Η πόλη σε αριθμούς
Η A.V. ακολουθεί τα βήματα του θρυλικού «Studio 54» και χαρτογραφεί την πόλη βάζοντας για σημάδι μαγαζιά με αριθμούς
Πολλές φορές, περπατώντας στην πόλη, βάζουμε για σημάδι αριθμούς που συναντάμε ως ονομασίες σε διάφορα σημεία. Ίσως γιατί αποτυπώνονται στο μυαλό πιο εύκολα. Ίσως γιατί τραβούν την προσοχή. Γιατί να ονομάσει κάποιος το μαγαζί του με έναν αριθμό; Τι μπορεί να σημαίνει για αυτόν και πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβει η πόλη πίσω από τους αριθμούς της; Ακολουθούν τα βήματα του θρυλικού «Studio 54», είναι διαφημιστικό τρικ ή δηλώνουν κάτι με αυτό; Κάναμε βόλτα και επισκεφθήκαμε ορισμένα από αυτά, μάθαμε τις ιστορίες τους και τις καταγράψαμε.
360°
Κατεβαίνοντας την Ερμού, στο ύψος της Αθηνάς, αν σηκώσεις το βλέμμα σου το πρώτο που σου τραβά την προσοχή είναι μια ταμπέλα με τον αριθμό «360°». Πρόκειται για cocktail bar που βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου και από την ταράτσα του έχει πιάτο όλη την Αθήνα. Αρχικά, το ονόμασαν έτσι γιατί υπήρχε η σκέψη να δημιουργηθεί deck που να περιστρέφεται κατά 360°, κάτι που τελικά δεν μπόρεσε να γίνει κατασκευαστικά.
108
Περπατώντας στον Πειραιά, στον πεζόδρομο της Καραΐσκου, το πρώτο που σταμπάρεις είναι μία ταμπέλα με τον αριθμό «108». Πρόκειται για ένα διατηρητέο αρχοντικό κτίριο του 1908 που βρίσκεται στον αριθμό 108 και κάποτε ανήκε σε γνωστή οικογένεια καπεταναίων. Τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε all day spot προσελκύοντας κόσμο όλων των ηλικιών. Οι περαστικοί βάζουν το αριθμό του για σημάδι.
1900
Το «1900» είναι ένα παραδοσιακό μπαρμπέρικο που βρίσκεται στο Κολωνάκι. Ο «νονός» του, Παναγιώτης Γρηγορίου, τέταρτης γενιάς Έλληνας της Αιγύπτου και λάτρης της Αρ Νουβό, εμπνεύστηκε από την εποχή για να δημιουργήσει το δικό του «ησυχαστήριο», όπως το αποκαλεί. Παλιά, στα κουρεία γινόταν το «bonding» μεταξύ πατέρα και γιου, ενώ η τέχνη του μπαρμπέρη περνούσε από γενιά σε γενιά. Το ύφος του σε ταξιδεύει κάπου εκεί.
17
Το «17» είναι ένα bar restaurant μέσα σε ένα νεοκλασικό της Λυκαβηττού. Χρωστάει το όνομά του σε ένα από τα πρώτα μπαρ της Αθήνας που βρισκόταν στη Βουκουρεστίου, το 1958, στον αριθμό 17. Ανήκε στον πατέρα του ιδιοκτήτη και ήταν κάτι σαν private club του Συλλόγου Αμφικτύων. Κανείς ωστόσο δεν κοιτούσε την ταμπέλα. Όλοι κοιτούσαν τον αριθμό που χτυπούσε στο μάτι. Έτσι κι έμεινε. Ως 17. Στο εστιατόριο δόθηκε το όνομα αυτό τιμής ένεκεν.
Berlin by 5 drunk men
«Μια παρέα 5 παιδικών φίλων, πριν από 5 χρόνια, ανακαλύπτουν στο Παγκράτι έναν όμορφο πεζόδρομο, τον πεζόδρομο της Τιμοθέου, ένα αυθεντικό στέκι με ποιοτική και φθηνή μπίρα, το Berlin και... τον κύριο Κώστα» μας λέει ο Κώστας Νικολετόπουλος, ιδιοκτήτης του μαγαζιού. «Μετά από 2 χρόνια αδιάλειπτης μπιροποσίας, φιλοσοφικών και άλλων αναζητήσεων, ο Κώστας από τους 5 φίλους (γνωστοί και ως 5 drunkmen) αποφασίζει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ανοίξει την 1η self service μπιραρία στην Αθήνα. Ο κύριος Κώστας του Berlin αγκαλιάζει την ιδέα κι έτσι εγένετο το Berlin by 5 drunkmen» καταλήγει.
45°
Το «45°» βρίσκεται δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια στο Γκάζι και είναι από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν εκεί. Δύσκολο να μην το βάλεις για σημάδι. Ο ιδιοκτήτης του εμπνεύστηκε από την αγάπη του για τη «Harley Davidson», ο κινητήρας της οποίας είναι 45°. Η Harley εκείνη την εποχή αποτελούσε εφηβικό όνειρο και ήταν συνυφασμένη με τη ροκ μουσική και πολλά παρακλάδια της. «Υπήρχε στο νου σαν όνειρο για ελευθερία, ταξίδι και αλητεία» μας λέει ο νονός του.
1968
Το «1968» είναι ένα παραδοσιακό καφενείο στην Καλλιθέα εμπνευσμένο από τον Μάη του ’68. Κοινωνικοπολιτικός χώρος με αντίστοιχες δραστηριότητες και στίγμα που παραπέμπει αμέσως σε εκείνη την εποχή, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο παρόλο που βρίσκεται μέσα σε στοά. Ένα Citroën 2CV κοσμεί την αυλή του, ενώ μελωδίες του Χατζιδάκι ακούγονται συχνά τα πρωινά.
