Life in Athens

10 πράγματα που δεν ξέρεις για τα Μελίσσια

Νοικιάζονται σπίτια για μια μέρα;

Καλλιστώ Γούναρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Να ’χαμε να λέγαμε: Αν παίξεις και βάλεις στο google translate τη λέξη Μελίσσια, θα σου βγάλει σε όλες τις γλώσσες «Melissia» εκτός από τα αλβανικά, που είναι Melisian.

Ενοίκιο €50-150: πολύ high-tech τα σπίτια airbnb που νοικιάζονται με τη μέρα στα Μελίσσια και στην ευρύτερη περιοχή. Ίσως από τα πιο ωραία, μπορείς να νοικιάσεις για μια μέρα. Με πισίνα η χωρίς.

Πανηγύρια: Αυτό της Ζωοδόχου Πηγής 5/5 και της Αγίας Μαρίνας 16/7 (οι αιτήσεις άρχισαν) είναι τα καθαρόαιμα Μελισσιώτικα. Τριγύρω υπάρχουν άλλα πολλά.

Αφιέρωση: O γνωστός συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης έγραψε βιβλίο με τίτλο «Μελίσσια», όπως τα είδε από το παράθυρο ενός υπέροχου διώροφου κτίσματος με τεράστιο κήπο, στην ομώνυμη περιοχή.

Σχεδόν Quote: Κανονικά εκτός από τα Μελίσσια και την Κυψέλη, που θα έπρεπε να είναι δίπλα, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για το Ρουφ και το Καλαμάκι. (@aris_rigas)

Ρομάντζο εποχής: Τα 460, 461 και 450 σταματάνε στη στάση ΜΗΤΣΟΣ-ΑΝΝΑ. Ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο Ακραίον, με αύρα παλιού κινηματογράφου. Στο ίδιο στιλ και ο θερινός Πανόραμα (Αγίας Ειρήνης 2β).

Αλά Hπειρώτικα: Ηπειρώτες που ξέρουν από ορεινά εγκαταστάθηκαν και έφτιαξαν τη συνοικία «Ηπειρώτικα» κοντά στο ναό του Αϊ-Γιώργη. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Αλλαγές: Τη δεκαετία του ’60 τα σανατόρια έκλεισαν με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών κατά της φυματίωσης και τα σανατόρια των Μελισσιών, όπου κατά καιρούς νοσηλεύτηκαν άνθρωποι του πνεύματος όπως ο λογοτέχνης Κώστας Ουράνης και ίσως ο Γιάννης Ρίτσος, δεν έχουν βρει ακόμα τη νέα τους ταυτότητα.

Παράπονο: Η συγκοινωνιακή σύνδεση με την υπόλοιπη Αθήνα στενοχωρεί τον κόσμο καθώς δυσχεραίνει τις μετακινήσεις.

Χαριτωμενιά: Πολεοδομικά τα Μελίσσια χωρίζονται σε 1η γειτονιά, 2η γειτονιά και πάει λέγοντας. Αν το καθιερώσουν και οι κάτοικοι στην καθομιλουμένη, θα θυμίζει την εποχή που λέγαμε απάνω γειτονιά, κάτω γειτονιά κ.λπ.