Κατοικιδια

Οι pet sitters της Αθήνας

Νέοι και νέες εξηγούν γιατί στρέφονται στις υπηρεσίες φύλαξης κατοικιδίων

Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 930
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Dog walkers και cat sitters: Επαγγελματίες φροντιστές κατοικιδίων μιλάνε για το επάγγελμά τους

«Γεια σας, αναλαμβάνω τη φιλοξενία του κατοικιδίου σας στον χώρο μου για όσες ημέρες χρειαστεί. Έρχομαι στο σπίτι σας με κλειδιά όσο λείπετε, για να ταΐσω τη γάτα ή τον σκύλο σας, να τους κάνω παρέα και να βγάλω βόλτα τον σκύλο σας. Δυνατότητα παραλαβής και παράδοσης του ζώου ανάλογα τη χιλιομετρική απόσταση από την περιοχή μου. Καλέστε με ή στείλτε μου μήνυμα στο Facebook». Κάπως έτσι ξεκινούν οι αγγελίες όσων φιλοδοξούν να γίνουν επαγγελματίες φροντιστές κατοικιδίων. Από πρωτοετείς φοιτητές μέχρι 35άρηδες, κολλούν αγγελίες στις κολόνες και κάνουν αναρτήσεις στα social media, αλλά είναι κυρίως η σύστασή τους από στόμα σε στόμα ανάμεσα στις παρέες των ιδιοκτητών κατοικιδίων που τους κάνει περιζήτητους, σε ένα άλλοτε κλειστό κλαμπ, και από κει που μπορεί να ξεκινούσαν για ένα έξτρα χαρτζιλίκι, φτάνουν σήμερα να βιοπορίζονται από αυτό.

© Νικήτας Κακάκης

Ο Γιάννης Τσακλάνης, αν και υδραυλικός στο επάγγελμα, ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια ως υπάλληλος σε μια υπηρεσία φύλαξης κατοικιδίων, ώσπου αποφάσισε να κάνει το δικό του project ως περιπατητής σκύλων, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά ο dog walker. Έκτοτε, ζει από το να βγάζει βόλτα σκύλους ή να τους επισκέπτεται στο σπίτι τους για να τους φροντίσει, στα βόρεια προάστια. «Είδα προοπτική σε όλο αυτό και, μαζί με την αγάπη μου για τα ζώα αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για κάτι που μου κάνει καλό ψυχικά και πνευματικά, αποφάσισα να το δω πιο σοβαρά, άρχισα να παρακολουθώ βίντεο για τη συμπεριφορά τους και σιγά σιγά δημιούργησα τη σελίδα μου “Johnny dog walker”. Πριν από 10 χρόνια οι dog walkers της Αθήνας ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, ίσως επειδή οι άνθρωποι είχαν λίγο περισσότερο χρόνο για να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες ενός ζώου, πάντα όμως υπήρχε η ανάγκη για φύλαξη κατά τη διάρκεια των διακοπών, και την αναλάμβαναν συνήθως οι γείτονες και οι συγγενείς. Ανέκαθεν με θυμάμαι να φροντίζω τα σκυλάκια των φίλων μου, επομένως κατά κάποιον τρόπο ήμουν όλη μου τη ζωή dog walker χωρίς να το έχω αντιληφθεί. Επίσης, σήμερα έχουν κατοικίδια περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι παλιά. Αυξήθηκαν οι αριθμοί μέσα στην καραντίνα, όπου άλλα σκυλιά βρέθηκαν σε καλά χέρια και άλλα τα εγκατέλειψαν αφού τα εκμεταλλεύτηκαν», θα πει ο Γιάννης, που έφτασε να βγάζει βόλτα μέχρι και 25 σκυλιά μέσα σε μία μέρα.

© Νικήτας Κακάκης

Είναι εύκολο να τα κουμαντάρεις; «Δένομαι μαζί τους, σε σημείο που πολλές φορές στενοχωριέμαι αν δεν μπορώ να εξυπηρετήσω κάποιο ραντεβού. Και την αγάπη που παίρνεις απ’ αυτά δεν τη βρίσκεις γενικά. Ακούν τη βέσπα μου όταν φτάνω κάτω απ’ το σπίτι τους και ενθουσιάζονται που θα με δουν. Υπάρχουν βέβαια και δύσκολα κατοικίδια, που μπορεί να σε τραβάνε ή να επιτίθενται σε άλλα σκυλιά, αλλά τα χειρίζομαι με υπομονή, προσπαθώ να κατανοήσω τη συμπεριφορά τους και δουλεύω πάνω σε αυτό, ώστε να γίνει ευχάριστη η βόλτα και για τους δυο μας. Για να γίνεις καλός dog walker, εκτός από τα ζώα πρέπει να αγαπάς το περπάτημα και τη φύση, να είναι αυτός ο τρόπος ζωής σου. Κι αν είσαι χαλαρός άνθρωπος, χαλαρώνει και το σκυλάκι που έχεις κοντά σου».

