Life in Athens

Αιγάλεω

Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 552
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χρωστάει το όνομά του στο όρος Αιγάλεω από όπου κάποτε ο Ξέρξης παρακολούθησε την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας. Άνετα θα το έλεγε κανείς και προσφυγούπολη. Η σύγχρονη ιστορία του ξεκινάει κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1920 από ένα μικρό οικισμό (εκεί που βρίσκεται σήμερα το Μπαρουτάδικο) που δημιουργήθηκε με την εγκατάσταση των προσφύγων. Ασσύριοι, Μικρασιάτες, Πόντιοι κι Αρμένιοι συνέθεσαν το βασικό πληθυσμό του. Καθόλου τυχαίο που στη συνέχεια ο οικισμός πήρε την ονομασία «Νέες Κυδωνίες». Σε δήμο αναβαθμίστηκε το 1941. Η περιοχή σήμερα είναι πανέμορφη, ιδανική για περπάτημα και σε σημείο-κλειδί. Ανάμεσα στην Αθήνα και στον Πειραιά με πέντε βασικούς κόμβους να περνούν από αυτό και δύο ΤΕΙ να ανανεώνουν τον πληθυσμό του. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχουν οι ιστορίες που κρύβει σε κάθε γωνιά, οι φιλόξενοι κάτοικοί του, τα γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής που έμεναν εδώ και οι όμορφες γωνιές του.

image

Συναντήσαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου Ασσυρίων Αιγάλεω, κ. Γιώργο Μπατσάρα, που μας μίλησε για την ιστορία των Ασσυρίων προσφύγων και μας ξενάγησε στο «μνημείο για τη γενοκτονία του 1915» που στήθηκε έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά και στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία τους, στην οδό Σαμψούντος, που έχει για πρόσοψη ομοίωμα της πύλης Μπερκάλ, μιας από τις δεκαοκτώ της Νινευή. «Το 1923 είχαν τους Ασσύριους σε καραντίνα, πεταμένους» περιγράφει και συμπληρώνει πως «σήμερα ζουν στο Αιγάλεω περισσότεροι από 500 Ασσύριοι ενώ πολλοί από αυτούς στελεχώνουν την πολιτική σκηνή, τις ένοπλες δυνάμεις, την τοπική αυτοδιοίκηση». Σχεδόν βουρκώνει όταν μιλάει για τη Μεσοποταμία και μας λέει πως σκοπεύει το Πάσχα να επισκεφθεί για πρώτη φορά το βόρειο Ιράκ παρά τους κινδύνους.

image

Στην οδό Καραϊσκάκη, στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, συναντήσαμε τον κ. Γιάννη Κουτούλια, ιστορικό, μέλος του Δ.Σ. του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών «Νέες Κυδωνίες» και συνυπεύθυνο του Μουσείου, που μας ξενάγησε σε αυτό και μας μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησαν οι πρόσφυγες κατά την εγκατάστασή τους στην περιοχή, για τη Σμύρνη, για ομοιότητες και διαφορές με τη σημερινή προσφυγική κρίση αλλά και για το στήσιμο αυτού του υπέροχου Μουσείου. «Η πληθώρα των αντικειμένων που κατέφθασαν σε μας κατά το στήσιμο ήταν ασύλληπτη» περιγράφει. «Δυσκολευτήκαμε πολύ να επιλέξουμε ανάμεσα στα αντικείμενα. Κλειστήκαμε ένα μήνα σε ένα δωμάτιο μαζί με την Ντίνα Καγιοντζή και καταλήξαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Θέλαμε το Μουσείο να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και κρατήσαμε μια ισορροπία ανάμεσα στα ιστορικά και τα λαογραφικά στοιχεία» καταλήγει. Στο Μουσείο συναντά κανείς ιστορικά έγγραφα, αντικείμενα από την καθημερινότητα των Μικρασιατών πριν την καταστροφή της Σμύρνης, στοιχεία για την κουλτούρα τους και φωτογραφίες. Φεύγοντας μάς έκανε δώρο το βιβλίο που έχει συγγράψει μαζί με την Αθηνά Δασκαλάκη που φέρει τον τίτλο «Μικρασιατών Ίχνη… Από τη Μικρά Ασία στο Αιγάλεω». Πρόκειται για θησαυρό.

