Life in Athens

Αθηναίοι σε έκσταση, χορεύουν και πηδάνε πάνω απ’τη φωτιά (video)

Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει στην Ακαδημία Πλάτωνος

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131856-299514.jpg

Φωτιές, ρυθμικές τυμπανοκρουσίες, κυκλικός χορός: το σκηνικό παρέπεμπε σε αρχαία τελετουργικά.

Όπως κάθε χρόνο, κάτοικοι της περιοχής αλλά και πολλοί άλλοι Αθηναίοι μαζεύτηκαν στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος την Παρασκευή για να αναβιώσουν το έθιμο του «Άη Γιάννη του Ριγανά» ή Κλήδονα, που συνδέεται κατά την παράδοση με το θερινό ηλιοστάσιο.

Έκαψαν τα μαγιάτικα στεφάνια τους και στη συνέχεια, με τη συνοδεία τυμπάνων, χόρεψαν κυκλικά γύρω από τη φωτιά. Οι πιο τολμηροί, κάθε ηλικίας, πήδηξαν πάνω από τις φλόγες. Προηγήθηκε αναβίωση του εθίμου με το κιούπι και το «αμίλητο νερό».

Ο Κλήδονας γιορτάζεται σε πολλές γωνιές της Ελλάδας και κατά το έθιμο ένα μέλος της οικογένειας, που έπρεπε να λέγεται Γιάννης (καθόλου δύσκολο, καθότι σπίτι δίχως Γιάννη κλπ κλπ) στέλνεται στη βρύση να φέρει το «αμίλητο νερό». Ο Γιάννης αυτός έπρεπε να είναι σοβαρός και να αποφεύγει τα πειράγματα των συγχωριανών, που θα προσπαθήσουν στη διαδρομή να τον κάνουν να λυγίσει και να μιλήσει, με διάφορους τρόπους.

Κλήδονας ονομάζεται το καζάνι στο οποίο τοποθετούσαν το νερό αυτό, όταν γύριζε ο Γιάννης στο χωριό. Μέσα πετούσαν προσωπικά αντικείμενα του καθενός, τα ριζικάρια, που όλο το βράδυ θα έμεναν εκεί, να γραφτεί πάνω τους η καλή τύχη του ιδιοκτήτη τους.

Γύρω απ’τον κλήδονα στηνόταν χορός, και ύστερα ανάβανε οι φωτιές που καίγαν τα μαγιάτικα στεφάνια. Περνώντας ο καθένας πάνω από τις φλόγες, ξόρκιζε τις αρρώστες και τις ατυχίες...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.