City Lover 354
Τριγύρισα προχτές στο νεκροταφείο αυτό της Κοινοπολιτείας (Βρετανία και –πρώην– κτήσεις της), πιο γνωστό ως «συμμαχικό».
«War Cemetery» στο Φάληρο
Τριγύρισα προχτές στο νεκροταφείο αυτό της Κοινοπολιτείας (Βρετανία και –πρώην– κτήσεις της), πιο γνωστό ως «συμμαχικό». Έργο του Γαλλοκαναδού αρχιτέκτονα Λουί ντε Σουασόν (1890-1862), είναι τόσο όμορφο ώστε περιλαμβάνεται σε «Οδηγούς» αξιοθέατων της φαληρικής παραλίας!
Ξεκίνησε με όσους σκοτώθηκαν στα Δεκεμβριανά του 1944. Μετά το τέλος του Παγκόσμιου Πολέμου, συγκεντρώθηκαν εδώ οι σοροί στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων απ’ όλη την Ελλάδα: 2.000 περίπου νεκροί, σχεδόν οι 600 μη αναγνωρισμένοι. (Υπάρχουν κι ελάχιστοι πολίτες, καθώς και λίγοι νεκροί του Κριμαϊκού Πολέμου του 1851). Χτίστηκε επίσης ένα μνημείο για 74 ινδουιστές που, βεβαίως, αποτεφρώθηκαν, κι ένα κενοτάφιο για 3.000 περίπου «Άγνωστους Στρατιώτες» (= ανεύρετα πτώματα), τα ονόματα των οποίων γράφονται σε τεράστιες στήλες. Στους τάφους, το ελάχιστο εγχάρακτο κείμενο ιδανικά περιέχει: όνομα, βαθμό, στρατιωτική ειδικότητα, αριθμό μητρώου, ηλικία.
Μ’ εντυπωσίασαν τα εξής. Πρώτο, η ελκυστική λιτότητα του σχεδιασμού: ταφόπλακες σχεδόν ομοιόμορφες, χαμηλά αττικά φυτά (θυμάρια, μηδικές, αθάνατα, μαργαρίτες, πικροδάφνες), γρασίδι ολόγυρα.
Δεύτερο, η εθνική, θρησκευτική, ονοματική πανσπερμία: Άγγλοι, Σκοτσέζοι, Ουαλλοί, Καναδοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ινδοί των ενιαίων Ινδιών (Σιχ, Γκούρκας, Πακιστανοί κ.λπ.), Εβραίοι, ένας Ολλανδός. Και φυσικά σταυροί, μουσουλμανικές αραβικές γραφές, αστέρια του Δαβίδ (και ελάχιστοι τάφοι δίχως θρησκευτική σήμανση). Τρίτο, τα ειδικά σύμβολα κάθε όπλου ή στρατιωτικής μονάδας, συνδυασμένα με κανονική βρετανική γεωγραφία (τα συντάγματα είναι συγκροτημένα κατά περιοχή).
Τέταρτο, μια εικόνα της νεότερης ελληνικής ιστορίας: πόλεμος του ’40-41, κατοχή και αντάρτικο, Δεκεμβριανά (εδώ πρόσεξα ότι σκοτώθηκαν δεκάδες αλεξιπτωτιστές), εμφύλιος. Πέμπτο: πόσο απλά μηνύματα και σε πόσο απλά αγγλικά γράφονται πάνω σε μερικούς τάφους. Ποσειδώνος 8, Άλιμος, είσοδος από την οδό Σαλαμίνος
Βουβά αριστουργήματα
Σήμερα μπορεί να το ξεχνάμε ή να το παραβλέπουμε, αλλά τα πρώτα 35 χρόνια του το σινεμά δεν είχε ήχο. Οι αρχικοί σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί είχαν μάθει να δουλεύουν βουβά, η έννοια «κινηματογραφική μουσική» ήταν ανύπαρκτη, ενώ γραπτές «κάρτες» με επεξηγήσεις ή σύντομες ατάκες έπεφταν ανάμεσα στα καρέ, κάθε φορά που αυτό ήταν αναγκαίο.