image

Η ιστορία λέει ότι το πρώτο Σχέδιο Πόλης αποκτήθηκε το 1931 στην περιοχή των προσφυγικών. Κάπως έτσι περπατήσαμε όλη την οδό Μοσχονησίων και περιπλανηθήκαμε προς τα εκεί κατόπιν συμβουλής των ντόπιων για να φωτογραφήσουμε τις μικρές μονοκατοικίες που υπάρχουν ακόμα εκεί και έχουν υπέροχες αυλές.

image

Στο γυρισμό στρίψαμε προς το Άλσος Μπαρουτάδικο. Ένα πανέμορφο πνεύμονα πρασίνου –σημείο κατατεθέν της περιοχής– που φιλοξενεί μεταξύ άλλων πολιτιστικές εκθέσεις, σχολεία, εγκαταστάσεις των ΤΕΙ Αθήνας, café αλλά και το θερινό θέατρο Αλέξης Μινωτής, που εγκαινίασε κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκης. Εκεί συναντήσαμε τον κ. Βασίλη Βασιλειάδη, πρόεδρο του συλλόγου «Φίλων του Πυριτιδοποιείου» που ως στόχο έχει την ανάδειξη των στοών, την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό. Μας μίλησε για την ιστορία του Μπαρουτάδικου αλλά και για την περιοχή γενικότερα. Η ιστορία του «Ελληνικού Πυριτιδοποιείου», που βρισκόταν στη θέση του άλσους, ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα. «Σε έναν αυστριακό χάρτη του 1877 αναφέρεται ως εργοστάσιο πυρίτιδας, pulvenfabrik, που σημαίνει μπαρουτόσκονη» μας εξηγεί. «Το 1934 ανέλαβε ο Μποδοσάκης και λίγο μετά έγινε η πρώτη πολεμική βιομηχανία της χώρας με τεράστια κέρδη. Έκλεισε μετά τη μεγάλη έκρηξη με τα πολλά πτώματα και τους τραυματίες. Οι στοές από κάτω έχουν και ακόμα και σήμερα ενδιαφέρον προς μελέτη» μας λέει.


Στο Καμίνι του Γκούμα

image

Στον Ελαιώνα επισκεφθήκαμε το εργαστήριο αγγειοπλαστικής του κ. Χαράλαμπου Γκούμα, ή «καμίνι» όπως είναι ευρέως γνωστό, και τον ίδιο τον κ. Γκούμα. Μας μίλησε για το πρώτο του έργο, την Ερατώ, μίας από τις 9 μούσες της ελληνικής μυθολογίας, που το έκανε στα 17 του, για μικρά γλυπτά που έκανε σαν παιδάκι, για τα «περισσότερα από 6.000 αγάλματα» που έχει κάνει μέχρι σήμερα, για τις συνεργασίες με ονόματα όπως της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της Ειρήνης Παπά, του Γιώργου Μαρίνου, του Πάνου Κοκκινόπουλου και της Μαρίζας Κωχ, αλλά και για τους δρόμους της Αθήνας τους οποίους δεν κοιτά ποτέ. «Ποτέ δεν κοιτάζω δρόμους, περπατάω κοιτάζοντας ψηλά και καταλαβαίνω πού βρίσκομαι από τα ακροκέραμα γιατί πολλά από αυτά τα έχω φτιάξει ή επιδιορθώσει εγώ».

