Κατοικιδια

Καθαρόαιμος vs ημίαιμος σκύλος: Τι να επιλέξεις

Η πραγματικότητα είναι κάπως πιο περίπλοκη

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Είναι πιο ανθεκτικό ένα καθαρόαιμο ή ένα ημίαιμο ζώο;
© Pexels

Είναι πιο ανθεκτικό ένα καθαρόαιμο ή ένα ημίαιμο ζώο;

Μια ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά οι κτηνίατροι είναι το αν ένα καθαρόαιμο ζώο είναι πιο υγιές από ένα ημίαιμο γιατί θέλουμε να ξέρουμε ποιο θα μας συντροφεύει για περισσότερα χρόνια. Τελικά, τι ισχύει; Είναι πιο ανθεκτικό ένα καθαρόαιμο ή ένα ημίαιμο ζώο;

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα καθαρόαιμα ζώα είναι πιο υγιή από τα ημίαιμα. Υποστηρίζουν ότι ένα ζωάκι από τον δρόμο δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα κουτάβι που έχει μεγαλώσει με φροντίδα και προσοχή. Όμως η πραγματικότητα είναι κάπως πιο περίπλοκη.

Τα ημίαιμα έχουν την καλύτερη φήμη ως προς την ανθεκτικότητα και τη μακροζωία τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης γενετικών ασθενειών. Καθώς οι πρόγονοί τους είχαν τελείως διαφορετικό γενετικό υλικό, θεωρείται λιγότερο πιθανό να κληρονομήσουν κάποια γενετική ασθένεια.

Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, τα ημίαιμα ζώα εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά δυσπλασίας ισχίου, καρδιακών προβλημάτων ή ακόμα του ήπατος και των νεφρών.

Αν το δούμε στατιστικά, έχουν καλύτερες πιθανότητες να μην παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όμως η γενετική προδιάθεση είναι μόνο ένας παράγοντας καθώς υπάρχουν και άλλοι που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Θέματα κοινωνικοποίησης
Όταν αγοράζεις ένα καθαρόαιμο κουτάβι, είναι συνήθως 8 εβδομάδων, ιδανική ηλικία για να μάθει πώς να κοινωνικοποιηθεί σωστά. Από την άλλη, τα ζώα που καταλήγουν σε καταφύγια, τα όποια είναι κυρίως ημίαιμα, έχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν περάσει δυσκολίες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει με διάφορους τρόπους τη συμπεριφορά τους. Πολλές φορές είναι πιο αγχωμένα ή φοβισμένα.

Μολυσματικές ασθένειες
Υιοθετώντας ένα κουτάβι από ένα καταφύγιο, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει εκτεθεί σε κάποια μολυσματική ασθένεια, λόγω του υπερπληθυσμού στα καταφύγια. Αντίθετα, τα καθαρόαιμα που αγοράζονται από υπεύθυνους εκτροφείς ως επί το πλείστον είναι καλά στην υγεία τους τη στιγμή που έρχονται στο σπίτι. Να σημειώσω εδώ ότι για αυτό το λόγο πάντα θα πρέπει να βγάζουμε  ένα κουτάβι έξω για βόλτα μόνο όταν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Ο ρόλος του εκτροφείου
Φυσικά πολλά εξαρτώνται από το πόσο υπεύθυνος είναι ο εκτροφέας για το αν έχουν τα καθαρόαιμα σκυλιά προβλήματα υγείας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου καθαρόαιμα σκυλιά από ανεξέλεγκτα εκτροφεία παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αντιθέτως, οι υπεύθυνοι εκτροφείς, που επενδύουν στη γενετική υγεία των σκύλων τους, μπορούν να εξαλείψουν ή να μειώσουν σημαντικά ορισμένες γενετικές ασθένειες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια απόλυτα ακριβής απάντηση στο αν είναι πιο ανθεκτικό ένα ημίαιμο ή ένα καθαρόαιμο ζώο. Αν και τα ημίαιμα φαίνεται να «κερδίζουν» στο θέμα της ανθεκτικότητας και τα καθαρόαιμα στο θέμα της μικρότερης πιθανότητας γενετικών ασθενειών, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από αναγνωρισμένους εκτροφείς που φροντίζουν για τη σωστή εκτροφή και κοινωνικοποίηση των ζώων τους, είναι το ίδιο ανθεκτικά. Ωστόσο, αν θέλουμε οπωσδήποτε να πάρουμε ένα σκυλί από εκτροφείο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αναζητήσουμε έναν αξιόπιστο εκτροφέα που νοιάζεται πραγματικά για την υγεία και την ευημερία των ζώων που εκτρέφει.

Τελικά και τα δύο μπορούν να γίνουν υπέροχα κατοικίδια. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η αγάπη και η φροντίδα που θα δώσουμε εμείς στο ζώο, όποιο κι αν διαλέξουμε. Άλλωστε το πιο σημαντικό δεν είναι να βλέπεις το αγαπημένο σου κατοικίδιο ευτυχισμένο και υγιές;

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.

Joy 1 έτους ημίαιμος κούκλος ψάχνει σπίτι και οικογένεια. Μεγαλωμένος σε σπίτι, μαθημένος σε βόλτες. Έχει αρκετή...

Posted by Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων on Tuesday, September 10, 2024

ΜΑΛΟΎ 🤍🐩 ΗΜΊΑΙΜΟ ΛΑΜΠΡΑΝΤΌΡ Στην αρχή λίγο επιφυλακτική μετάααα βουτυρένια Ιδανική για οικογένεια με παιδιά 7,5 μηνών...

Posted by Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» on Sunday, September 1, 2024

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς
Surgivets: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα ζώα συντροφιάς

Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον  χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού

Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;
Ποιοι είναι οι εθελοντές κτηνίατροι που φροντίζουν τα αδέσποτα και άγρια ζώα στην Ελλάδα;

Ο συντονιστής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, Στέφανος Μπάτσας, μιλάει για τις δράσεις και την αποστολή της οργάνωσης, τις προκλήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν οι παρεμβάσεις τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.