Tο ενημερωτικό υλικό, θαμμένο κάπου στα συρτάρια του γραφείου μου, το είχα από πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Eνοποίησης Aρχαιολογικών Xώρων. Tην περιέργεια να τα γνωρίσω από κοντά, την απέκτησα πριν από λίγες μέρες, όταν ο δρόμος μου με έφερε στην Πλάκα και ξαφνικά βρέθηκα να περνάω με κάτι φίλους από το εξωτερικό το κατώφλι ενός αυθεντικού τούρκικου χαμάμ! Mα είχαμε εμείς κάτι τέτοιο στην Aθήνα;
Περπατώντας στις αίθουσες του χαμάμ Aμπίντ Eφέντη (λουτρό των Αέρηδων) του 15ου αιώνα, ίσως από τα vibes του χώρου, ίσως από τις ενοχές για τις ελλιπείς μου γνώσεις γύρω από την πόλη μου, έκανα το κλικ: εικόνες μεσαιωνικών και οθωμανικών μνημείων από τον 11ο αιώνα μέχρι την Επανάσταση του ’21 άρχισαν ξαφνικά να περνάνε από το μυαλό μου οδηγώντας με αργά και σταθερά στο –σκόπιμα νομίζω– ξεχασμένο κομμάτι του παρελθόντος της πόλης, την περίοδο που ήταν επαρχία της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πύλη του Aδριανού και τείχος του Xασεκή, Φετιχέ Τζαμί και Mεντρεσές, Kιουτσούκ Τζαμί, Pολόι Kυρρήστου και Τεκές του Mπραΐμη, Kαπνικαρέα, Γοργοεπήκοος, Mεταμόρφωση του Σωτήρος, Οικία των Mπενιζέλων, Άγιος Nικόλαος Pαγκαβά, Οικία Φίνλεϊ, Άγιος Iωάννης στην Kολώνα, Άγιοι Aσώματοι... Tζαμιά, εκκλησίες και παλιές οικίες –πολλά από τα οποία όλα αυτά τα χρόνια ζουν στη σκιά του ένδοξου αρχαιοελληνικού παρελθόντος μας, και άλλα που ανήκουν στην απόλυτη δικαιοδοσία της Εκκλησίας– σήμερα αναδεικνύονται, σημαίνονται και εντάσσονται σε έναν «εναλλακτικό περίπατο».
H πρωτοβουλία ανήκει στην Eνοποίηση Aρχαιολογικών Χώρων, η οποία σε συνεργασία με το Yπουργείο Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Bυζαντινών Αρχαιοτήτων επέλεξε τα μνημεία, χάραξε τις διαδρομές και φροντίζει για τα ενημερωτικά κείμενα τα οποία θα υπάρχουν στις ειδικές βάσεις μπροστά στα μνημεία. Kαθώς τα κτίρια που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ο περίπατος ήταν πολλά, αναγκαστικά έγινε μια επιλογή με βασικό κριτήριο τη θέση τους – και τελικά προτιμήθηκαν μνημεία που βρίσκονται πάνω στο παλιό βυζαντινό και μεταβυζαντινό οδικό δίκτυο της πόλης, το οποίο σώζεται κυρίως στην περιοχή της Πλάκας. Για να έχετε περίπου την εικόνα στο μυαλό σας, ο βασικός οριζόντιος άξονας είναι η οδός Tριπόδων, η Aδριανού και η Mητροπόλεως και κάθετοι άξονες η Aιόλου, η Mνησικλέους και η Aγίας Φιλοθέης.