Ο «θερμοσίφουνας» της Παγώνας & το λαογραφικό Οικομουσείο

image

Στην οδό Δημαρχείου 33 βρίσκεται το Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο (Ι.Λ.Ο.Α.) του Συλλέκτη Γιάννη Περράκη που στήθηκε από τον ίδιο το 2009 μετά από χρόνια συλλογής αντικειμένων, όπως μας είπε ο ίδιος όταν μας άνοιξε το σπίτι του και μας ξενάγησε στο χώρο του Οικομουσείου. Εκεί, μεταξύ διαφόρων «θησαυρών» βρίσκονται μπρούτζινες κλειδαριές από το χρηματοκιβώτιο της Μαρίκας Κοτοπούλη, αλλά και ο «θερμοσίφουνας» της Παγώνας που το έπιανε πάντα «το γλυκύ του» από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γεωργίου Τζαβέλλα.


Ήξερες ότι...

Στο Αιγάλεω έμενε ο Γιώργος Ζαμπέτας. Μετακόμισε εκεί μαζί με την οικογένειά του το 1940. Έμενε στην οδό Σαλαμίνος (κοντά στην Ιερά Οδό). Εκεί απέναντι υπήρχε ένα σχολείο. «Έβγαινε και πετούσε στα παιδιά καραμέλες όταν έκαναν φασαρία και τους έλεγε “λοιπόν, μάγκες, τώρα ησυχία όμως”», θυμάται η κ. Μαρία Χατζηνικολάου, φιλόλογος που πήγαινε κάποτε εκεί σχολείο. Από το Αιγάλεω ήταν η Μαρίκα Νίνου και ο Σπύρος Ζαγοραίος.


Check

image

● Την «τιμπαρτονική» πλατεία έξω από το Μετρό. Είναι σαν να έχει κλαδέψει τα δέντρα ο «Ψαλιδοχέρης» αλλά είναι δημιουργία της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

● Τους λουκουμάδες του Μπαλατσούρα. Βρίσκονται στον πεζόδρομο της οδού Κυδωνιών από το 1930.

● Το φαινόμενο Cap-Cap στην Πανόρμου. Θα βρεις ουρά. Υπομονή.

● Τον πεζόδρομο της Αγίας Λαύρας. Είναι γεμάτος τσιπουράδικα και μετά τις 21.00 δεν πέφτει καρφίτσα.

Τη Μάρκου Μπότσαρη. Είναι η νέα «πιάτσα» της περιοχής.

● Τα στενά που συναντούν την Ιερά Οδό. Ανοίγουν τα μαγαζιά σαν τα μανιτάρια αυτή την εποχή.

● Την καλή αγορά της περιοχής.

● Το σπίτι με τα αγάλματα. Ρώτα τους ντόπιους πού είναι. Όλοι το ξέρουν. Θα σου φτιάξει τη μέρα.


Βγαίνουμε Αιγάλεω

Πού θα φας, πού θα πιείς, πού θα διασκεδάσεις

Πού θα φας, πού θα πιείς, πού θα διασκεδάσεις

Frankly

image

image

image

Άνοιξε το Σεπτέμβρη πάνω στη Μάρκου Μπότσαρη έχοντας ως σλόγκαν τη φράση «Αγάπη μόνο». Αυτό είναι και το concept του μαγαζιού. Προσφέρει αγάπη, την εισπράττει πίσω και συνεχίζει ακάθεκτο την επιτυχημένη πορεία του. Κατά κύριο λόγο το χαρακτηρίζει το χιούμορ των ανθρώπων του. Πρόκειται για all day spot με καλό καφέ, ιδιαίτερη κουζίνα και θεαματικά cocktails. Το μενού φέρει την υπογραφή του Στέλιου Μπαλά και αποτελείται από δεκατέσσερα διαφορετικά πιάτα και τρία επιδόρπια (στη φωτό βλέπουμε μπιφτέκια κοτόπουλου με αγριόρυζο και μαύρες σταφίδες). Όλος ο χώρος είναι καλαίσθητος αλλά η πίσω αυλή είναι το καλύτερο σημείο, αφού παραπέμπει σε drive-in theater με το ανάλογο τετράτροχο να δεσπόζει στον τοίχο. Ανοιχτό καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ. Μάρκου Μπότσαρη 11, Αιγάλεω,21 0598 8999, Fb: frankly