Συνήθως υπήρχαν μουσικοί που συνόδευαν την ταινία παίζοντας ζωντανά μέσα στην αίθουσα. Εκείνη την άηχη εποχή, ωστόσο, γυρίστηκαν μερικά από τα κορυφαία δείγματα της 7ης Τέχνης.
Στις μέρες μας, το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» οργανώνει ήδη το «2ο Φεστιβάλ βωβού κινηματογράφου», με αφιέρωμα σε Ευρωπαίους δημιουργούς. Από το πρόγραμμα, που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης, ξεχωρίζουν: «Φάουστ» του Γερμανού Φριντ. Μούρναου την Πέμπτη 7 Ιουλίου, «Μάνα» του Σοβιετικού Βσεβ. Πουντόβκιν το Σάββατο 9, «Μίκαελ» του Δανού Καρλ Ντράγερ την Κυριακή 10, «Η άμαξα - φάντασμα» του Σουηδού Βικτ. Σγιόστρομ την Τρίτη 12.
Οι προβολές γίνονται στις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο, στο θερινό σινεμά που λειτουργεί στο αίθριο του 3ου ορόφου του Ιδρύματος, ενώ υπάρχει και μουσική κάλυψη.
Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418.550. Περισσότερα: http://www.mcf.gr/el/whats_on/Cinema
Προς αναγνώστες
bmk από Καρδίτσα: χαίρομαι που υπάρχει θερινό «Δημοτικό Κηποθέατρο» στην πόλη σας. Ανέφερα στην τύχη μερικά σινεμά απ’ όλη την Ελλάδα. Βρήκατε την A.V. στην πόλη σας;
Π.Λ. από Καλαμάκι: δείτε το πρώτο σημερινό μου θέμα.
Χριστίνα Ζ.: συμμερίζομαι τη μελαγχολία σας. Διαβάστε σε άλλο σημείο της εφημερίδας το κομμάτι μου «Η εποχή της βαριοπούλας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κινήσαμε για τον Ίμερο, το γνωστό μπαρ του νταλκά στο Πεδίον του Άρεως.
Θα δοκίμαζες μέλι Πετραλώνων; Οι μελισσοκόμοι Νίκος Χατζιηλίας και Μαρίλη Καρρά κάνουν πράξη την αστική μελισσοκομία.
Πρεμιέρα για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Πρεμιέρα για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Μια συζήτηση με τον Δρ συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, μέλος τη Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ
Δούκας: Αναγνωρίζεται η θέση της πόλης μας ως δημοφιλούς προορισμού της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας
Θυμάσαι κάτι από την περιοχή γύρω από αυτό, από τα Πετράλωνα, την Ιερά Οδό, τον Βοτανικό ή το Μεταξουργείο;
Μια πολύ όμορφη ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές
Χιλιάδες επισκέπτες υποδέχτηκαν εκεί τη νέα χρονιά
«Φτάσαμε στην Αθήνα τις 5.000 δενδροφυτεύσεις μέσα στο 2024» σημειώνει ο Χάρης Δούκας
Μοναδικές είναι οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός από τις χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο
Με ανάρτηση του στο Facebook, ο Δήμος Αθηναίων, ενημερώνει ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραμείνει κλειστός
Ένα μουσικοθεατρικό πολυθέαμα, ενώ ο νυχτερινός ουρανός θα φωτιστεί με εκατοντάδες drones
Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, με γιορτινή διάθεση
Δούκας: «Να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας και να χαρίσουμε το δώρο της προσφοράς»
Το talk-of-the-town για τους Χριστουγεννόφιλους φέρει την υπογραφή της ΕΥΔΑΠ
To Calm Concept Store 113 στην Ιπποκράτους διαθέτει δικό του στυλ και επιπλέον τα έχει όλα και συμφέρει: ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, αρώματα, αρωματικά χώρου και καλλυντικά!
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το street party με χριστουγεννιάτικη διάθεση στους ρυθμούς της Αθήνας
Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε άλλη Αθήνα. Τι είναι αυτή η αλλαγή που βιώνει η πόλη; Αλλάζει κάτι σημαντικό. Αλλάζει ο χώρος και ο χρόνος της ζωής των κατοίκων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.