- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Μεγάλο Κούρεμα
12 αθηναϊκά κουρεία εκθέτουν αυτές τις μέρες στους τοίχους τους, 12 αντίστοιχες εκθέσεις Ελλήνων Καλλιτεχνών
Ο Σωτήρης Παπανικολάου και η Μπλάνκα Αμέζκουα είχαν την ιδέα να αξιοποιήσουν δουλειά από 12 φωτογράφους, ζωγράφους, γλύπτες, graphic designers μέσα στο περιβάλλον κουρείων.
Η λέξη «κούρεμα» μπήκε τόσο για τα καλά στη ζωή μας με την αναδιάρθρωση του χρέους, που πια ο πρώτος συνειρμός δεν έχει να κάνει με την περιποίηση της κεφαλής. Με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και μυθολογία τους τα κουρεία, από τα παραδοσιακά μπαρμπέρικα στα μοντέρνα σαλόνια περιποίησης, πάντα σήκωναν πολλή περισσότερη κουβέντα από ένα απλό «καθάρισμα του σβέρκου στα γρήγορα».
Στο πλαίσιο της, καθιερωμένης πλέον, καλλιτεχνικής εξωστρέφειας που βγάζει τα έργα τέχνης από τις παραδοσιακές γκαλερί, ο Σωτήρης Παπανικολάου και η Μπλάνκα Αμέζκουα είχαν την ιδέα. Να αξιοποιήσουν προηγούμενη δουλειά από 12 φωτογράφους, ζωγράφους, γλύπτες, graphic designers μέσα στο περιβάλλον κουρείων. Λέει ο Σωτήρης, «το είχαμε κάνει και στο παρελθόν –εκθέσεις σε δημόσιους χώρους–, τώρα δεν προλαβαίναμε να ορίσουμε κάποια κοινή θεματική, αλλά θέλαμε να τονίσουμε τον κοινωνικό και κριτικό ρόλο της τέχνης απέναντι στην κοινωνική κατάσταση και να εκμεταλλευτούμε την εισαγωγή του λεξιλογίου του κομμωτηρίου στην οικονομική ορολογία».
Όντως, διαμόρφωσαν έναν αρκετά αντιπροσωπευτικό χάρτη του ψαλιδιού στο ευρύτερο κέντρο της πόλης μας, εστιάζοντας στο κουρείο ως χώρο συνάντησης. Συμπεριέλαβαν ρετρό, μοντέρνα, αλλά και έθνικ καταστήματα, στοχεύοντας «σε μια μεγαλύτερη δημοκρατικότητα όσον αφορά στην απορρόφηση της τέχνης. Η ιδέα άρεσε, όσο κι αν ξένισε αρχικά, στους καταστηματάρχες και ενθουσίασε τους καλλιτέχνες. Κι από τις πρώτες μέρες των εκθέσεων μπορούμε να πούμε ότι αρέσει και στο κοινό».
Ο Βασίλης Θεοχάρης, εκτός από ιδιόκτητης του Barber Shop στην οδό Φιλολάου στο Παγκράτι, είναι και προπονητής στην εθνική ομάδα κομμωτών. Ναι, υπάρχει και τέτοια, στην οποία εκπαιδεύονται όσοι διακρίνονται στους πανελλήνιους διαγωνισμούς για να κατέβουν σε διεθνείς αγώνες. Ήταν από αυτούς που πίστεψαν και στήριξαν το εγχείρημα. «Νομίζω, ότι η τέχνη ήρθε σε έναν οικείο χώρο, γιατί και η κομμωτική έχει τη διάσταση της γλυπτικής πάνω στο ανθρώπινο κεφάλι. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι καλοί κομμωτές είναι αυθεντικοί καλλιτέχνες».
Ο Σωτήρης Παπανικολάου επιμένει στην κοινωνική διάσταση του κουρείου, «εκεί δημιουργούνται ιδιαίτερες σχέσεις, ο κουρέας είναι εξομολόγος, συχνά ξέρει τα πάντα για τη γειτονιά», και ο κύριος Θεοχάρης τον επιβεβαιώνει λέγοντας: «Όλοι ανοίγονται, δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν αν συζητήσουν κάποιο μυστικό, πρόσφατα κάποιος μου αποκάλυψε ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια ενώ δεν το είχε συζητήσει ακόμα με την οικογένειά του. Κάποτε λέγαμε ότι το κουρείο είναι “μικρή Βουλή” και ο κουρέας προεδρεύει της συζήτησης. Ισχύει ακόμα και σήμερα, που η κρίση έχει αραιώσει τις επισκέψεις. Κι όμως, για την έκθεση παρατηρώ ότι όχι μόνο οι πελάτες αλλά ακόμα και περαστικοί ή άνθρωποι της γειτονιάς που δεν γνωριζόμαστε πέρασαν να ρίξουν μια ματιά»…
Info: Μέχρι 31/7, πάρτι κλεισίματος στις 27/7 στο R53 (Μνησικλέους 4, Πλάκα) εδώ
INFO 12x12: Συμμετέχουν και κουρεύουν... Βασίλης Βασίλη (Από 25/6 στο Central Hair, Ρήγα Παλαμήδου 3,Ψυρρή)/ Δημήτρης Θεοδόσης (The Box-Hair Studio, Θησέως 7-9, Σύνταγμα)/ Δήμος Μαρουδής (Πάνος Ευαγγελίου, Ορλώφ 3 Κουκάκι)/ Ελεάνα Χαβιαρά (1900, Υψηλάντου 25 & Πλουτάρχου, Κολωνάκι)/ Ήρα Βλαχάκη (Daniel’s,Μαυρομιχάλη 20, Εξάρχεια)/ Κατερίνα Μπιλντγιούγκα (Barber Shop, Φιλολάου 86, Παγκράτι)/ Κωστής Καρακατσάνος (EveryDayAStory, Ζωοδόχου Πηγής 33, Εξάρχεια)/ Μανώλης Αγγελάκης aka tind (Ten Mens Hair 18, Σωκράτους 10 & Χίου, Χολαργός)/ Μάριον Φίσερ (Short Cut, Φιλολάου 42, Παγκράτι)/ Μελίνα Μοϊσιδέλης (Το Μαγικό Καπέλο, Χαρ. Τρικούπη 84, Εξάρχεια)/ Νίκολας Μουρ (Από 9/7 Stathis-Laura, Σπύρου Μερκούρη 228, Άλσος Παγκρατίου)/ Τζίμης Ευθυμίου (Από 22/6, Ηλίας Πολυχρονάκης, Ιπποκράτους & Καλλιδρομίου, Εξάρχεια).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.