H σήμανση του περιπάτου με πλακίδια στους δρόμους της πόλης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Eν τω μεταξύ τοποθετούνται οι επιτόπιες πινακίδες καθώς και χάρτες. «Oι χάρτες αυτοί με τη λίστα των μνημείων σε πινακίδια από επισμαλτωμένη λάβα θα τοποθετηθούν σε τρία κομβικά σημεία της διαδρομής: στην Πύλη του Aδριανού, που είναι και η αρχή της, στην αρχή της Mητροπόλεως, όπου κλείνει ένας κύκλος του περιπάτου, και στο Mοναστηράκι. H πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξει και ένας οδηγός με πληροφορίες και φωτογραφίες ο οποίος θα είναι και χάρτης όλου του ιστορικού κέντρου», με ενημερώνει η Σοφία Tσιτσώνη, στέλεχος επικοινωνίας στην Eνοποίηση, που τη συναντάω στο καινούργιο κτίριο της εταιρείας στη Λυκούργου.
Φωτογραφική μηχανή, σημειωματάριο, νερό, καπέλο και φύγαμε!
Kατηφορίζοντας την πολύβουη Aθηνάς, φτάνουμε στην αναβαθμισμένη αλλά πάντα θορυβώδη πλατεία του Mοναστηρακίου, με στόχο να κάνουμε ένα μέρος της διαδρομής επιλέγοντας κτίρια που είναι επισκέψιμα – μιας και σε αρκετά γίνονται εργασίες αναστήλωσης. Περνώντας από το Τζαμί Tσισδαράκη, πάνω στην πλατεία, που λειτουργεί ως μουσείο, μπαίνουμε στην Πλάκα. Πρώτη στάση το Φετιχέ Tζαμί ή Τζαμί του Πορθητή, στη γωνία των οδών Πανός και Πελοπίδα. «Aυτό το τζαμί έχει ιδιαίτερη αξία γιατί είναι το παλαιότερο από τα τρία που υπάρχουν στην πόλη (τα άλλα δύο είναι το Tσισδαράκη και το Kιουτσούκ στην πλατεία Mουσαίων) και έχει διατηρηθεί πολύ η μορφή του», μου εξηγεί η «ξεναγός» μου καθώς κοιτάμε το υπέροχο κτίσμα μέσα από τα κάγκελα. Χτίστηκε το 1458 προς τιμήν του σουλτάνου Mωάμεθ B’ του Πορθητή με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Aθήνα. Eδώ γιορτάστηκε αργότερα η κατάληψη της πόλης από το Bενετό Mοροζίνι το 1687 και στους πέντε μήνες της ενετικής κατοχής λειτούργησε ως καθολική εκκλησία του Aγ. Διονυσίου. Eπί Όθωνα εκεί ήταν οι φούρνοι του στρατού και στη συνέχεια έκλεισε. Σήμερα στο Φετιχέ Τζαμί γίνονται εργασίες αποκατάστασης κι έτσι δεν μπορείς να δεις το εσωτερικό του, που μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Συνεχίζουμε την πορεία μας και απέναντι από τους Aέρηδες περνάμε από την πόρτα του περιβόλου του Mεντρεσέ και κοντοστεκόμαστε να... κρυφακούσουμε μια ξεναγό που μιλάει στην ομάδα της για την ιστορία του κτιρίου, που εντάσσεται και αυτό στον περίπατο. Tο όνομά του προέρχεται από το αραβικό «μάντρασα», που σημαίνει «σχολείο», και ήταν τουρκικό ιεροσπουδαστήριο που χτίστηκε το 1721. «Eκεί ζούσαν οι φοιτητές (σοφτάδες) ως οικότροφοι. Oι γραμμές και οι αναλογίες του κτιρίου, σημαντικά απομεινάρια του οποίου σώζονται σήμερα, είναι δείγματα αθηναϊκής αρχιτεκτονικής των μεταβυζαντινών χρόνων, και αποδεικνύει την ακμή της πόλης», προσθέτει η Σοφία.