Ρακοθεωρίες

image

Οι Ρακοθεωρίες είναι το πιο παλιό μαγαζί στον πεζόδρομο της Αγίας Λαύρας. Προϋπήρχε ως καφενείο από το 1999, ενώ εξελίχθηκε σε μεζεδοπωλείο το 2011 παράλληλα με το πνεύμα της εποχής και λόγω της αγάπης των ιδιοκτητών του για το φαγητό. Ο ζεστός χώρος του σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Είναι διακοσμημένος με κειμήλια της οικογένειας, ενώ τα φαγητά σερβίρονται σε σερβίτσια από προικιά των κοριτσιών. Όλες οι συνταγές φέρουν την υπογραφή της μαμάς Αγγελικής με πιάτα που αξίζουν ειδική μνεία, ενώ οι τυχεροί που μένουν κοντά στην περιοχή απολαμβάνουν και delivery service. Πεζόδρομος Αγ. Λαύρας 9, 210 5902290, fb: Rakotheories


Ρακαδημία

image

image

image

image

Η Ρακαδημία είναι ο λόγος που ο πεζόδρομος της Αγίας Λαύρας πήρε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Όλα ξεκίνησαν όταν πέντε κολλητοί αναζητούσαν ένα μέρος στο Αιγάλεω για να συναντώνται να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους απόσταγμα, το ρακί. Μην μπορώντας να βρουν το ιδανικό μέρος που θα συνδύαζε την ποιότητα και την ποσότητα στο βαθμό που ονειρεύονταν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους χώρο με τις αγαπημένες τους γεύσεις που προέρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Έτσι, το 2008 «γεννήθηκε» η Ρακαδημία, ένα μικρό μαγαζί που κατάφερε να ξεπεράσει σε φήμη τα σύνορα του Αιγάλεω. Ήταν μάλλον θέμα χρόνου να δημιουργήσουν ακόμα μία, τη μεγάλη Ρακαδημία στην ακριβώς απέναντι γωνία. Τέσσερις σεφ συνθέτουν το μενού δίνοντας έμφαση στο κρέας και τις διάφορες εκδοχές του. Τα υλικά είναι φρέσκα και ιδιαίτερα προσεγμένα, ενώ τα αποστάγματα έχουν περάσει από εξετάσεις για να μπουν στη Ρακαδημία. Ο κόσμος που συχνάζει είναι πολυσυλλεκτικός. Θα συναντήσεις από φοιτητές μέχρι και συνταξιούχους να δίνουν μάχη για άδειο τραπέζι. Αγίας Λαύρας 9 & Αγίου Κωνσταντίνου 4, Αιγάλεω, 210 5909809 & Αγίας Λαύρας 10, 210-5909807, www.rakadimia.gr


Το Στέκι

image

image

Μετρά τέσσερα χρόνια στην καρδιά της περιοχής του Αιγάλεω μέσα σε ένα ανακαινισμένο, μεσοαστικό σπίτι του 1929. Μια στοά πάνω στον πολυσύχναστο δρόμο της Ιεράς Οδού οδηγεί σε αυτό. Δεν είναι άλλη από την είσοδό του. Ψηλά ταβάνια, πέτρινοι τοίχοι, μωσαϊκά και ξύλινα πατώματα αλλά και μια ονειρεμένη εσωτερική, σκεπαστή, αυλή πλημμυρίζουν καθημερινά από ήχους της ροκ, ενώ τα καλοκαίρια μετακομίζει στην ταράτσα. Φιλόξενο και οικείο, αμέσως σε κερδίζει με τη ζεστασιά του. Είναι το μέρος που όποιος το επισκεφθεί μια φορά το κάνει αμέσως στέκι. Για του λόγου το αληθές, η πλειοψηφία του προσωπικού αποτελείται από πρώην απλούς πελάτες. Ειδική μνεία αξίζει να δοθεί στην κουζίνα του αλλά και στα χειροποίητα γλυκά του. Δεν είναι σοφό να φύγει κανείς χωρίς να έχει δοκιμάσει το cheesecake του αλλά και το γλυκό καρότο. Ιερά Οδός 213, Αιγάλεω, Απέναντι Μετρό, Εντός Στοάς, 2105905117, fb: tosteki123


