Life in Athens

City Lover 368

Πρόκειται για το μίνι αρχαιολογικό μουσείο της Νίκης, πρόσφατα εγκαινιασμένο και εντελώς κρυφό.

Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 368
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κρυφό μουσείο

Πρόκειται για το μίνι αρχαιολογικό μουσείο της Νίκης, πρόσφατα εγκαινιασμένο και εντελώς κρυφό. Λειτουργεί μόνο λίγους μήνες και σας γράφω εδώ δυο λόγια, γιατί εγώ, τουλάχιστον, μέχρι προχτές δεν το ήξερα. Το μουσείο βρίσκεται στο Μοναστηράκι, πίσω ακριβώς από το Τζαμί Τζισταράκη, αριστερά μόλις μπει κανείς στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς από την οδό Άρεως. Στεγάζει μαρμάρινα ευρήματα εντελώς πρόσφατων ανασκαφών: μια «Victoria» (ρωμαϊκός τύπος αγάλματος της Νίκης), ένα θαυμάσιο ρωμαϊκό κεφάλι, ένα τμήμα από γοργόνειο  (εκφοβιστικό προσωπείο) με οργισμένο μάτι και μερικά ακόμα εκθέματα. Το μουσειάκι δεν θα το βρείτε εύκολα, γιατί είναι πολύ σεμνής κατασκευής, αλλά αξίζει τον κόπο. Στη φωτογραφία η Νίκη.

Κυψέλη: μείον δύο σινεμά

Σινεμά ανοίγουν, αλλά –συχνότερα– σινεμά κλείνουν. Έτσι η ευρύτερη Κυψέλη, αυτό το χειμώνα, έχασε δύο ακόμα σινεμά. Το πρώτο ήταν το υπόγειο «Φιλίπ», στην οδό Θάσου & Δροσοπούλου. Το είχε ανοίξει η κινηματογραφική οικογένεια Τσακαλάκη από το 1966, ήταν πάντα σινέ τέχνης και έκλεισε τώρα στα χέρια του Δημήτρη Σπύρου, γνωστού σκηνοθέτη και σημαντικού ανθρώπου του σινεμά. Το δεύτερο ήταν το «Ίλιον», στην οδό Τροίας. Είχε ξεκινήσει το 1970, στο χώρο όπου παλιότερα λειτουργούσε το νυχτερινό κέντρο «Καζανόβας», και είχε την ιδιομορφία ο εξώστης και τα μικρά, κομψά του θεωρεία του να μην έχουν δική τους είσοδο, αλλά δίδυμες σκάλες από τα δύο άκρα της πλατείας. Έκλεισε στα χέρια του Λεωνίδα Παπαγεωργίου (που –ευτυχώς– έχει ακόμα το «Τριανόν»). Αποχαιρετάμε τους δύο αυτές αίθουσες, που μας έχουν προσφέρει εκατοντάδες ώρες κινηματογραφικής απόλαυσης. Έτσι είναι η ζωή.   

Κρυφοί κήποι για καφέ στην Πατησίων

Μιλώντας για κρυφούς χώρους, δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι η Πατησίων, προς το κέντρο, διαθέτει δύο θαυμάσιους κήπους, όπου αξίζει να συναντηθείτε με τους φίλους σας. Ο παλιότερος είναι των «Starbacks», στον αρ. 123, και είναι ο κήπος του θαυμάσιου ημινεοκλασικού κτιρίου, που ευτυχώς σώθηκε. O κήπος αποπνέει κάτι από γιαπωνέζικη ταινία του Κουροσάβα ή από το δικό μας Πήλιο. Το τηλέφωνο εκεί είναι 210 8843.911. Ο δεύτερος είναι φρέσκος, ο κήπος του πολυχώρου «Capitol». Λέγεται «Prestige Cafe Club», είναι στον ακάλυπτο του πολυχώρου και των γύρω πολυκατοικιών και διαθέτει και μια παιδική χαρά, αν πάτε με τα παιδιά σας. Η κύρια είσοδος είναι από Γ΄ Σεπτεμβρίου 74 - γωνία με Ιουλιανού, αλλά υπάρχει κι άλλη από τη Σκαραμαγκά, μικρό πεζόδρομο επί της Πατησίων. Το τηλ. εδώ είναι 210 8236.125.

Υ.Γ. Εκτός θέματος, σας ενημερώνω ότι στον πολυχώρο «Capitol» άνοιξε και λειτουργεί καινούργιο σινεμά, το πλέον πρόσφατο στην πόλη μας: ο χειμερινός «Ζέφυρος». Συγκινητικό, αν λογαριάσεις ότι στον ίδιο αυτό χώρο, Ιουλιανού & Γ΄ Σεπτεμβρίου, λειτουργούσε παλιότερα ο θερινός «Άτλας».

«Το ορεινό Πωγώνι»

Είναι ένα μικρό, φτηνό, λαϊκό και γωνιακό σουβλατζίδικο στους Αμπελόκηπους, που «βγάζει κλίμα» από στέκι γειτονιάς. Διαθέτει όλα όσα υποχρεούται να διαθέτει κάθε αξιοπρεπές μαγαζί του είδους του, συν αρνί σούβλας, κοκορέτσι, κεφαλάκι. Αξιοσημείωτο: όπως γράφει και στο φυλλάδιο του ντελίβερι, είναι ανοιχτό Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.  Στ. Λαΐου 19, στα ψηλώματα της Πανόρμου, 210 64634.843

Γιατί τον λένε Χολαργό (ξανά)

Ο εκ Λονδίνου αναγνώστης κ. Γιώργος Μονογιούδης μού γράφει, μεταξύ άλλων, μια συμπαθητική πιθανότητα: «Το σύνθετο “Χολαργός” προέρχεται από τις λέξεις “χολή” και “αργός””, δηλαδή ήσυχο, αργό μέρος. Δεδομένου ότι η ζωή στον Χολαργό εξακολουθεί και είναι προαστιακή, παρά την αύξηση του πληθυσμού, το όνομα για μένα συμβολίζει την επέκταση της πόλης προς τα βόρεια και τη δημιουργία των πρώτων κηπουπόλεων στην Αττική. Αντίστοιχα, στο Βερολίνο υπάρχει γειτονιά που ονομάζεται Ruhleben (Ruhe = ησυχία και Leben = ζωή)». Ευχαριστούμε πολύ.

d.fyssas@gmail.com