© Νικήτας Κακάκης

Η Φωτεινή Νεμπεγλεριώτη (Dog Walker Fwteinh) είναι 21 ετών, έχει σπουδάσει σε δραματική σχολή και δραστηριοποιείται στην περιοχή της Νέας Σμύρνης ως dog walker εδώ και λίγους μήνες. «Ξέρω ότι υπάρχουν εκατοντάδες dog walkers, όμως δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο community ούτε η οικονομία και οι υποδομές στην Ελλάδα για να πάρει όλο αυτό τις διαστάσεις που έχει στο εξωτερικό. Στην περίπτωσή μου, ξεκίνησα την άνοιξη μέσα από μια ειδική εφαρμογή για dog walkers, αρχικά με 2 boxer, ώσπου το ένα έφερε το άλλο και το καλοκαίρι έφτασα να φιλοξενώ 3 σκυλάκια μέσα στο σπίτι μου και να φροντίζω 4 εκτός – συνολικά έβγαζα βόλτα 7 σκυλάκια τη μέρα συν τα 2 τα δικά μου. Αυτό ήταν ένα καλό training, θα έλεγα, κι έτσι έφτασα σήμερα να ασχολούμαι μόνο με αυτό, από τις 7 το πρωί, που είναι η πρώτη 20λεπτη βόλτα, ως τις 10 το βράδυ, που είναι η τελευταία», εξηγεί η Φωτεινή, που, για να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, παρέχει και την υπηρεσία pet taxi, διαθέτει δηλαδή το αυτοκίνητό της για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς κατοικιδίων προς και από το κτηνιατρείο, τον pet groomer ή όπου αλλού χρειαστεί.

© Νικήτας Κακάκης

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ο χαρακτήρας του σκύλου είναι ανάλογος του χαρακτήρα του ιδιοκτήτη. «Η ευθύνη του να προσέχεις το κατοικίδιο κάποιου είναι τεράστια για πολλούς λόγους, μεγάλη όμως είναι και η ηρεμία που σου προσφέρει αυτή η ενασχόληση. Από ένα σκυλί καταλαβαίνεις τα πάντα για τον ιδιοκτήτη του. Υπάρχουν τα κακομαθημένα σκυλιά, που στυλώνουν ξαφνικά τα πόδια και σηκώνονται μόνο με λιχουδιά, εκείνα που είναι γενικώς ανυπάκουα, άλλα που φαίνονται να μην τρέφονται καλά ή που κάνουν την ανάγκη τους μέσα στο σπίτι, κι έτσι καταλαβαίνεις ότι ο ιδιοκτήτης τους είναι αδιάφορος και ανεύθυνος άνθρωπος. Προσεχώς ξεκινάω να ασχολούμαι και με την εκπαίδευση σκύλων, ώστε να εξελίξω τη συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους».

© Νικήτας Κακάκης

Η Χλόη Αμυγδαλίτση είναι 25 ετών, έχει σπουδάσει παιδαγωγικά και βιοπορίζεται ως cat sitter σε όλη την Αθήνα. Η φύλαξη περιλαμβάνει την ανανέωση τροφής και νερού, καθαρισμό των μπολ και της αμμοδόχου, αερισμό του χώρου και παιχνίδι με τη γάτα ή βούρτσισμα.

«Πάντα είχα την έγνοια για το ποιος θα προσέξει τις γάτες μου αν χρειαστεί να λείψω. Ήθελα να βρω έναν γατάνθρωπο να καταλαβαίνει τι χρειάζονται οι γάτες, να ξέρει για την ψυχολογία τους, τη διατροφή τους, τι προσέγγιση χρειάζεται μια φοβική γάτα, να μπορεί να κρατάει επικοινωνία μαζί μου όσο λείπω, κι επειδή δεν έβρισκα, αποφάσισα να το παρέχω εγώ στον κόσμο. Ξεκίνησα από το Chloe’s pet sitting στο Instagram ανεβάζοντας προσεγμένες φωτογραφίες με ωραίες λεζάντες και διαφημίσεις πληρωμένες από εμένα κι έβγαλα φυλλάδια που μοίραζα από πόρτα σε πόρτα, ώσπου βρήκα ενδιαφερόμενους. Η μεγάλη ανάγκη για φύλαξη γάτας προκύπτει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες –εκεί ήταν που στόχευσα στην αρχή–, αλλά στην πραγματικότητα όλο τον χρόνο ο κόσμος κάνει ταξίδια και με χρειάζεται», λέει η Χλόη, που επισκέπτεται ως 7 γάτες τη μέρα, αφού πραγματοποιήσει μια αναγνωριστική επίσκεψη ώστε να αποκτήσει μια πρώτη επαφή και να δει αν θα αντιμετωπίσει αργότερα φιλική ή εχθρική συμπεριφορά.

© Νικήτας Κακάκης

«Αν δω ότι δεν μου επιτρέπει πολλά πολλά, σέβομαι τον χώρο της, διαβεβαιώνομαι ότι είναι καλά και κάνω τα απαραίτητα χωρίς να την πλησιάζω. Οι περισσότεροι που ακούν ότι ειδικεύομαι αποκλειστικά στη φύλαξη γάτας ως cat sitter απορούν τι είναι αυτό και πώς μπορεί να με βιοπορίζει. Όταν τους εξηγώ, βλέπω ότι, παρόλο που εκπλήσσονται, κατανοούν ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά που με αυτόν τον τρόπο εγώ το καλύπτω».