Life in Athens

Ταξίδι στην ιστορία του παλαιότερου σχολείου της Αθήνας

Το Σάββατο ανοίγει τις πόρτες του γιορτάζοντας 140 χρόνια

Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρόκειται για το 74ο δημοτικό σχολείο, την παλιά «Δημοτική Σχολή» ή «Σχολείο Καμπάνη», όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό από τον αγαπημένο δάσκαλό του, το παλαιότερο σε λειτουργία σχολείο στην πρωτεύουσα, που κοσμεί εδώ και 140 χρόνια την οδό Αδριανού. Οι μαθητές του έχουν τη σπάνια τύχη που δεν μοιράζονται με πολλά άλλα παιδιά στο κακοχτισμένο αστικό αθηναϊκό τοπίο: κάθε πρωί, διασχίζουν τα όμορφα δρομάκια της Πλάκας για να βρεθούν σε ένα ιστορικό νεοκλασικό που στεγάζει το σχολείο τους. 

Το Σάββατο, 4 Ιουνίου, το ιστορικό αυτό σχολείο ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, και οι μικροί μαθητές μάς καλούν να γνωρίσουμε την ιστορία του.

image

Παράλληλα, τα παιδιά του νηπιαγωγείου με το οποίο συστεγάζεται έχουν ετοιμάσει μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «θυμάσαι το σχολείο μας;».

image

Η ιστορία του σχολείου είναι πολύ ενδιαφέρουσα

Το 1834 έγινε υποχρεωτική η φοίτηση των παιδιών 5 έως 12 ετών καθώς και η ίδρυση και συντήρηση σχολείων από τους Δήμους (εξ ού και η ονομασία δημοτικά).

Το διάταγμα προσδιόριζε επίσης τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές των κτιρίων, που έπρεπε να είναι «ισόγεια, με κάτοψη ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με μέγιστο πλάτος 9-10 μέτρα και ύψος 5-7 μέτρα κι επιπλέον να έχουν μεγάλα παράθυρα σε ύψος δυο μέτρων πάνω από το έδαφος». Οι αρχιτεκτονικές οδηγίες αντιστοιχούσαν στην αλληλοδιδακτική, την επίσημη τότε μέθοδο διδασκαλίας του Α.Κοκκώνη, όπου οι καλύτεροι μαθητές δίδασκαν τους μικρότερους με την εποπτεία του δασκάλου.

Με αυτές τις προδιαγραφές αναγείρεται το 1875 η «Δημοτική Σχολή», έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου. Έμβλημα της το «Φρόνησις μετ’ Επιστήμης και Ευθύτητος».

Το «νεοκλασικό ισόγειο κτίριο με τη μνημειακή είσοδο, με τους δύο μαρμάρινους δωρικούς κίονες, το λιτό μαρμάρινο αέτωμα, με τις μαρμάρινες παραστάδες, με την επιβλητική κεντρική είσοδο και τα ψηλά παράθυρα με τα σφυρήλατα κάγκελα» φιλοξένησε αργότερα πολλές προσωπικότητες, όπως ο Ξεν. Ζολώτας, ο καθ. Παιδιατρικής Ν. Ματσαργιώτης, οι αδερφοί Μάτσα, ο Πάνος Γαβαλάς, επίσκοποι, ανώτατοι δικαστικοί κλπ.

image

 Το κτίσμα, από το 1977, αποτελεί διατηρητέο μνημείο και στο χώρο συνυπάρχουν ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου και ίχνη από τουρκικό τζαμί.

Info: Σάββατο 4 Ιουνίου, Ανοιχτές πόρτες στο 74ο δημοτικό σχολείο, Ανδριανού 106, Αθήνα

Τρίτη 7 Ιουνίου, 18:00, Εγκαίνια για την έκθεση του 46ου νηπιαγωγείου Αθήνας, Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136. Διάρκεια έκθεσης έως τις 9 Ιουνίου, ώρες λειτουργίας 17:30 με 20:00

image


Κεντρική Φωτό: Νατάσα Κοτσαμπάση