Παντοποτείον

image

Το Παντοποτείον δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο δίνοντας μια διαφορετική νότα στη Μάρκου Μπότσαρη. Έχει όψη καλλιτεχνικού καφενείου αλλά είναι κάτι περισσότερο. Ο Γρηγόρης Κρητικός, που έχει αναλάβει την κουζίνα, φτιάχνει μέχρι και τα πατατάκια που συνοδεύουν τις μπίρες, ενώ η φήμη για το λαχταριστό μπιφτέκι προβατίνας έφτασε μέχρι και τα δικά μας αυτιά. Η διακόσμηση είναι ιδιαίτερη, με πολλά βινύλια να δεσπόζουν στον τοίχο. Αν και δε διαθέτει συγκεκριμένο στιλ στη μουσική, οι Πέμπτες είναι αφιερωμένες στο ρεμπέτικο. Είναι παρεΐστικος χώρος. Και μόνος σου να κάτσεις για καφέ, κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξεις με παρέα να πίνεις τσίπουρα. Υποδέχεται κόσμο καθημερινά από τις 16.00 και μετά, εκτός από τα Σαββατοκύριακα που ανοίγει από τις 11.00 το πρωί έχοντας και κάποιο φρέσκο σπιτικό γλυκό. Μάρκου Μπότσαρη 25, Αιγάλεω, 2130359895, fb: pantopoteion


Θεωρία του House

image

image

image

Μπορεί να έχεις δοκιμάσει κάποιες από τις δημιουργίες του στο Foxes & Boxes αλλά εδώ είναι η πηγή. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε ένα στιλάτο χώρο με πινελιές από γαλλικά μπιστρό και παραπομπές σε παλιά αθηναϊκά καφενεία, μια ομάδα ζαχαροπλαστών καθημερινά πειραματίζεται δημιουργώντας ευφάνταστα γλυκά που κακομαθαίνουν τον ουρανίσκο. Σπίτι είναι εκεί που μπορείς να απολαμβάνεις το μικρό σου χάος και αυτό να σε οδηγεί στην απόλυτη αρμονία. Ένα υπέροχο ασπρόμαυρο πάτωμα, πολλά βιβλία, επιτραπέζια, ιδανικός φωτισμός, μυρωδάτα ροφήματα, ονειρεμένα γλυκά και μελωδίες της τζαζ να συνοδεύουν. Καθημερινά, τουλάχιστον μία νέα δημιουργία φιγουράρει στη βιτρίνα. Ο τρόπος παρασκευής των γλυκών είναι κάπως ανορθόδοξος αλλά με ένα μαγικό τρόπο καταλήγει και αυτός σε αρμονικό αποτέλεσμα, αφού η μία συνταγή γεννά την επόμενη. Περίτεχνα εκλέρ, δίπλα σε cheesecake αχλάδι, lemon pies, cookies και λατρεμένα σιροπιαστά. Δύσκολα θα ξαναβρείς το γλυκό που σε μάγεψε την προηγούμενη μέρα, μπορείς ωστόσο να το παραγγείλεις για το μέλλον. Φήμες λένε ότι δε θα στο αρνηθούν. Ιερά Οδός 295 & Πλατεία Δαβάκη 1, Αιγάλεω, 21 0531 2134, fb: Theoriatouhouse


