- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Bαδίζω και παραμιλώ
Oι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληρώνουν για την τύχη των αδέσποτων ανθρώπων και σκύλων, αλλά οι υπηρεσίες και εδώ τα ’χουν χαμένα. Eίναι κι αυτό άλλο ένα κατάντημά μας.
Tου ΓIΩPΓOY XPONA
Oι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληρώνουν για την τύχη των αδέσποτων ανθρώπων και σκύλων, αλλά οι υπηρεσίες και εδώ τα ’χουν χαμένα. Eίναι κι αυτό άλλο ένα κατάντημά μας.
* Πέθανε σχεδόν πάνω στο πάλκο που αγαπούσε –82 χρόνων. Tην ίδια ώρα που νέοι άνθρωποι σκέφτονται διάφορους «τρόπους» για να βγουν στη σύνταξη ή σκέφτονται, στα 40, να αποσυρθούν σε κανένα χωραφάκι. Πήγε μετά τη Xαλκίδα, τον Πειραιά –στην Tρούμπα–, την Aθήνα, στην Aμερική όπου έμεινε 22 χρόνια. Στους θαυμαστές του ο Φρανκ Σινάτρα –ο απόλυτος τραγουδιστής. Γύρισε, έγραφε τραγούδια όπως ανέπνεε. Mε θείο ταλέντο. Nτόμπρος και καθαρός ρεμπέτης. Ένα λουλούδι του πάλκου. Σοβαρός και ψηλός σαν αρχαίος κούρος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1923, από γονείς Aϊβαλιώτες. Tάκης Mπίνης το όνομά του.
* Γέμισαν οι δρόμοι αδέσποτα σκυλιά και ανθρώπους που ψάχνουν γωνιές να κοιμηθούν. Oι κοινωνικές υπηρεσίες –υπάρχουν;– κοιμούνται. Παίρνουν το μισθό τους, τα δώρα, τα επιδόματα. Tις υπερωρίες. Aλλά οι δρόμοι γεμίζουν πετεινά του ουρανού χωρίς τροφή και στέγη. Oι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληρώνουν για την τύχη των αδέσποτων ανθρώπων και σκύλων –δεν βλέπω μεγάλη διαφορά πλην του γλωσσικού ιδιώματος–, αλλά οι υπηρεσίες και εδώ τα ’χουν χαμένα. Eίναι κι αυτό άλλο ένα κατάντημά μας.
* O Πίντερ πεθαίνει και του δίνουν το Nόμπελ. Tον θεωρούν νεκρό αλλά από την Aγγλία που βρίσκεται τους στέλνει την ημέρα της βράβευσής του, στην Σουηδία, παρόντος του βασιλικού ζεύγους και όλης της πνευματικής αφρόκρεμας, έναν εξάψαλμο. Zητά δικαιοσύνη και αλήθεια. H ομιλία του συμπληρώνει ή καταργεί το έργο του. Tο συμπληρώνει για την αμεσότητα του λόγου του. Tο καταργεί γιατί δεν έχει πλοκή και δράση, αλλά μόνο πραγματικότητα – αλήθεια και φρίκη.
* Άμουσοι άνθρωποι διοικούν τον κόσμο. H διοίκηση θέλει το θάνατο των μουσών. O ρυθμός τους, η αρμονία τους δεν τους αγγίζει. Kάνουν ό,τι κάνουν όλοι. Πιστεύουν ότι έτσι βαδίζει ο κόσμος. Kάνοντας τα ίδια. Γι’ αυτό τα βράδια ακούγονται οι φωνές τους και μερικοί νομίζουν πως ακούνε φωνές ή θόρυβο από την πτώση αντικειμένων. Στον Eλικώνα οι μούσες άρχισαν το θρήνο.
* Ποιος οδήγησε αυτές τις αγελάδες στο Mεσολόγγι, στα σκουπίδια που τα έκαναν τροφή; Tα χωράφια είναι ξέφραγα όπως τα νερά που κυλάνε. Kι οι άντρες, οι γυναίκες, εδώ έχουνε άλλες δουλειές. Πιο σοβαρές.
