Life in Athens

City Lover 367

Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο οθωμανικό μνημείο της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στο χώρο που σήμερα αποκαλούμε «Ρωμαϊκή Αγορά» στην Πλάκα

Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 367
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φετιχιέ τζαμί

Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο οθωμανικό μνημείο της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στο χώρο που σήμερα αποκαλούμε «Ρωμαϊκή Αγορά» στην Πλάκα (είσοδος από Πελοπίδα και Πανός). Η ονομασία σημαίνει «Τζαμί του Πορθητή» και έχει να κάνει  κατ’ άλλους με τον Μωάμεθ τον Πορθητή (που επισκέφτηκε την Αθήνα, λίγο μετά την άλωση) και κατ’ άλλους με την οθωμανική κατάκτηση του Χάνδακα (σημερινού Ηρακλείου Κρήτης). Ανάλογα με το ποια άποψη δέχεται κανείς, προστίθενται ή αφαιρούνται εκατό και πάνω χρόνια στην ιστορία του τζαμιού. Για όποιον βέβαια διαβάζει ιστορία της Αθήνας επί Τουρκοκρατίας, αλλά και επί Όθωνα ακόμα, το κτίσμα αναφέρεται «Τζαμί του Σταροπάζαρου», μια και εδώ γινόταν όντως το εμπόριο του σταριού. Ως κτήμα του οθωμανικού Δημοσίου, πέρασε μετά το 1830 στο ελληνικό Δημόσιο και είχε διάφορες χρήσεις, μέχρι και στρατιωτικός φούρνος έγινε! Σήμερα στεγάζει αρχαία ευρήματα και δεν είναι ανοιχτό, είναι όμως πολύ όμορφο το εξωτερικό του (φωτογραφία).

Ελεύθερη είσοδος

Μια και μιλάμε για τη Ρωμαϊκή Αγορά, ας θυμίσω ότι από τον Νοέμβρη μέχρι τον Μάρτη όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και όλα τα αρχαιολογικά μουσεία έχουν κάθε Κυριακή ελεύθερη είσοδο. Η πόλη μας και η Αττική γενικότερα έχουν πλήθος τέτοιων τόπων από την αρχαία, βυζαντινή, οθωμανική και νεότερη περίοδό τους (δεν ξέρω αν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι φραγκοκρατίας ή ενετοκρατίας), ευκαιρία λοιπόν είναι να βολτάρετε από το Εθνικό Μουσείο μέχρι το Σούνιο, από το Δαφνί μέχρι τον Κεραμεικό, από την Ελευσίνα μέχρι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, από το Βυζαντινό Μουσείο μέχρι το Ολυμπιείο.   

Chicken Fresh και Bekery

Σε μια από τις πολλές ωραίες πλατείες της Ηλιούπολης (που θαυμάσια θα μπορούσε να λέγεται Πλατειούπολη), την πλατεία 2ης Οκτωβρίου, τα δυο αυτά μαγαζιά, δίπλα δίπλα, συνιστούν αχτύπητο δίδυμο. Το πρώτο έχει κοτόπουλα (της σούβλας, μπιφτέκια, κροκέτες, συκωτάκια), αλλά και πατάτες, ρύζι, σαλάτες κ.λπ., όλα σε χαμηλές τιμές. Το δεύτερο είναι ένας από κείνους τους νεο-φούρνους, που διαθέτουν βέβαια ψωμί ή αυγά, αλλά κυρίως πουλάνε μια μεγάλη ποικιλία από φαγητά που παίρνει κανείς στο χέρι, καθώς και γλυκά. Chicken Fresh, 210 9933.443/ Bekery, 210 2109928.065

Γιατί τον λένε Χολαργό

Ο αρχαίος Χολαργός, απ’ όπου καταγόταν ο Περικλής, ήταν κάπου ανάμεσα στο Μενίδι και τα Λιόσια, δηλαδή ΒΔ της Αθήνας, προς την Πάρνηθα. Ο σημερινός Χολαργός όμως, που αποσπάστηκε από το Χαλάντρι και έγινε κοινότητα το 1930, βρίσκεται ΒΑ της Αθήνας, στους πρόποδες του Υμηττού. Τους άρεσε το όνομα, ονόμασαν την περιοχή τους έτσι. Αποκορύφωμα: έμβλημα του δήμου έβαλαν τον Χολαργέα Περικλή, που όμως είχε γεννηθεί στον ορίτζιναλ, τον αρχαίο Χολαργό! Ουδέν σχόλιον (…)

Ο City Lover στον 9,84

 Εδώ και λίγο καιρό, οι (νεαροί και ανοιχτόμυαλοι) παραγωγοί της εκπομπής «Της πόλης το φελέκι» μού έχουν κάνει την τιμή να με καλούν στο σταθμό της πόλης μας. Με βγάζουν κάθε Σάββατο κατά τη 1.15 περίπου το μεσημέρι και κουβεντιάζουμε λίγα τοπωνυμικά και ιστορικά, κάθε φορά για διαφορετικό τόπο της πόλης μας. Αυτό γίνεται «έτσι, χωρίς πρόγραμμα» (για να θυμηθούμε τη Μαρία Ρεζάν), με αφορμή το τι τυχαίνει να συζητιέται ή τι ζητάνε οι ακροατές. Εγώ βγαίνω στον αέρα πέντε λεπτά όλα όλα, και προφανώς δεν αποτελώ μέτρο σύγκρισης. Δεν μπορεί όμως να μην έχετε προσέξει τη συνολική βελτίωση στο πρόγραμμα του 9,84, που, με τη σφραγίδα του νέου διευθυντή του, του Τάκη Καμπύλη, εκφράζει κάθε μέρα και περισσότερο το νέο πνεύμα (που προσπαθεί, με χίλια ζόρια, να επιβληθεί) στη διοίκηση του δήμου μας.  

d.fyssas@gmail.com