- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γέφυρα στη ζωή
Οι συμμαθητές και οι φίλοι του Σόλωνα έχουν αφήσει ένα στεφάνι στη γέφυρα.
Οι συμμαθητές και οι φίλοι του Σόλωνα έχουν αφήσει ένα στεφάνι στη γέφυρα. Ένα στεφάνι που επισφραγίζει δύο περάσματα: το ένα, του φίλου τους από αυτό το σημείο, και το άλλο, το συλλογικό πέρασμα των κατοίκων από εδώ, πάνω από αυτόν το δρόμο, τη συλλογική υπερπήδηση των εμποδίων που είχαν πάντοτε να αντιμετωπίσουν.
Η γέφυρα, που ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 11/11 στη συμβολή Ν. Ψυχικού, Φιλοθέης και Χαλανδρίου, δεν ανήκει στην κατηγορία των στατικών μνημείων. Είναι συγχρόνως –και πρωτίστως– ένα δημιούργημα λειτουργικό, χρηστικό, που θα βοηθήσει τους μαθητές του Κολεγίου Αθηνών και τους άλλους πεζούς να διασχίζουν με ασφάλεια το επικίνδυνο αυτό σημείο, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 15χρονος Σόλωνας Καρυδάκης τον Δεκέμβριο του 2009, θανάσιμα τραυματισμένος από ένα διερχόμενο αμάξι στη Λ. Κηφισίας. Είναι ένα έργο που θα θυμίζει πάντοτε το τραγικό συμβάν αλλά και θα διασφαλίσει πως δεν θα επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο – τουλάχιστον όχι εδώ, όχι σε αυτό το σημείο.
«Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Είναι πολύ καλό που έγινε η πεζογέφυρα, αν και άργησε» σχολιάζει ο κ. Νίκος που έχει το περίπτερό του δίπλα στη γέφυρα. Δεν είναι άλλωστε μόνο η ζωή των μαθητών του Κολεγίου που διακυβεύονταν καθημερινά, αλλά και των άλλων κατοίκων της περιοχής – για παράδειγμα, στην αρχή της Στεφάνου Δέλτα, ακριβώς δίπλα στη μία άκρη της πεζογέφυρας, λειτουργεί παιδικός σταθμός.
Η μελέτη και κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ (επτά μήνες), χάρη στην ομόψυχη σύμπραξη πολλών διαφορετικών δρώντων. Μεταξύ αυτών διδάσκοντες και μαθητές του Κολεγίου και οι γονείς τους και δεκάδες εθελοντές διαφόρων επαγγελματικών ειδικοτήτων. Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Αλέξανδρος Σαμαράς, ανέλαβε το συντονισμό της κατασκευής μαζί με τον Σπύρο Πολλάλη, καθηγητή του Harvard University School of Design. Βασικός χρηματοδότης υπήρξε ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ενώ ο πατέρας του αδικοχαμένου Σόλωνα, πολιτικός-μηχανικός Φαίδων Καρυδάκης, πραγματοποίησε τη στατική μελέτη.
Κάθε Τρίτη, μετά το σχολείο, οι εθελοντές που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του πρότζεκτ μαζεύονταν για να καταθέσουν απόψεις και τεχνογνωσία. Και μέσα από αυτό το γόνιμο ζύμωμα απόψεων, δύο σχεδόν χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, «γεννήθηκε» η πεζογέφυρα. Μία πεζογέφυρα για το αισθητικό κομμάτι της οποίας υπήρξε εξίσου μεγάλη φροντίδα όση για το λειτουργικό. Με ειδική επιφάνεια για γκράφιτι όπου τα παιδιά θα ξεδιπλώσουν τις εικαστικές τους ανησυχίες, με χαραγμένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη σε σημεία της (η αισθητική επιμέλεια της γέφυρας ανήκει στην τελευταία σύντροφό του, ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου), με κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες, η γέφυρα φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο της περιοχής τόσο με λειτουργικούς όσο και αισθητικούς όρους, αλλά και χώρο κοινωνικής επαφής για τους κατοίκους, σύμφωνα τουλάχιστον με το όραμα του κ. Σαμαρά.
Είναι περίεργη η ιστορία με τα μνημεία. Εγείρονται στη μνήμη κάποιου ανθρώπου ή κάποιου γεγονότος και συχνά δεν ξεφεύγουν από την παγίδα του άψυχου και του μουσειακού. Όχι όμως η πεζογέφυρα της Κηφισίας: είναι και θα παραμείνει πρωτίστως έργο (πολυ)λειτουργικού χαρακτήρα και δευτερευόντως μνημείο με την αυστηρή έννοια της λέξης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.