Κατοικιδια

Βρετανία: Έκκληση να μην υιοθετείται η υβριδική ράτσα γάτας XL Bully

Η διασταύρωση έχει μικρό προσδόκιμο ζωής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
untitled_design_-_2024-10-19t210725_120

Βρετανία: Έκκληση να μην υιοθετείται η υβριδική ράτσα γάτας στο πρότυπο XL Bully

Η υβριδική φυλή γάτας θεωρείται ότι εξαπλώνεται στην Βρετανία αφού εκτράφηκε για να μοιάζει με τα XL bully dogs, αναμειγνύοντας το γονίδιο που προκαλεί την τριχοφυΐα στις γάτες sphynx με το γονίδιο που ευθύνεται για τα κοντά πόδια των γάτων munchkin.

Οι ειδικοί στην Βρετανία έχουν προειδοποιήσει σε ένα ερευνητικό έγγραφο ότι η διασταύρωση είναι πιθανό να έχει προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον έξι χρόνια μικρότερο από μια μέση γάτα, ως αποτέλεσμα να υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας, ανέφερε η Telegraph.

Η Δρ Γκρέις Κάρολ, ειδικός στη συμπεριφορά και την ευζωία των ζώων στη σχολή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queen's του Μπέλφαστ, δήλωσε: «Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κατοχή τέτοιων διασταυρώσεων. Οι καταναλωτές έχουν αγοραστική δύναμη. Μπορούμε να αποθαρρύνουμε τους εκτροφείς από το να δίνουν προτεραιότητα στην αισθητική έναντι της υγείας και της ευημερίας των ζώων, αρνούμενοι να αγοράσουμε ράτσες με ακραία χαρακτηριστικά».

Το είδος της γάτας προωθείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους εκτροφείς να τις προσφέρουν ήδη προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις ανησυχίες για σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Οι γάτες XL bully δεν έχουν μουστάκια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν προβλήματα επικοινωνίας και πλοήγησης.

Η Carroll δήλωσε: «Οι αδέσποτες γάτες είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία τους: «Τα γατάκια έχουν ήδη περιορισμένη ικανότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο με την έλλειψη τριχώματος και τα καθιστά πιο ευάλωτα σε αναπνευστικές λοιμώξεις. Η έλλειψη γούνας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος στις άτριχες γάτες».

Τα κοντά πόδια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια σειρά από προβλήματα, όπως είπαν οι ειδικοί. «Τα κοντά πόδια τους είναι ένα γενετικό ελάττωμα που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη αρθρίτιδα και να προκαλέσει προβλήματα με τη γενική κινητικότητά τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Cats Protection.

Το Ίδρυμα NatureWatch, το οποίο διεξάγει εκστρατείες για την ευημερία των ζώων και ερευνά το παράνομο εμπόριο ζώων, πρόσθεσε: «Είναι σοκαριστικό να βλέπουμε ότι αυτές οι φτωχές γάτες αρχίζουν να εμφανίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έχουμε δει όλο και πιο ακραίες πρακτικές αναπαραγωγής στον κόσμο των σκύλων τα τελευταία χρόνια, και φαίνεται ότι ασυνείδητοι άνθρωποι στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην εκμετάλλευση των γατών με τον ίδιο τρόπο, και όλα αυτά στο κυνήγι της απληστίας και των likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς
Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς

Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον  χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού

Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;
Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;

Ο συντονιστής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, Στέφανος Μπάτσας, μιλάει για τις δράσεις και την αποστολή της οργάνωσης, τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν οι παρεμβάσεις τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.