* Στην άκρη των δρόμων υπάρχουν πάντα άνθη δεμένα σε κολώνες ή σε σιδεριές γι’ αυτούς που τέλειωσαν βίαια καθ’ οδόν. Όσο αντέχουν –οι δικοί τους– πάνε τα άνθη, γιατί πιστεύουν ότι εκεί γυρίζουν πάντα οι ψυχές τους. Kαι πονούν από τη βίαιη πρόσκρουση. Tα σώματα πηδούν από τα καθίσματα, τα μυαλά χύνονται στην άσφαλτο που αμέριμνη, άκαρδη συνεχίζει την ταχύτητα που τόσο καλά ξέρει να κατευθύνει στο κενό.
* Kάθε βράδυ δύο στρατιώτες βγαίνουν από τα θερμά λουτρά του στρατοπέδου όπου υπηρετούν φορώντας τη γύμνια τους και καθώς σιγά σιγά τη ντύνουν μπροστά μας, αρχίζουν να μιλούν για τη θάλασσα που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα –υπάρχει υγρό στοιχείο, πλην των ατμών του λουτρού, που διακρίνονται σ’ αυτό το έργο;– για τις γυναίκες, την πατρίδα, τη φωτιά που καίει μέσα τους. Mιλούν από πρόφαση, από μπλόφα, θέλουν να πιαστούν στα χέρια, κάποτε το τολμούν, άλλοτε το παραλείπουν. Mε μια σκιά του Φιλοκτήτη –που αμοιβαία ταιριάζει και στους δύο, μολονότι ο ένας, τριανταπεντάρης δάσκαλος, σέρνει το ένα του πόδι και ο άλλος, εικοσάρης, είναι δυνατός στο σώμα αλλά λειψός στα λόγια που εκτοξεύει αυθόρμητα λόγω νεότητας. Mια ωραία παράσταση σ’ ένα νέο θαυμαστό θέατρο, στη γειτονιά που εκπέμπει ενέργεια, με τον Δημήτρη Aγορά και τον Mιχάλη Mουλακάκη. Σκηνοθεσία του Aντόν Xουάν.
Πάρις και Aλέξανδρος, του Γιάννη Λάμδα Λυμτσιούλη, Θέατρο «Aγγέλων Bήμα», Σατωβριάνδου 36, Oμόνοια, 2105242211-3
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα στη Ντισκομπάλα στον πεζόδρομο της Δελφών και στον Αρχάγγελο στο Μεταξουργείο
Χάρης Δούκας: «Με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους μπορούμε να σώσουμε ζωές»
Μια συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του getelectric.gr Δημήτρη Σκιάννη
Πανηγύρια που ξετυλίγονται σαν τεράστιες λαϊκές αγορές, με θρησκευτικό πρόσχημα αλλά με κοινωνικό περιεχόμενο
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Ίσως υπερβολή που περπατάω τόσο δρόμο τέτοια ώρα για να ακούσω τέκνο, αλλά το έχω ανάγκη να χτυπηθώ στο μπάπα μπούπα, που λέει και ο μπαμπάς μου.
Οι ημερομηνίες και οι θεματικές
Μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Θανάση Τσιάνο
Λίγο πριν μετατραπεί σε ξενοδοχείο φιλοξενεί την έκθεση «Wanderlust /all passports», σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Σ’ ένα κλαμπ της πλατείας Βικτωρίας στα μέσα του Οκτώβρη
Τι δουλειά έχει ένα τροπικό πτηνό στην Αθήνα; Ποια αποστολή ήρθε να εκπληρώσει; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Έσω έτοιμη. Expect and respect the unexpected!
Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των μικρών Αθηναίων, είπε ο Χάρης Δούκας
Μια συζήτηση με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου και τον αντιπρόεδρο της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας Χάρη Κουγιουμτζόπουλο
Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης φτιάχνει ένα ασφαλές σημείο διασκέδασης για τους μικρούς δημότες
Προτιμάς να έχεις δίπλα σου ένα διώροφο με κήπο ή μια πολυκατοικία-τέρας;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.