- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ταξίδι στην ιστορία του παλαιότερου σχολείου της Αθήνας
Το Σάββατο ανοίγει τις πόρτες του γιορτάζοντας 140 χρόνια
Πρόκειται για το 74ο δημοτικό σχολείο, την παλιά «Δημοτική Σχολή» ή «Σχολείο Καμπάνη», όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό από τον αγαπημένο δάσκαλό του, το παλαιότερο σε λειτουργία σχολείο στην πρωτεύουσα, που κοσμεί εδώ και 140 χρόνια την οδό Αδριανού. Οι μαθητές του έχουν τη σπάνια τύχη που δεν μοιράζονται με πολλά άλλα παιδιά στο κακοχτισμένο αστικό αθηναϊκό τοπίο: κάθε πρωί, διασχίζουν τα όμορφα δρομάκια της Πλάκας για να βρεθούν σε ένα ιστορικό νεοκλασικό που στεγάζει το σχολείο τους.
Το Σάββατο, 4 Ιουνίου, το ιστορικό αυτό σχολείο ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, και οι μικροί μαθητές μάς καλούν να γνωρίσουμε την ιστορία του.
Παράλληλα, τα παιδιά του νηπιαγωγείου με το οποίο συστεγάζεται έχουν ετοιμάσει μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «θυμάσαι το σχολείο μας;».
Η ιστορία του σχολείου είναι πολύ ενδιαφέρουσα
Το 1834 έγινε υποχρεωτική η φοίτηση των παιδιών 5 έως 12 ετών καθώς και η ίδρυση και συντήρηση σχολείων από τους Δήμους (εξ ού και η ονομασία δημοτικά).
Το διάταγμα προσδιόριζε επίσης τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές των κτιρίων, που έπρεπε να είναι «ισόγεια, με κάτοψη ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με μέγιστο πλάτος 9-10 μέτρα και ύψος 5-7 μέτρα κι επιπλέον να έχουν μεγάλα παράθυρα σε ύψος δυο μέτρων πάνω από το έδαφος». Οι αρχιτεκτονικές οδηγίες αντιστοιχούσαν στην αλληλοδιδακτική, την επίσημη τότε μέθοδο διδασκαλίας του Α.Κοκκώνη, όπου οι καλύτεροι μαθητές δίδασκαν τους μικρότερους με την εποπτεία του δασκάλου.
Με αυτές τις προδιαγραφές αναγείρεται το 1875 η «Δημοτική Σχολή», έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου. Έμβλημα της το «Φρόνησις μετ’ Επιστήμης και Ευθύτητος».
Το «νεοκλασικό ισόγειο κτίριο με τη μνημειακή είσοδο, με τους δύο μαρμάρινους δωρικούς κίονες, το λιτό μαρμάρινο αέτωμα, με τις μαρμάρινες παραστάδες, με την επιβλητική κεντρική είσοδο και τα ψηλά παράθυρα με τα σφυρήλατα κάγκελα» φιλοξένησε αργότερα πολλές προσωπικότητες, όπως ο Ξεν. Ζολώτας, ο καθ. Παιδιατρικής Ν. Ματσαργιώτης, οι αδερφοί Μάτσα, ο Πάνος Γαβαλάς, επίσκοποι, ανώτατοι δικαστικοί κλπ.
Το κτίσμα, από το 1977, αποτελεί διατηρητέο μνημείο και στο χώρο συνυπάρχουν ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου και ίχνη από τουρκικό τζαμί.
Info: Σάββατο 4 Ιουνίου, Ανοιχτές πόρτες στο 74ο δημοτικό σχολείο, Ανδριανού 106, Αθήνα
Τρίτη 7 Ιουνίου, 18:00, Εγκαίνια για την έκθεση του 46ου νηπιαγωγείου Αθήνας, Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136. Διάρκεια έκθεσης έως τις 9 Ιουνίου, ώρες λειτουργίας 17:30 με 20:00
Κεντρική Φωτό: Νατάσα Κοτσαμπάση
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.