Life in Athens

City Lover 345

Την Κυριακή, η εκδότριά µου Μαρία Βασιλάκη κι εγώ χαρίζουµε το µυθιστόρηµά µου «Στρατιώτης του Χριστού.

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 345
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14054-31497.jpg

Χάρισµά σας

Την Κυριακή, η εκδότριά µου Μαρία Βασιλάκη κι εγώ χαρίζουµε το µυθιστόρηµά µου «Στρατιώτης του Χριστού. Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη. Ηµερολόγιο δυσµετάφραστο» (φωτό). Μπορείτε να έρθετε και να συζητήσουµε για το βιβλίο και την περίεργη κίνηση του δωρισµού του, παίρνοντας µαζί σας όσα αντίτυπα θέλετε: τζάµπα, free και δωρεάν. Ευκαιρία να γνωριστούµε κιόλας.

Σινεµά «Μικρόκοσµος», Κυριακή 8/5, 12 µ.µ., Συγγρού 106, 210 9215.305, mikosmos@otenet.gr 

4η ∆ιεθνής Λογoτεχνική Συνάντηση DaseinFest 2011

Ξεκίνησε χτες, ολοκληρώνεται την Κυριακή, ψυχή της είναι οι ακαταπόνητοι Χρήστος Χρυσόπουλος και Αλεξάνδρα Μπούχλερ. Πλείστες λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, µε 18 προσκεκληµένους από Ελλάδα, Πολωνία, Βρετανία, Φινλανδία.

Στον οµώνυµο πολυχώρο, Σολωµού 12, Εξάρχεια, 210 3841.857. ∆ωρεάν είσοδος, πρόγραµµα κ.λπ. λεπτοµέρειες: www.daseinfest.blogspot.com και www.dasein.gr

Γιατί τη λένε Αρχαία Αγορά

Με αφορµή της διαµάχη για το αν θα καταχωθούν ή όχι τα υπολείµµατα του Βωµού των 12 θεών, προκειµένου να ξαναπεράσει ο ηλεκτρικός από το Θησείο, θυµίζω ότι από το Βωµό αυτό της Αγοράς οι αρχαίοι Αθηναίοι µετρούσαν όλες τις αποστάσεις (όπως είναι σ’ εµάς το Σύνταγµα). Στο χώρο που σήµερα τον βλέπουµε εξοχικό, υπήρχαν µέχρι το µεσοπόλεµο 2 πυκνοκατοικηµένες γειτονιές της Αθήνας, η Βλασαρού και οι Άγιοι Απόστολοι. Το 1931 η αµερικάνικη αρχαιολογική αποστολή –αφού αποτύπωσε την περιοχή µε όλους τους δυνατούς τρόπους κι αφού οι κάτοικοι αποζηµιώθηκαν δεόντως– ξεκίνησε µια µεγάλη ανασκαφή 122 στρεµάτων. Σταµάτησε µε τον πόλεµο και συνεχίστηκε µέχρι το 1956. Το αποτέλεσµα είναι ότι οι παλιές γειτονιές εξαφανίστηκαν (οι Άγιοι Απόστολοι έµειναν ως εκκλησία), ενώ αναδείχτηκε (και στη συνέχεια πρασίνισε) ο αρχαιολογικός χώρος, που ξαναπήρε το αρχαίο του όνοµα. Αγορά = χώρος δηµόσιων συζητήσεων και συναλλαγών. (Κύριες πηγές: Γιάννης Κουτσούκος, «Σελίδες από την παλιά Αθήνα», Εστία 1984 και John McK Kamp II, «Η Αγορά της αρχαίας Αθήνας», Αµερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών 2004)

Μαραθωνίτης

Κουτούκι παλαιάς κοπής, σε υπόγειο σχετικά νέας πολυκατοικίας, αλλά µε παλιότερη ιστορία, από τα χρόνια του οµώνυµου ιδρυτή. Βαρέλια, καλό και φτηνό φαγητό, ένα ντουέτο (Βούλα - Στέφανος) που λέει λαϊκά τραγούδια και νεαρά παιδιά που εξυπηρετούν µε το χαµόγελο. Επίσης, δυνατό βαζελόστεκο, αφού κυριαρχούν παντού τριφύλλια και άλλα παναθηναϊκά στοιχεία (για να µην ξεχνάµε την ιστορία της περιοχής). Ευχαριστώ ωστόσο τους γάβρους φίλους Πέτρο και Ρούσα, που µας µάθανε το µέρος.

Υµηττού 25 & Βίνκελµαν 3, απέναντι από την ανατολική µάντρα του Α΄ Νεκροταφείου, Γούβα, 210 7017.404

«Το αγόρι µε τη βαλίτσα»

Το (γνωστό και από παλιότερη παράσταση στην «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου) θεατρικό έργο του Μάικ Κένι παρουσιάζεται στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης» (πρώην «Ριάλτο»), Κυψέλης 54, από σήµερα 5 µέχρι και τη ∆ευτέρα 9 του Μάη. Ο θίασος αποτελείται από τη θεατρική οµάδα των µαθητών του 60ού Λυκείου της Αθήνας, υπό την καθοδήγηση της (επί 20ετία υπεύθυνης καθηγήτριας) Χαρούλας Σαµπατάκου, που είναι σπουδασµένη σκηνοθέτρια.

Πληροφορίες - πρόγραµµα στο τηλ. του λυκείου: 210 8829.195

Λεωφόρος Κηφισιάς

Ο κ. Μάκης Γηραλέας, από την Ηλιούπολη, µου γράφει επικροτώντας τον τονισµό του δρόµου όπως τον χρησιµοποίησα (στα σουβλάκια «Αβάνα») και τονίζοντας πόσο λάθος είναι το «Κηφισίας», αφού το τοπωνύµιο είναι Κηφισιά. Ευχαριστίες. 

Καρότσια

Μετά τα πάνω από 20 µέιλ αναγνωστών, µπορούµε πλέον να µιλήσουµε για κανονική αστική τάση: παρόλο που υπάλληλοι των σούπερ µάρκετ προσπαθούν να τα ξαναµαζέψουν, σχεδόν σε όλες τις γειτονιές υπάρχουν (ηµι)κοινόχρηστα καρότσια, που χρησιµοποιούνται σε µικροµεταφορές/µικροµετακοµίσεις. Ευχαριστώ όλους όσους ανταποκρίθηκαν.

d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

clubbing
Εμείς ήρθαμε για τα τέκνο. Γιατί χορεύουμε Ρουσλάνα;

Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Ίσως υπερβολή που περπατάω τόσο δρόμο τέτοια ώρα για να ακούσω τέκνο, αλλά το έχω ανάγκη να χτυπηθώ στο μπάπα μπούπα, που λέει και ο μπαμπάς μου.

Podcast Μετακινήσου αλλιώς
Podcast Μετακινήσου αλλιώς | O 28ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας και πώς μπορεί να βοηθήσει τη Βιώσιμη Κινητικότητα

Μια συζήτηση με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου και τον αντιπρόεδρο της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας Χάρη Κουγιουμτζόπουλο

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.