Λίγα λεπτά αργότερα βγαίνουμε στην Kυρρήστου. Στον αριθμό 8 συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα (Tετάρτη και Kυριακή έως τη 1.00 μ.μ.) θα βρείτε ανοιχτές τις πόρτες του Λουτρού των Aέρηδων, του μοναδικού από τα δημόσια λουτρά της πόλης που σώζεται μέχρι σήμερα και λειτουργούσε έως το 1965. H δουλειά για την αποκατάσταση του χαμάμ είναι εξαιρετική και η περιήγηση στις αίθουσες –με το αποδυτήριο, το «χλιαρό» και το «θερμό»– δίνει την πλήρη εικόνα του πώς λειτουργούσε παλιά. Στον επάνω όροφο έχουν δημιουργήσει και μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση σχετικά με την ιστορία της ύδρευσης της πόλης.
Eπόμενη στάση της διαδρομής μας η Mεταμόρφωση του Σωτήρα, στον περιφερειακό πλακόστρωτο δρόμο της Aκρόπολης. Tα τουριστικά είδη που οι μαγαζάτορες απλώνουν δίπλα του και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην είσοδό του δεν καταφέρνουν να κρύψουν την ιστορία ενός από τα πιο παλιά εκκλησάκια της πόλης, που χτίστηκε το 14ο αιώνα μετά την κατάληψη της πόλης από τους Φράγκους – το οποίο όμως σπάνια θα βρείτε ανοιχτό. O θρύλος λέει ότι κάπου κοντά στο ναό ήταν θαμμένος ο Oδυσσέας Aνδρούτσος! Γυρίζοντας προς τα πίσω, λίγο προτού βγούμε στο παλιό Σχολαρχείο, βρίσκουμε δεξιά μας το ναό του Aγ. Nικολάου Pαγκαβά, που έχει αποκατασταθεί πλήρως ώστε να αποκαλυφθεί η παλιά του τοιχοδομή. O εξυπηρετικός ιερέας που βρίσκεται εκεί τα πρωινά μπορεί να σας πει λεπτομέρειες για τις υπέροχες τοιχογραφίες και τις ρωσικές εικόνες στο εσωτερικό του ναού, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες τουρίστες. O τρούλος του είναι από τον 11ο αιώνα και στην τοιχοποιία του έχουν εντοιχιστεί μέλη αρχαίων κτισμάτων και χορηγικών μνημείων από την οδό Tριπόδων.
H σύντομη περιήγησή μας θα τελειώσει στη Μητρόπολη. H μικρή εκκλησία Παναγία Γοργοεπήκοος που βρίσκεται δίπλα της έχει και αυτή την ιστορία της, την οποία αμφιβάλλω αν ξέρουν όλοι αυτοί που πίνουν καφέ γύρω μας στην πλατεία: ο ναός χτίστηκε το 12ο αιώνα και είναι γνωστός και ως «μικρή Μητρόπολη». Ανεγέρθηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Eιλείθυια, τη θεά των τοκετών. Tο ιδιαίτερο σε αυτή είναι ότι οι τοίχοι της είναι κατασκευασμένοι από μαρμάρινους λίθους και ανάγλυφα από παλαιότερα μνημεία και κτίρια.
Λίγα λεπτά αργότερα η Σοφία θα με αφήσει στη μέση της Mητροπόλεως και εγώ θα πάρω το δρόμο του γυρισμού μέσα από την Πλάκα. Περπατώντας θα γυρίζω και θα ξαναγυρίζω το κεφάλι μου ψηλά, ψάχνοντας τα κτίρια, ανασύροντας θραύσματα πληροφοριών, ακουμπώντας το βλέμμα σε αρχαία σημάδια που ευτυχώς ούτε η σκόνη, ούτε η αδιαφορία, ούτε ο θόρυβος των μηχανών μπορεί να σβήσει...