7 Food Sins
Σε μία από τις πιο όμορφες πλατείες της Πλάκας, τη Φιλόμουσου Εταιρείας, μέσα σε ένα αρχοντικό νεοκλασικό, βρίσκεται το μέρος όπου ανακάλυψαν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του φαγητού.
«Να είσαι λαίμαργος.
Να επιθυμείς το φαγητό του διπλανού σου.
Να τρως με τα χέρια και να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Να τον/την ταΐζεις στο στόμα.
Να διεγείρεσαι με τις γεύσεις.
Να γεμίζεις το στόμα σου.
Να απελευθερώνεσαι»
Πρόκειται για μία αυθεντική «Gastro Pub» που κατάφερε να συνδυάσει την υψηλή γαστρονομία με την casual φιλοσοφία και την καλή μπίρα. Εδώ οι γεύσεις περνούν σε άλλο επίπεδο χωρίς καμία δηθενιά.
111
Αν κατηφορίσεις την Ερμού απογευματινή ώρα, δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο το σημείο που βρίσκεται το «111», αφού σχεδόν κάθε μέρα ακούγεται ευχάριστη φασαρία από πολύ κόσμο και μουσική. Πρόκειται για ένα καφενείο που βρίσκεται στον αριθμό 111. Η ιδιοκτήτριά του, Γκρέτα Παυλίδη, θεωρεί τους άσους ενεργειακό νούμερο και είναι ο τυχερός της αριθμός. Έτσι άνοιξε εκεί το καφενείο και του έδωσε τρεις άσους για όνομα.
21
Το «21» βρίσκεται στου Ψυρρή, στην οδό Αγίων Αναργύρων 21. Κάπως έτσι προέκυψε και το όνομά του. Είναι ένας πολύ-χώρος με εξαιρετικό φαγητό που, επειδή προσελκύει κόσμο από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, θεώρησε ο ιδιοκτήτης του ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να το βρίσκουν πιο εύκολα. Έτσι κατάφερε να σηματοδοτεί αυτό το δρόμο και όχι το αντίστροφο.
1965
Κοντά στην Καλλιρόης, πίσω από τον Άγιο Παντελεήμονα, βρίσκεται το «1965». Είναι ένα παραδοσιακό μαγειρείο που βρίσκεται κυριολεκτικά εκεί από το 1965. Η πρώτη του ονομασία ήταν «Παρνασσός» αλλά, περνώντας από γενιά σε γενιά, τα παιδιά που συνεχίζουν την παράδοσή του θεώρησαν ότι η χρονολογία σηματοδοτεί πιο αντιπροσωπευτικά το ύφος του.
12
Το «12» βρίσκεται σε μια πάροδο της Ερμού. Πολλοί νομίζουν ότι βρίσκεται στον αριθμό 12 αλλά δεν ισχύει. Το όνομά του προέκυψε από τους δείκτες του ρολογιού σηματοδοτώντας έτσι τις ώρες που μπορεί να το επισκεφθεί κανείς, αφού είναι ανοιχτό σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο. Είναι all day & night spot που αλλάζει διάθεση σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.
The 7 Jokers
Το «The 7 Jokers» είναι ένα all day spot στην οδό Βουλής. «Ονομάστηκε έτσι, πρωτίστως γιατί μας διακρίνει μια ανισορροπία ως χαρακτήρες εμάς τους ιδιοκτήτες και ενώ σκεφτόμασταν αρχικά να το ονομάσουμε “Joker” ή “The Jokers”, ήρθε κι έδεσε το γεγονός ότι η διεύθυνση είναι Βουλής 7» μας λέει ο Σπύρος Αναγνώστου. «Σε όσους μας ρωτάνε “ποιοι είναι οι επτά τζόκερ;”, “γιατί επτά και όχι τέσσερις;”, «οι άλλοι τρεις ποιοι είναι;” και άλλες πολλές παρόμοιες ερωτήσεις που μας διασκεδάζουν κατά καιρούς, απαντάμε ότι ο αστικός μύθος που θέλει να βρίσκονται κρυμμένοι μέσα στο μαγαζί επτά τζόκερ, φυσικά και είναι αληθής. It’s only rock’n’roll, but we like it» καταλήγει.
G4
Το G4 βρίσκεται στην οδό Αθηναΐδος. Πρόκειται για cocktail bar που έχει αγαπηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό. Από μόνο του το όνομα σού προκαλεί την περιέργεια. Το G συμβολίζει το αρχικό γράμμα των ονομάτων των ιδιοκτητών. «Είμαστε τέσσερις φίλοι, συνέταιροι και είμαστε και οι τέσσερις Γιώργηδες. Έτσι αποφασίστηκε το G, ενώ το 4 συμβολίζει ένα γυναικείο υποκοριστικό όνομα που αποτελείται από τέσσερα γράμματα» μας λέει ο Γιώργος Καβακάκης, αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανάται πάνω από την πόλη.
Trivia
Το θρυλικό «Studio 54», ίσως το πιο δημοφιλές club όλων των εποχών βρισκόταν στην οδό 254 West 54th του Μανχάταν. Από το 1977 έως το 1981, που ήταν υπό τη διεύθυνση των Steve Rubell και Ian Schrager, πέρασαν από εκεί σχεδόν όλοι οι διάσημοι της εποχής. Το 1998 προβλήθηκε η ταινία «54» του Mark Christopher που είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο club. Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Ryan Phellippe βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο, τον Tieg Thomas, που δούλευε τότε εκεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Τα ελαιόδεντρα από τα οποία μαζεύονται οι ελιές βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους της πόληςαλιμο
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.