The Claξons

image

image

Στη συμβολή των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Κυδωνιών άνοιξε πριν από περίπου δύο χρόνια το Claξons, ένα υπέροχο culture café bar με φωτεινά χρώματα και ρετρό διάθεση. Τέσσερις φίλοι που αγαπούσαν πολύ τη bike culture και τον καλό καφέ ήθελαν ένα χώρο διακοσμημένο με τρόπο που να σε παραπέμπει σε άλλες εποχές προσφέροντας καλά προϊόντα. Ο καφές φέρει την υπογραφή της taf, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μονοποικιλιακό εσπρέσο, στον καφέ φίλτρου με όλες τις μεθόδους παραγωγής και στο κύμα του cold brew. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινίασαν τη συσκευή παραγωγής κρύου καφέ φίλτρου η οποία γίνεται με απόσταξη 8 ωρών. Ωστόσο, σερβίρονται παράλληλα μπίρες και τσίπουρα, ενώ τα απογεύματα μεταλλάσσεται σε cocktail bar. Η μουσική κυμαίνεται ανάμεσα σε reggae και chill out με πινελιές από rock ήχους ανάλογα τη διάθεση. Μάρκου Μπότσαρη 23 & Γρηγορίου Κυδωνιών 9, Αιγάλεω, 210 5988600 fb: theclaxons


Tsiknakos daily fish

image

Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά ουζερί της πόλης. Μετρά περίπου 115 χρόνια λειτουργίας προσφέροντας υπέροχους ψαρομεζέδες και άλλες φρέσκιες θαλασσινές λιχουδιές. Έχει περάσει από εδώ όλη η αφρόκρεμα της Αθήνας. Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιώργος Ζαμπέτας, Μελίνα Μερκούρη, Θανάσης Βέγγος. Κανείς δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο περίφημο χταπόδι στα κάρβουνα και στις φρέσκιες γαρίδες. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, ο χώρος φωτεινός και τα αποστάγματα απογειώνουν τα πιάτα. Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 21 0590 0185, fb: tsiknakosdailyfish


Via Lattea

image

Άνοιξε φέτος το Σεπτέμβρη στον πεζόδρομο της Χρυσοστόμου Σμύρνης και ήδη έχει γίνει στέκι όσων αγαπούν το παραδοσιακό ιταλικό gelato. Περίπου 40 διαφορετικές γεύσεις παράγονται στο εργαστήριο που βρίσκεται μέσα στο μαγαζί. Οι πρώτες ύλες του καταφθάνουν σε εβδομαδιαία βάση από την Ιταλία. Χρησιμοποιούν φρέσκο γάλα, φρούτα, πάστες φιστικιού και φουντουκιού και όχι σκόνες με το αποτέλεσμα να είναι εμφανές στην όψη και στη γεύση. Παράλληλα σερβίρει βελγικές βάφλες, αρωματικούς καφέδες και σοκολάτες. Χρυς. Σμύρνης 3, Αιγάλεω, 21 1409 0324, fb: Via Lattea Gelato Artigianale Ice Cream


Qahwa

image

Το Qahwa άνοιξε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στην αρχή της Μπότσαρη και έχει γίνει στέκι όσων αγαπούν τον καλό καφέ. Εδώ δοκιμάζεις καφέδες διαφορετικών χαρακτηριστικών συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης, αφού οι καφέδες που προσφέρει προέρχονται κυρίως από τη Λατινική Αμερική ενώ οι ποικιλίες εναλλάσσονται συχνά. Ο χώρος είναι ζεστός και στιλάτος, τα γλυκά χειροποίητα, ενώ το προσωπικό ευγενικό και πλήρως ενημερωμένο. Τα απογεύματα σερβίρει αλκοόλ και signature cocktails στο premium bar στο μεσαίο χώρο, που από τέλη Γενάρη θα ενοποιηθεί με το υπόλοιπο μαγαζί, ενώ καφέ μπορεί να προμηθευτεί κανείς και για το σπίτι. Μ. Μπότσαρη 1, 210 5695933, fb: QahwaQCB


