δημοφιλία της Πρωτογένους. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από όταν άνοιξε τις πόρτες του, το φθινόπωρο του 2015, έγινε το στέκι που συσπειρώνει την εναλλακτική ελληνική μουσική σκηνή. Chickn, Mani Deum, A Victim Of Society, Prins Obi & The Dream Warriors, Jack Heart και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίσει για πολύ ακόμα, είναι μερικά από τα ονόματα που θα πετύχεις να κάθονται στην μπάρα του, ή να δίνουν ένα live session, καθώς από τότε που άνοιξε το δισκάδικο Syd, τα live που γίνονται είναι συχνά.
Στο τραπεζάκι έξω από τη βιτρίνα του δισκοπωλείου πολύ συχνά συναντά κανείς τον Μάνο Καρακατσάνη, των Mani Deum ή και «άρχοντα του σκότους», όπως τον προλόγισαν τα παιδιά που δουλεύουν στο Barrett, που εργάζεται στο Syd. «Η Πρωτογένους είναι ένας δρόμος που έχει μπουστάρει πολύ την εναλλακτική μουσική σκηνή της Αθήνας. Ειδικά εδώ, στο Syd, είμαστε περήφανοι που μπορεί να βρει κανείς δίσκους που δύσκολα θα βρει αλλού, αλλά και το merch των ελληνικών συγκροτημάτων. Ναι, είμαστε μία γενιά. Επίσης είναι ένας δρόμος που κάποιος από 20-40 ετών μπορεί να βρει κάτι που θα τον ικανοποιήσει».
«Το Τρανζίστορ, οι Παλιοσυνήθειες και το κομμωτήριο Lemon Poppy Seed είναι ο πυρήνας που συγκέντρωσε τους εναλλακτικούς ανθρώπους στην περιοχή και μας παρακίνησε και εμάς να έρθουμε εδώ. Πρώτη η Γουαδελούπη, έπειτα εμείς και μετά το Treasure House κάναμε την αρχή για ένα δρόμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Αν και πιστεύω πως θα εκτινάσσονταν εμπορικά, αν πεζοδρομούνταν. Το Barrett επίσης μας βοήθησε πολύ. Εξελίσσεται όμορφα ο δρόμος, έχει μια μοναδική δυναμική» λέει ο Χρήστος που μαζί με τη σύντροφό του Ζέτα διατηρούν το Yesterday’s Vintage στο 16 της Πρωτογένους. Το Yesterday’s συμπληρώνει την τριπλέτα των καταστημάτων με vintage ρούχα. Τα δικά τους έρχονται κυρίως από την Αγγλία και τις ΗΠΑ και κινούνται στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 στις οποίες υπάρχει μεγάλο στοκ. Επίσης, ψάχνουν οι ίδιοι και βρίσκουν κομμάτια ραμμένα στο χέρι από ελληνίδες μοδίστρες, κυρίως των δεκαετιών ’60 και ’70.
Lemon Poppy Seed
«Όποιος έρθει μία φορά στην Πρωτογένους, γίνεται μόνιμος», μια φράση που ξεστόμισαν με χαμόγελο ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργαζόμενοι σε έναν από τους πιο cool δρόμους της Αθήνας. Με την προσθήκη της πιτσαρίας δεν έχει μείνει πια κατάστημα ξενοίκιαστο. Αυτή είναι η Πρωτογένους και αυτή είναι η γενιά της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα στη Ντισκομπάλα στον πεζόδρομο της Δελφών και στον Αρχάγγελο στο Μεταξουργείο
Χάρης Δούκας: «Με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους μπορούμε να σώσουμε ζωές»
Μια συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του getelectric.gr Δημήτρη Σκιάννη
Πανηγύρια που ξετυλίγονται σαν τεράστιες λαϊκές αγορές, με θρησκευτικό πρόσχημα αλλά με κοινωνικό περιεχόμενο
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Ίσως υπερβολή που περπατάω τόσο δρόμο τέτοια ώρα για να ακούσω τέκνο, αλλά το έχω ανάγκη να χτυπηθώ στο μπάπα μπούπα, που λέει και ο μπαμπάς μου.
Οι ημερομηνίες και οι θεματικές
Μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Θανάση Τσιάνο
Λίγο πριν μετατραπεί σε ξενοδοχείο φιλοξενεί την έκθεση «Wanderlust /all passports», σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Σ’ ένα κλαμπ της πλατείας Βικτωρίας στα μέσα του Οκτώβρη
Τι δουλειά έχει ένα τροπικό πτηνό στην Αθήνα; Ποια αποστολή ήρθε να εκπληρώσει; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Έσω έτοιμη. Expect and respect the unexpected!
Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των μικρών Αθηναίων, είπε ο Χάρης Δούκας
Μια συζήτηση με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου και τον αντιπρόεδρο της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας Χάρη Κουγιουμτζόπουλο
Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης φτιάχνει ένα ασφαλές σημείο διασκέδασης για τους μικρούς δημότες
Προτιμάς να έχεις δίπλα σου ένα διώροφο με κήπο ή μια πολυκατοικία-τέρας;
Δείτε το πρόγραμμα και κλείστε θέση
Μιλήσαμε με την εικονογράφο και γραφίστρια για τη ζωή στην Αθήνα, τις γυναίκες που ζωγραφίζει, τις δυσκολίες του ελεύθερου επαγγέλματος
«Ο μεγαλύτερος αθηναϊκός μου φόβος είναι να έχει ντέρμπι την ημέρα που έχω live»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.