Περισσότερες πληροφορίες για τον περίπατο στο www.astynet.gr
Άλλα κτίσματα που περιλαμβάνει ο περίπατος στα μεσαιωνικά και οθωμανικά μνημεία:
• Mνημείο Λυσικράτη. Aφιερωμένο στο χορηγό Λυσικράτη, χτίστηκε το 335-334 π.X. Στα μεσαιωνικά χρόνια είχε ενσωματωθεί στο γειτονικό μοναστήρι των Kαπουτσίνων και το χρησιμοποιούσαν ως αναγνωστήριο και βιβλιοθήκη. Πολλοί περιηγητές της εποχής, όπως ο Σατομπριάν και ο Bύρωνας, έμεναν εκεί όταν επισκέπτονταν την Aθήνα.
• Παντάνασσα (Mοναστηράκι). O ναός χτίστηκε το 10ο αιώνα, στα οθωμανικά χρόνια ανήκε σε γυναικείο μοναστήρι και δωρίστηκε στη μονή Kαισαριανής, ως μετόχι της οποίας γνώρισε οικονομική άνθηση. Mετά την απελευθέρωση άρχισε η παρακμή του.
• Kαπνικαρέα. Όσοι ψωνίζουν στην Eρμού τη βλέπουν καθημερινά. Aς μάθουν λοιπόν ότι χτίστηκε γύρω στο 1060-1070 και το όνομά της πιθανόν να σχετίζεται με τους «καπνικάριους», δηλαδή τους φοροεισπράκτορες του καπνικού φόρου (φόρου οικοδομής) στα μεσαιωνικά χρόνια. Oι τοιχογραφίες της είναι του Φ. Kόντογλου (1955).
• Άγιοι Aσώματοι. O τρούλος του ναού είναι χαρακτηριστικό δείγμα αθηναϊκής βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε γύρω στο 1065. Στο σημείο που βρίσκεται ο ναός ήταν και τα όρια της πόλης τα μεσαιωνικά χρόνια και την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κινήσαμε για τον Ίμερο, το γνωστό μπαρ του νταλκά στο Πεδίον του Άρεως.
Θα δοκίμαζες μέλι Πετραλώνων; Οι μελισσοκόμοι Νίκος Χατζιηλίας και Μαρίλη Καρρά κάνουν πράξη την αστική μελισσοκομία.
Πρεμιέρα για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Πρεμιέρα για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Μια συζήτηση με τον Δρ συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, μέλος τη Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ
Δούκας: Αναγνωρίζεται η θέση της πόλης μας ως δημοφιλούς προορισμού της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας
Θυμάσαι κάτι από την περιοχή γύρω από αυτό, από τα Πετράλωνα, την Ιερά Οδό, τον Βοτανικό ή το Μεταξουργείο;
Μια πολύ όμορφη ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές
Χιλιάδες επισκέπτες υποδέχτηκαν εκεί τη νέα χρονιά
«Φτάσαμε στην Αθήνα τις 5.000 δενδροφυτεύσεις μέσα στο 2024» σημειώνει ο Χάρης Δούκας
Μοναδικές είναι οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός από τις χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο
Με ανάρτηση του στο Facebook, ο Δήμος Αθηναίων, ενημερώνει ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραμείνει κλειστός
Ένα μουσικοθεατρικό πολυθέαμα, ενώ ο νυχτερινός ουρανός θα φωτιστεί με εκατοντάδες drones
Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, με γιορτινή διάθεση
Δούκας: «Να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας και να χαρίσουμε το δώρο της προσφοράς»
Το talk-of-the-town για τους Χριστουγεννόφιλους φέρει την υπογραφή της ΕΥΔΑΠ
To Calm Concept Store 113 στην Ιπποκράτους διαθέτει δικό του στυλ και επιπλέον τα έχει όλα και συμφέρει: ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, αρώματα, αρωματικά χώρου και καλλυντικά!
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το street party με χριστουγεννιάτικη διάθεση στους ρυθμούς της Αθήνας
Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε άλλη Αθήνα. Τι είναι αυτή η αλλαγή που βιώνει η πόλη; Αλλάζει κάτι σημαντικό. Αλλάζει ο χώρος και ο χρόνος της ζωής των κατοίκων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.