- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μαράσλειο Διδασκαλείο
Μέχρι και φέτος, από δάσκαλοι ξανά μαθητές στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Γιατί ο θεσμός της μετεκπαίδευσης έχει τεθεί σε «αναστολή» με απόφαση του Yπουργείου Παιδείας.
Μεσημέρι Σεπτεμβρίου στο Μαράσλειο. Για Διδασκαλείο με πέντε δημοτικά πειραματικά σχολεία να το περιτριγυρίζουν έχει απόλυτη ησυχία. Το τελευταίο κουδούνι της σχολικής ημέρας χτύπησε και η αυλή έχει αδειάσει. Μια αυλή στο κέντρο του Κολωνακίου δίπλα στον Λυκαβηττό, με μια μοναδική ιδιαιτερότητα στην Αθήνα. Στην αυλή του Μαράσλειου Διδασκαλείου μαθητές και δάσκαλοι συναυλίζονται, αλλά εδώ οι δάσκαλοι δεν διδάσκουν, διδάσκονται.
Από το 1922 το κτίριο που αναγέρθηκε με χρήματα του ευεργέτη, Γρηγόρη Μαρασλή, λειτουργεί ως χώρος μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εισάγονται στα Διδασκαλεία της χώρας έπειτα από εξετάσεις. Η φοίτησή τους είναι διετής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται κανονικά. Το κενό τους στα σχολεία καλύπτεται κυρίως από αναπληρωτές. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια, ο θεσμός της μετεκπαίδευσης έχει τεθεί σε «αναστολή» με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Το σκεπτικό του υπουργείου
«...ενόψει της θεσμικής αλλαγής στα διδασκαλεία δεν θα διεξαχθούν φέτος εξετάσεις για την εισαγωγή νέων δασκάλων και νηπιαγωγών...». Σύμφωνα με το υπουργείο η μετεκπαίδευση πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να λάβει υπ’ όψιν της: ότι η φοίτηση στις παιδαγωγικές ακαδημίες της χώρας δεν είναι πια διετής αλλά τετραετής. Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει ο ρόλος των διδασκαλείων να συμβαδίζει με τους στόχους του «Νέου Σχολείου».
Τι απαντούν οι δάσκαλοι;
«Ένας θεσμός όσα προβλήματα κι αν έχει πρέπει να διατηρηθεί μέσα από ένα διάλογο που θα οδηγήσει στην αναμόρφωσή του» μας λέει o Λάμπρος Νικολάρας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων Δασκάλων & Νηπιαγωγών στα Διδασκαλεία της Αθήνας.
Συμπληρώνει, «ο θεσμός πρέπει να έχει ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και να μην εξαρτάται από τις εξαγγελίες μεταρρυθμίσεων. Η απόφαση του υπουργείου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο περικοπών του δημόσιου τομέα. Είμαι 17 χρόνια δάσκαλος και στο Μαράσλειο για πρώτη φορά έχω την ευκαιρία να ξανακοιτάξω την επιστήμη μου. Θέλουμε η μετεκπαίδευση να είναι περιοδική στη διάρκεια της υπηρεσίας του εκπαιδευτικού. Αν το υπουργείο εξασφαλίσει την καθολικότητα της φοίτησης καταργώντας τις εξετάσεις, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δημιουργία μιας περιοδικής μετεκπαίδευσης ανά εξάμηνο κάθε πέντε χρόνια. Τα τεχνικά σημεία δεν είναι το σημαντικό. Προέχει να υπάρχει ο θεσμός για να γίνει ο δάσκαλος καλύτερος».
Προς το παρόν στο Μαράσλειο Διδασκαλείο φοιτούν μόνο δευτεροετείς δάσκαλοι. Μόλις ολοκληρώσουν τη μετεκπαίδευσή τους και γυρίσουν στα σχολεία τους, στην αυλή του Διδασκαλείου θα μείνουν μόνοι τους οι μαθητές του Δημοτικού.
Μαράσλειος ID
Ξεκίνησε ως Διδασκαλείο το 1905. Μετονομάστηκε σε Παιδαγωγική Ακαδημία το 1933. Επανιδρύθηκε το 1972 και έκτοτε λειτουργεί ως θεσμός μετεκπαίδευσης των δασκάλων. Το οικόπεδο είναι δωρεά της Μονής Πετράκη. Χρηματοδότης του έργου ήταν ο εθνικός ευεργέτης Γρηγόρης Μαρασλής με σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Καλλία.
Ο γεννημένος στην Οδησσό ευεργέτης έχει επίσης χρηματοδοτήσει το κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, με σκοπό να στεγαστεί εκεί η «Βιομηχανική και Εμπορική Ακαδημία». Ίδρυσε το 1903 τη Διεθνή Έκθεση Αθηνών, της οποίας εκλέχθηκε ισόβιος πρόεδρος.
Τα σχολεία της Μαρασλείου Ακαδημίας
Στον ίδιο χώρο λειτουργούν πέντε Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία. Η εγγραφή των μαθητών στα πειραματικά δημοτικά σχολεία γίνεται με κλήρωση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι αιτήσεις για συμμετοχή στην κλήρωση γίνονται το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και η κλήρωση διενεργείται το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου. Τα κενά των υπόλοιπων τάξεων προκηρύσσονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και γίνεται κλήρωση για τους υποψήφιους μαθητές/τριες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.