- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Φτιάξε ένα χάρτη με την Ακρόπολη στο κέντρο. Σκέψου λίγο έξω από το «αθηναϊκό κουτί» σου και γίνε τουρίστας για μια μέρα, ένα σαββατοκύριακο ή –γιατί όχι– το φετινό καλοκαίρι. Θα ανακαλύψεις πολλά. Διαδρομές που δεν ήξερες, κρυφά σημεία και μυστικά που δεν σου έδειξε κανείς στις σχολικές εκδρομές, νέα στέκια και χώρους με ενδιαφέρον. Δίπλα στα αρχαία, κατεβαίνοντας προς το Μοναστηράκι και το Θησείο, υπάρχει νέα ζωή.
Το δεντράκι γέρνει σχεδόν πάνω από το κεφάλι μας και ένα φυλλαράκι του πέφτει μέσα στο ποτήρι με την μπίρα. Δεν μας πειράζει καθόλου. Οδός Αδριανού, Μοναστηράκι. Η καλύτερη ώρα της ημέρας, ό,τι έχει αρχίσει να νυχτώνει και να δροσίζει, από τη μία οι περαστικοί, από την άλλη η Aρχαία Aγορά και η Στοά του Αττάλου. Και κάθε τόσο το βλέμμα να πηγαίνει λίγο πιο ψηλά, στη φωτισμένη θέα της Ακρόπολης, που δείχνει να… επιβλέπει την περιοχή της.
Πολύ πρωί, κατά τις 7. Στην πλατεία Μοναστηρακίου οι εφημεριδοπώλες έχουν ήδη στηθεί και σειρά παίρνουν οι πάγκοι με τα φρούτα. Το τελευταίο τσιγάρο για τους ξενύχτηδες που κάθονται στο «Everest», το πρώτο γι’ αυτούς που ξεκινούν την ημέρα τους, βγαίνοντας από τον ηλεκτρικό. Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς την Πλάκα, να ανοίξουν τα μαγαζιά τους.
Μεσημεράκι, κατά τις 12. Στην Πλάκα. Σανδάλια, μίνι φούστες, κοκκινισμένα πρόσωπα. Κι ένας τύπος με ένα καπέλο καουμπόικο. Να κοιτάνε τα τσολιαδάκια, τα αγαλματάκια, τις καρτ ποστάλ. Η πρώτη τους βόλτα πριν από την επίσκεψη στην Ακρόπολη.
Γλυκύς. Αυτός έχει τη δική του ώρα, έτσι κι αλλιώς, κατά τις 7 το απόγευμα, πίσω από την πλατεία Φιλομούσων, το ουζερί που πρωτοπάς φοιτητής και αποσύρεσαι συνταξιούχος. Ανακατεμένος με τουρίστες.
Πόλη μαγική
Ο χρόνος σταματάει. Στα Αναφιώτικα σκέφτεσαι τι καλά που θα ήταν να είχες ένα από τα κυκλαδόσπιτα (τα έχτισαν Αναφιώτες μετά το 1850 και είναι όλα διατηρητέα), οι βουκαμβίλιες κάνουν την κοπέλα που στέκεται στη γωνία να δείχνει ακόμα πιο όμορφη κι ένα τραπεζάκι στους Διόσκουρους (τους επάνω) θα το βρεις πάντα κενό. Όπως κι ένα πάσο στον Βρετό, το πολύχρωμο λικεράδικο που αναφέρουν οι περισσότεροι διεθνείς ταξιδιωτικοί οδηγοί – καθόλου τυχαία. Όλα τα κτίρια της Πλάκας κηρύχτηκαν διατηρητέα αμέσως μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, βρίσκεσαι ακριβώς στο μικρόκοσμο της Αθήνας του ’30. Συνδετικός κρίκος μεταξύ Πλάκας και Μοναστηρακίου η οδός Αδριανού, θα σε βγάλει ακριβώς επάνω στην πλατεία, πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο Ηριδανός ποταμός και για τους πιο νέους η μπάντα που έστησαν μες στη μέση κάποιοι πιτσιρικάδες και παίζουνε χέβι μέταλ μια ανάσα από τα σουβλατζίδικα του «Μπαϊρακτάρη» και του «Θανάση». Όταν σου ξαναπούνε ότι η Αθήνα δεν είναι μια όμορφη πόλη, σκέψου τη γειτονιά της Ακρόπολης. Κάνε βόλτα στα στενά της και μάθε τα μυστικά της. Ένας πρώτος χάρτης στο ταξίδι του χρόνου, από το τότε στο σήμερα, είναι τα 10 σημεία που η A.V. επισκέφθηκε και σου περιγράφει.
Μουσείο της Ακρόπολης
Η φετινή καλοκαιρινή του καμπάνια σε προτρέπει να περάσεις «Μια Μέρα Στο Μουσείο». Περπατώντας ανάμεσα στις συλλογές, χαλαρώνοντας στο καφέ του ισογείου ή απολαμβάνοντας ένα γεύμα στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου. Συν το γεγονός ότι την Παρασκευή η έκθεση μένει ανοιχτή μέχρι τις 22.00 και το resto λειτουργεί 20.00-00.00 (κρατήσεις στο 210 9000.915).
Οι φροντιστές-αρχαιολόγοι του Μουσείου προτείνουν:
● Να δεις την αρχαία γειτονιά κάτω από το δάπεδο του Μουσείου.
● Να σταθείς μπροστά στα λουσμένα από το φως αγάλματα του 1ου ορόφου.
● Να παίξεις ψάχνοντας τις 12 διαφορετικές μορφές της θεάς Αθηνάς σε όλο το Μουσείο.
● Να δεις ιδιαίτερα εκθέματα, όπως τη Μέδουσα, τον Καρκίνο και τον Ιππαλεκτρυώνα.
● Να περπατήσεις στην αίθουσα του Παρθενώνα, έχοντας την αίσθηση ότι είσαι στον Ιερό Λόφο.
● Να παρακολουθήσεις τα Gallery Talks που φωτίζουν πτυχές καιθημερινότητας και τέχνης στην αρχαία Αθήνα.
● Να ξεκουραστείς στο αναγνωστήριο του 2ου ορόφου.