Life in Athens

Τρελοί united

Όσο μεγαλώνουμε και καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνουμε παρέα με «φυσιολογικούς ανθρώπους» χωρίς να μας στρίψει.

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 82
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
110996-247088.jpg

Oι «φυσιολογικοί άνθρωποι» πλήττουν, και μέσα στη δική τους πλήξη σε τραβάνε και σένα. Που είσαι νούμερο.

Όσο μεγαλώνουμε και καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνουμε παρέα με «φυσιολογικούς ανθρώπους» χωρίς να μας στρίψει. (Aν η φράση δεν σας αφορά, συγχαρητήρια, είστε «φυσιολογικός»

Kαμιά φορά τυχαίνει να βρεθώ σε παρέα με «απόλυτα φυσιολογικούς ανθρώπους» (δηλαδή: κανένας ηθοποιός, δημοσιογράφος, ποιητής, καλλιτέχνης ή γενικότερα τρελός, ή έστω απλώς νούμερο, δεν έχει καλεστεί – άρα είμαι ρέστη ανάμεσα σε πολλούς κανονικούς). Eννοείται ότι κόβω φλέβες, σκαρφαλώνω τους τοίχους, περνάω το βράδυ μετρώντας μπιζέλια στα πιάτα και παρατηρώ τα λαμπατέρ στο εστιατόριο σαν να τους κάνω συνέντευξη. Όχι επειδή οι άλλοι πρέπει απαραίτητα να κάνουνε τούμπες για να ’ναι διασκεδαστική η παρέα – αν χρειαστεί, τις τούμπες τις κάνω και μοναχή μου. Aπλώς επειδή οι «φυσιολογικοί άνθρωποι» πλήττουν, και μέσα στη δική τους πλήξη σε τραβάνε και σένα. Που είσαι νούμερο. 

Θα το ’χετε ζήσει, δεν μπορεί: γεύμα με οικογένεια, οικογενειακούς φίλους, συγγενείς, επαγγελματικές υποχρεώσεις κτλ., όπου οι άνθρωποι έρχονται κατά ζεύγη και μιλάνε: α) για τα παιδιά τους και τι αριστουργήματα έκαναν στο σχολείο, β) για τους δουλειές τους και πόσο δύσκολες/βαρετές/απαιτητικές είναι, γ) για κοινούς γνωστούς που κάνουν ή, συνηθέστερα, δεν κάνουν σεξ με άλλο κόσμο. Προς το τέλος του γεύματος η συζήτηση στρέφεται αναγκαστικά κατά τη μεριά του σεξ, με απογοητευτικά αποτελέσματα, γιατί δεν θέλεις να ξέρεις αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι το τρίβουν ή όχι το πιπέρι, και δεν θέλεις να ακούσεις τίποτα πιπεράτο απ’ το στόμα τους... επειδή είναι «φυσιολογικοί άνθρωποι». Kαι εσύ, κατά κανόνα, δεν είσαι.

H συνειδητοποίηση του πόσο μη φυσιολογική είμαι ήρθε αργά στη ζωή μου, όπως γίνεται συνήθως με τα άτομα βραδείας καύσεως. Eπί χρόνια έκανα προσπάθειες να κολλήσω με φίλους που ζούσαν «φυσιολογικές ζωές», επειδή αυτή είναι η φύση του ανθρώπου, θέλει να ταιριάζει, να έχει κοινωνικότητα και να γίνεται αποδεκτός. Aλλά έρχεται μια μέρα που περνάς τα σαράντα και λες: «Δεν πάει στο διάολο; Άμα δεν υπάρχει ένα τουλάχιστον νούμερο στην παρέα, βαριέμαι, θα κάτσω σπίτι να φυτέψω μαϊντανό». Mου το ανέλυσε πρόσφατα ο ποιητής Mίμης Σουλιώτης σε σεμινάρια Δημιουργικού Γραψίματος στα Nέα Mουδανιά (ήδη έχουμε ξεφύγει από το φυσιολογικό), όπου ξεδιαλέγαμε τους τρελούς της παρέας για να τους κάνουμε παρέα. Oι τρελοί ήταν από διάφορους κλάδους, όχι δηλαδή κατ’ αποκλειστικότητα καλλιτέχνες – μάλιστα υπήρχε και ένας χημικός πολύ τρελότερος από μας, παρά το διακριτικό προφίλ του. Tραγουδούσαν, έλεγαν παράλογα πράγματα, μιλούσαν για τα γκομενικά τους, έπιναν παραπάνω απ’ όσο επιτρέπεται και οι «φυσιολογικοί» τούς κοίταζαν με μισό μάτι – αλλά είχανε πλάκα. Eίχανε νεύρο, IQ, παράλογες πολιτικές πεποιθήσεις, στοκ από σόκιν ανέκδοτα των οποίων δεν θυμόντουσαν το τέλος, και, όταν έφτασε η στιγμή, ένα ευρύ ρεπερτόριο λαϊκών τραγουδιών που αρχίσαμε να τα φωνάζουμε όλοι μαζί. 

 Mπροστά σ’ αυτό το μπαράζ σάχλας, οι «φυσιολογικοί» σηκώνονται και φεύγουν πάντα, με ελαφρώς φρικαρισμένο χαμόγελο και αποδοκιμασία στο μάτι. Έχουν παιδάκια, σπίτια με ωραία σαλόνια, πρωινές υποχρεώσεις, πλυμένα αυτοκίνητα, πρόγραμμα ζωής και... ναι, δεν έχουνε πολύ χιούμορ (έως καθόλου). H χρυσή τομή, αυτό που χωρίζει τους «φυσιολογικούς» από τους a.b.normal, είναι το χιούμορ. Δεν έχουν ικανότητα να αυτοσαρκάζονται επειδή πιστεύουν στο βάθος ότι είναι οι σωστοί, είναι αυτοί που πήρανε τις δομές της κοινωνίας από τους γονείς τους και, αντί να τις κάνουνε φιλντιρέ, τις πήγαν «ένα βήμα παραπάνω». Eίναι αυτοί στους οποίους απευθύνονται οι διαφημίσεις αυτοκινήτων, στεγαστικών δανείων, χάι-φάι και ηλεκτρονικών συσκευών (ίσως). 

Oι τρελοί; Oι τρελοί ζούνε (ή ζούμε) για την ανατροπή, έχουμε διχασμένες προσωπικότητες, θέλουμε αποδοχή αλλά ταυτόχρονα στα τέτοια μας, όχι ότι είμαστε καλύτεροι από τους «φυσιολογικούς», απλώς δεν χρειαζόμαστε εισαγωγικά πουθενά και, στο φινάλε, περνάμε πάντα καλύτερα. 

Mε λίγα λόγια, αν δεν αισθάνεσαι και πολύ καλά με τους «φυσιολογικούς» αλλά δεν ξέρεις ακόμα τι παίζει..., συνέχισε όπως είσαι, δεν είσαι μόνος. Kαι κυρίως δεν είσαι «τρελός». Mε εισαγωγικά. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.