Αιγαλεράκι

image

Μετρά μόνο δέκα μήνες στον πεζόδρομο της Αγίας Λαύρας και ήδη έχει τους δικούς του θαμώνες, αφού προσφέρει «αλκοολική και ψυχολογική υποστήριξη». Ντελικάτο, με ξύλινες κούνιες να κρέμονται από το ταβάνι, παραπέμπει αμέσως σε νησί. Φημίζεται για τις ποικιλίες του. Το «βανάκι το μικιό», το «μουμούδι» και τη «forza» που σερβίρεται σε ένα μεγάλο ταψί γεμάτο από χειροποίητους μεζέδες. Κρασί προμηθεύεται από μικρούς παραγωγούς, ενώ το ημίγλυκό του το συσκευάσει και για το σπίτι. Κάθε Τετάρτη βράδυ και κάθε Κυριακή μεσημέρι έχει λάιβ. Αγίας Λαύρας 6 & Ξάνθου, Αιγάλεω, 2167003297, fb: ΑιγαλεΡάκι


Πατινάζ

image

Μέσα στο καταπράσινο Μπαρουτάδικο και περιτριγυρισμένο από δέντρα, το Πατινάζ βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια εκεί προσφέροντας καλό καφέ και υπέροχες γεύσεις. Η θέα είναι ανυπέρβλητη, λόγος για τον οποίο συχνά ο χώρος χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια και διάφορα events. Ωστόσο, θα το λέγαμε all day spot και ιδανικό σημείο για όσους θέλουν να χαλαρώσουν στην εξοχή χωρίς να φύγουν από την πόλη. Μυκηνών & Εδέσσης, Άλσος Μπαρουτάδικο, 210 5319923, Fb: Πατινάζ


Μέρες Ραδιοφώνου

image

Οld fashioned μουσικό καφερακάδικο που άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο από τη Νατάσα Χατζηνικολάου. Μετά από πολύχρονη πορεία στα FM ονειρευόταν να δημιουργήσει το δικό της χώρο στον οποίο θα μπορούσε να απολαμβάνει μαζί με φίλους ωραίες γεύσεις, καλό κρασί και πολλή μουσική. Εμπνευσμένο από την ομότιτλη ταινία του Γούντι Άλεν και διακοσμημένο με φωτογραφίες καλλιτεχνών του πενταγράμμου αλλά και της 7ης τέχνης, υποδέχεται κόσμο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, εκτός Δευτέρας, με μενού που αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τις εμπνεύσεις της μαγείρισσας. Μ. Μπότσαρη 35, 213 0265017, fb: meres.radiofonou.kaferakadiko


Μελίσματα

image

Με αγάπη για την παράδοση, το σύγχρονο καφενείο «Μελίσματα» άνοιξε πριν τρία χρόνια στο Αιγάλεω σαν μια εναλλακτική πρόταση. Ξεφεύγει από τα καθιερωμένα λόγω των δρωμένων που λαμβάνουν χώρα γύρω από το αναμμένο τζάκι, όπως αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών, θεατρικά, καραγκιόζη και μουσικές βραδιές. Σερβίρει καφέδες κι ελληνικό στη χόβολη από τις 9.30 το πρωί αλλά και ποικιλία καθαρών αποσταγμάτων συνοδευόμενα από σπιτική κουζίνα που λειτουργεί 13.00-23.00. Το καλοκαίρι υποδέχεται κόσμο στην πλατεία, που την παρομοιάζει με μικρό νησί. Σίφνου 8, Αιγάλεω, 21 0591 0020, fb: Μελίσματα


Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη, Ελεονώρα Βερυκοκίδη