Life in Athens

City Lover 362

Στην Αθήνα του ’60 και του ’70, κάθε Σεπτέμβρη, οι ταβέρνες βγάζανε τα ξυλοβάρελα έξω και τα καθαρίζανε ώστε να δεχτούν το κρασί της καινούργιας χρονιάς.

Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 362
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο «Χαμηλός», τα βαρέλια του…

Στην Αθήνα του ’60 και του ’70, κάθε Σεπτέμβρη, οι ταβέρνες βγάζανε τα ξυλοβάρελα έξω και τα καθαρίζανε ώστε να δεχτούν το κρασί της καινούργιας χρονιάς. Με τα χρόνια οι ταβέρνες λιγοστέψανε, όπως ήταν φυσικό, και τα βαρέλια, όπου διατηρήθηκαν, απόμειναν μάλλον φολκλορικό στοιχείο. Οι περισσότερες ταβέρνες σερβίρουν κρασί από νταμιτζάνες ή φλασκί. Και οι περισσότεροι απ’ όσους διατηρούν βαρέλια εν χρήσει, τα καθαρίζουνε ρίχνοντας μέσα φάρμακο (που όμως δεν καθαρίζει καλά) ή έχουν το φλασκί μέσα στο βαρέλι, virtual reality δηλαδή. Ένας από τους λίγους που καθαρίζουν κανονικά τα βαρέλια τους είναι ο Γιάννης Γαλανόπουλος, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Χαμηλός», στον Κολωνό. Ο Γιάννης, αν και σπούδασε οικονομικά και δημοσιογραφία, κατέληξε συνειδητά ταβερνιάρης. Πήρε την προπολεμική αυτή (μπακαλο)ταβέρνα της γειτονιάς και τη λειτουργεί, διατηρώντας πλήρως το λαϊκό ύφος της. Λόγω της ταβέρνας –επειδή γλεντάει και ο ίδιος μαζί με τους πελάτες του– έχουμε γίνει φίλοι, με φώναξε λοιπόν στο βαρελοκαθάρισμα. «Πώς αντιμετωπίζεις την κρίση;» ρωτάω. «Με μια προσφορά: με 25 ευρώ τη βδομάδα, προσφέρω ένα γεύμα από Δευτέρα ως Παρασκευή. Οποιοδήποτε πιάτο, συν σαλάτα και ψωμί, με πέντε ευρώ». «Δηλαδή τα πάντα, και κρέας;» «Τα πάντα όλα, μοσχάρι ή όσπρια, το ίδιο είναι». Άρα για το χειμώνα: τα μεν μεσημέρια λαϊκό εστιατόριο με φτηνό φαΐ, τα δε βράδια και τα Σ/Κ ταβέρνα με ψησταριά, ζωντανή μουσική δίχως mic και αξέχαστα γλέντια. «Χαμηλός», Αδριανουπόλεως & Βορείου Ηπείρου, Κολωνός, 210 5131.359

…και ο βαρελάς Συρίγος

Τρίτη γενιά βαρελάς, αλλά και κρασάς (επισήμως: οινοποιός), ο Φανούρης Συρίγος με το συνεργείο του καθαρίζει τα βαρέλια της ταβέρνας πάνω στο δρόμο (φωτογραφία). Τα βαρέλια πιάνουν όλη τη γωνία, είναι πάνω από δέκα. Οι άνθρωποι, λεπτοί και ευκίνητοι, μπαίνουν μέσα στα βαρέλια, ξύνουν, πλένουν με το λάστιχο. «Είμαστε από Σαντορίνη. Τη δουλειά την ξεκίνησε ο παππούς μου» λέει. «Είχαμε βαρελάδικο στη Δάφνη, μετά μετακινηθήκαμε στη Βάρη. Ασχολούμαστε με τα ξύλινα βαρέλια σχεδόν εκατό χρόνια. Εισάγουμε, πουλάμε, επισκευάζουμε. Διορθώνουμε δούγες (τα στραβόξυλα του βαρελιού), καπάκια, τσέρκια (τα μεταλλικά στεφάνια), τα πάντα. Παλιά κατασκευάζαμε κιόλας βαρέλια, τώρα όχι πια, γιατί η ζήτηση έχει πέσει. Μου φέρνουν κι επιδιορθώνω απ’ όλη την Αττική. Βαρέλια καθαρίζω σε ταβέρνες, σε ιδιωτικά κελάρια, σε κάβες. Βαρελάδες έχουμε μείνει ελάχιστοι σ’ όλη την Ελλάδα. Ο Γιάννης εδώ στο “Χαμηλό” είναι από τους τελευταίους στην Αθήνα που κάνει πραγματικό καθαρισμό. Τα βαρέλια τα κατεβάζουμε από τα στηρίγματά τους με παλάγκο, γιατί είναι πολύ βαριά, τα ξεφουντώνουμε (δηλαδή βγάζουμε τα καπάκια), τα καθαρίζουμε καλά, τα στεγανοποιούμε με ψαθί στους αρμούς, περνάμε το κεφαλάρι (το πρώτο στεφάνι), τα ξαναφουντώνουμε και τα ξανανεβάζουμε με τον ίδιο τρόπο. Δύσκολη δουλειά, αλλά έτσι πρέπει να γίνεται, με κανονικό καθάρισμα κάθε χρόνο, αλλιώς το κρασί ξινίζει. Επίσης διαθέτουμε ωραίο κρασί,  πολλών ειδών και σε καλές τιμές. Κάνουμε διανομή στις ταβέρνες, πουλάμε και λιανικά στο μαγαζί». Οινοποιία- Βαρελοποιία «Συρίγος», 2ο χλμ. Βάρης-Κορωπίου, μετά τη Σχολή Ευελπίδων, 210 8974.669, 694 7679196

Κουίζ Στο κουίζ της περασμένης βδομάδας απάντησαν αποκλειστικά αναγνώστριες, ίσως επειδή η ερώτηση αφορούσε καλλυντικάδικο. Λοιπόν αυτή η Wonder Woman δεν βρίσκεται σε κάποιο Mall (τέσσερις απαντήσεις), ούτε στο Περιστέρι (δύο), μα στο αεροδρόμιο. Ιπτάμενη η Wonder Woman, στο αεροδρόμιο έπρεπε να είναι. Σωστή απάντηση έδωσαν οι αναγνώστριες Βασιλική Κούβδου, Αλεξία Μεράκου, Μαντώ Ψαρέλλη, Alexia Tink και η Στέλλα Τσιακάλου, παλιά φίλη της στήλης. Ευχαριστώ όλες όσες απάντησαν, ορθά ή λαθεμένα.   

d.fyssas@gmail.com