- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εκτός από το προφανές (=γελάμε με τα χάλια μας), ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που η δουλειά τους είναι να μας κάνουν να γελάμε. Όπως ο Λάμπρος Φισφής.
➊ Γελάμε με τη γελοία πλευρά της πραγματικότητας, που κάτω από συγκεκριμένο φως (=κατόπιν εορτής, κάμποσων σφηνακίων και εξ αποστάσεως) φαίνεται αστεία.
➋ Περιπέτειες του τύπου «τι πέρασα σε δημόσια υπηρεσία/μέσα σε τιγκαρισμένο λεωφορείο/ όταν με κατούρησε περιστέρι» κ.λπ. κ.λπ., ενώ είναι τραγικές σε actual χρόνο, στην αφήγηση, και μετά από μερικές πρόβες, δεν σου μένει άντερο.
➌ Γελάμε με πράγματα που μας λένε τα παιδιά μας («θέλω ένα πλεϊστέισον 4x4»), οι γονείς μας («μου είπε να το κάνω με ηλεκτρονικότητα») ή άσχετοι άνθρωποι στο δρόμο («σου περισσεύουν πενήντα ευρώ, καλέ κοπελιά;»)
➍ Με τους Έλληνες σκιτσογράφους ρίχνουμε πολύ γέλιο. Όπως και με τους Έλληνες πολιτικούς. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι πιο καλαμπουριτζήδες, τελικά.
➎ Ήδη μου τελειώνουν αυτά με τα οποία γελάμε και είμαι μόνον στο (5). Ο Λάμπρος Φισφής λοιπόν είναι από αυτούς που με κάνουν να γελάω μέχρι δακρύων, όχι τώρα που έχει γίνει φίρμα λόγω τηλεόρασης, αλλά από τότε που τον πρωτοείδα, αθώο παιδί ακόμα, να κάνει stand-up. Έστελνα φίλους να τον δούνε στο μουντό Άμστερνταμ, όταν εμφανιζότανε εκεί (διάστημα κατά το οποίο είχε πέσει στα τάρταρα η κατανάλωση μαριχουάνας, και όχι μόνον στους Έλληνες φοιτητές). Παίζει να είναι ο καλύτερος, παρόλο που έχουμε τους καλύτερους stand-up-άδες του κόσμου, και τους περισσότερους σε αναλογία με τον πληθυσμό.
➏ Ο Λάμπρος Φισφής εμφανίζεται για μερικές Κυριακές ακόμα στο «Ακροπόλ» – το παραδοσιακό θέατρο των επτακοσίων θέσεων, άρα έχει κερδηθεί το στοίχημα «χαχαχα, να δούμε αν μπορεί ένας stand-up-πάς να γεμίσει μεγάλο θέατρο ή όχι», μπορεί (να το γεμίσει) και με το παραπάνω, και για πολλές Κυριακές μάλιστα.
➐ Το σόου του έχει τρομερό γέλιο, τίτλο «Δες το θετικό + μωρό», και «υπεραναλύει τις θετικές στιγμές της ζωής» μαζί με το σοκ-του-δε-σίστεμ που είναι ένα μωρό στην ήρεμη κατά τα άλλα συμβίωση δύο ή περισσότερων ατόμων.
➑ Λέει από την αρχή όμως ο άνθρωπος ότι αν θέλετε να δείτε μια παράσταση για να γίνετε σοφότερος, μην πάτε στο «Δες το θετικά», ούτε αν ψάχνετε το νόημα της ζωής και κατά πόσον υπάρχει θεός. Αν θέλετε να γελάσετε μέχρι δακρύων ενώ αυτοσαρκάζεται ο καλλιτέχνης, κι εσείς μαζί του, να πάτε οπωσδήποτε. Όπως και αν είστε ντάουν, έχετε κατάθλιψη ή κόψατε πρόσφατα τα μαλακά ντραγκς.
➒ Η γυναίκα του Λάμπρου, η Σάρα Τοσκάνο, είναι η πρώτη στην Ελλάδα που ανέβασε μπεμπέ θεατρικό (για παιδιά 4-18 μηνών, άντε μέχρι τριών χρονών). Το έργο λέγεται «Θα βγω από το αυγό» και έχει πολύ γέλιο αν πας με παιδί/εγγόνι/ανίψι σου/τυχαίο παιδί. Γιατί το μωρό-μωρό, που δεν απασχολείται εύκολα ούτε καν δύσκολα, κολλάει με την παράσταση και δεν βγάζει κιχ. Κι εσύ που το συνοδεύεις γελάς, κατουρημένος από χαρά που επιτέλους το άτιμο/ή/και σπλάχνο σου διασκεδάζει χωρίς να αλλαλιάζει απάνω στο κεφάλι σου. Η μουσική (της Δάφνης Φαραζή) είναι ό,τι πιο χαλαρωτικό για μωράκια – και σκασμένες μαμάδες. Όλοι παρακολουθούν τον Λευτέρη το περιστεράκι να βγαίνει από το αυγό, αραχτοί πάνω σε μαξιλάρια. Μαζί με τη Σάρα, οι Νάντια Δαλκυριάδου και Σαλάμ Αμπουμόγλι, και οι τρεις πολύ καλές περφόρμερ που «το έχουν» με τα μπεμπάκια.
➊ Μερικές φορές ναι (σε σχετική αποχαύνωση/στις τέσσερις το πρωί) γελάμε με ανέκδοτα που διαβάζουμε στο φέισμπουκ, αν και όλο και πιο πολύ μας θυμίζουνε Μπόμπο πια. Τα ancient memes όμως μας αποζημιώνουν, μια και συνήθως βγάζουν γέλιο, όπως και το ξυρισμένο σκυλάκι κανίς που χορεύει με φόντο την πλάτη της πολυθρόνας (πολύ γέλιο!)… Ή φταίει που κι αυτά τα βλέπουμε στις τέσσερις το πρωί;
Info
«Δες το θετικά + μωρό», stand up one-man-show, από τον Λάμπρο Φισφή, θέατρο «Ακροπόλ», Ιπποκράτους 9, 2103648303. Κυριακές 9.00 μ.μ. (να εύχεστε να πάρει παράταση – αλλά μόλις τελειώσει, ξεκινάει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα). Είσοδος €10. «Θα βγω από το αυγό», παράσταση για μωρά και μικρά παιδάκια, θέατρο «Άβατον», Ευπατρίδων 3, Γκάζι, 2103412689. Σάβ.-Κυρ. 10.00 και 11.30 το πρωί. Είσοδος €15 (για ένα γονιό και ένα μωρό).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.